Σε συμφωνία-πιλότο για τον τρόπο διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες σε εταιρείες που μπορούν υπό προϋποθέσεις να ανακάμψουν ήλθε η Τράπεζα Πειραιώς με έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους παγκοσμίως, την KKR Credit. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας που προβλέπει τη δημιουργία ενός επενδυτικού σχήματος στο οποίο ο ελληνικός όμιλος θα εισφέρει περιουσιακά στοιχεία ονομαστικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων δανείων, ενήμερων και μη, καθώς και μετοχών. Τη διαχείρισή τους θα αναλάβει η KKR.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική που έχει χαράξει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας για αναδιάρθρωση και διαχείριση των επισφαλών απαιτήσεων με στόχο την επιβίωση των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος του «πακέτου» που εισφέρεται στο «όχημα» που θα δημιουργηθεί είναι δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε εταιρείες της Marfin Investment Group (MIG). Η Τράπεζα Πειραιώς με τον τρόπο αυτόν ξεχωρίζει τις απαιτήσεις αυτές από το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιό της, απαλλάσσεται από τη διαχείρισή τους και διατηρεί βάσιμες ελπίδες για την ανάκτηση του μεγαλύτερου μέρους των οφειλών. Πηγές από την τράπεζα χαρακτηρίζουν πολύ σημαντικό το γεγονός πως η KKR δεσμεύεται μέσω της συμφωνίας για την επιπλέον χρηματοδότηση των εταιρειών αυτών με ένα ποσό που μπορεί να φτάσει ως και τα 300 εκατ. ευρώ.
Οπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, πρόκειται για μια ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχία του εγχειρήματος, δεδομένων των αναγκών ρευστότητας που έχουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις προκειμένου να γυρίσουν σε κερδοφορία και της αδυναμίας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος να τις ικανοποιήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπό εξέταση δάνεια μπορεί να παραμένουν στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς, ωστόσο η τελευταία θα λάβει τη μερίδα του λέοντος από τα ποσά που η KKR θα ανακτήσει. Συγκεκριμένα η συμφωνία προβλέπει ότι τα πρώτα 750 εκατ. ευρώ θα δοθούν στην ελληνική τράπεζα, ενώ από το υπερβάλλον ποσό θα λάβει το μεγαλύτερο μέρος.
Αναφερόμενος στη συναλλαγή ο κ. Ανθιμος Θωμόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε ότι «η συμφωνία με την KKR δίνει το στίγμα μιας νέας και δυναμικής προσέγγισης στη διαχείριση των δανείων και συμμετοχών της τράπεζας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «όντας η μεγαλύτερηελληνική τράπεζα, εξετάζουμε ένα ευρύ φάσμα εργαλείων προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε και να μεγιστοποιήσουμε την ανάκτηση κεφαλαίων από τις θέσειςμας αυτές».
Ξεκαθάρισμα


Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι το 2015 θα σημειωθεί ένα γενναίο ξεκαθάρισμα των επισφαλειών, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό και για άλλες συμφωνίες αυτού του είδους. Η μέθοδος που επέλεξε η Τράπεζα Πειραιώς έχει το πλεονέκτημα ότι απαλλάσσει την εκάστοτε εσωτερική μονάδα από τη διαχείριση των δανείων που μεταβιβάζονται και ταυτόχρονα εξασφαλίζει την αναγκαία για τη συνέχιση της λειτουργίας των υπερδανεισμένων εταιρειών ρευστότητα.
Η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα σημειώνει ότι κομβική σημασία για την επιστροφή των τραπεζών στην κερδοφορία και για τη δυνατότητά τους να διοχετεύσουν πόρους στην πραγματική οικονομία αποκτά η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του αποθέματος των δανείων σε καθυστέρηση αλλά και η αποφυγή της δημιουργίας νέων. «Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι ρυθμοί οικονομικής ανόδου που αναμένονται κατά τα επόμενα έτη εκτιμάται ότι θα έχουν σχετικά μικρή επίδραση στην αποκλιμάκωση του λόγου των δανείων σε καθυστέρηση» αναφέρει η νομισματική αρχή.
Οικονομετρικές εκτιμήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος, που χρησιμοποιούν τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής όσον αφορά το ΑΕΠ και την ανεργία και τρία εναλλακτικά σενάρια για την εξέλιξη του περιθωρίου επιτοκίων, καταδεικνύουν ότι ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων θα σταματήσει να αυξάνεται μέσα στο 2015.
Στο πιο ευνοϊκό σενάριο, η αποκλιμάκωσή του σε σύγκριση με το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014 εκτιμάται σωρευτικά σε περίπου τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες ως το τέλος του 2016, οπότε ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδο πλησίον του 30%. «Συνεπώς, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των δανείων σε καθυστέρηση, απαιτείται η λήψη συγκεκριμένων μέτρων πολιτικής που να είναι προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα και να μη δημιουργούν νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες» αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Κερδοφορία και πλήρης ιδιωτικοποίηση
Οι στόχοι των τραπεζικών διοικήσεων για το 2015

«Οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα των τραπεζών μού θυμίζουν τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται κάθε χρόνο για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. Τα μεγέθη τους εξαρτώνται άμεσα από την επιβεβαίωση των μακροοικονομικών σεναρίων επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη το 2015».
Με τη φράση αυτή σχολίαζε κορυφαίος τραπεζίτης τις προοπτικές που διανοίγονται για τον τραπεζικό κλάδο μετά την επιτυχημένη, όπως αποδείχθηκε κατά τον ίδιο, χρήση του 2014. Κατά τη διάρκειά της ισχυροποιήθηκε η κεφαλαιακή επάρκεια του συστήματος έπειτα από δύο stress tests και έναν γύρο αυξήσεων κεφαλαίου και τέθηκαν οι βάσεις για την επαναφορά των τεσσάρων συστημικών ομίλων σε βιώσιμη κερδοφορία και για την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους.
Οπως επισημαίνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Ενδιάμεση Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, «η σταθεροποίηση και διαφαινόμενη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας αντανακλάται σταδιακά και στα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών». Η οργανική κερδοφορία εμφανίζει ανοδική τάση, κυρίως ως συνέπεια της αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους και της περιστολής του κόστους λειτουργίας. Την ίδια στιγμή η κεφαλαιακή επάρκεια, μετά και τις επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, έχει διαμορφωθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Το 2015 οι διοικήσεις των τεσσάρων εγχώριων συστημικών τραπεζών θα κληθούν να εφαρμόσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης για τα οποία έχουν δεσμευθεί στην ΕΚΤ, μετά την αξιολόγηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας στα πανευρωπαϊκά stress tests που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα μέσα στη χρονιά. Από την επιτυχή εκτέλεσή τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η επανασύνδεσή τους με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επιστροφή στην κανονικότητα. Στόχο αυτών των πλάνων αποτελεί η δημιουργία μικρότερων αλλά πιο αποδοτικών σχημάτων, επικεντρωμένων σε αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητες.

«Πρόκειται για ένα εγχείρημα που εξαρτάται άμεσα από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες»
σημειώνει χρηματιστηριακός αναλυτής. Οπως εξηγεί ο ίδιος, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 3% θα ανοίξει ο δρόμος για μια νέα έξοδο των τραπεζών στις αγορές για ρευστότητα ή κεφάλαια ενδεχομένως, ενώ θα ενισχυθούν τα οργανικά αποτελέσματα από τις τραπεζικές εργασίες, παλαιές και νέες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ