Οι πολιτικές διεργασίες στο θέµα της εκλογής Προέδρου της Δηµοκρατίας, αλλά και η όξυνση της αντιπαράθεσης που δείχνει να φέρνει πιο κοντά το ενδεχόµενο των πρόωρων εκλογών εντείνουν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών στο χρηµατιστήριο της Αθήνας.

«Η αγορά παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις µε λίγους συµµετέχοντες. Οι µεγάλοι “παίκτες” περιµένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως τις 29 Δεκεµβρίου, ηµεροµηνία της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου»

αναφέρουν διαχειριστές χαρτοφυλακίων. Ο πρώτος γύρος κινήθηκε πάντως στο χαµηλότερο εύρος των προσδοκιών της κυβέρνησης, οδηγώντας τους αναλυτές να προβλέπουν πως η πιθανότητα των πρόωρων εκλογών είναι συντριπτική, καθώς δεν αναµένουν εκπλήξεις ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία (23/12).

Για τους αναλυτές σε περίπτωση ανάδειξης νέου Προέδρου οι µετοχές στο ελληνικό χρηµατιστήριο θα σηµειώσουν ράλι, ενώ σε περίπτωση πρόωρων εκλογών η πίεση, παρά την πτώση των τιµών, θα συνεχιστεί. Αρκετοί οικονοµολόγοι φοβούνται τον κίνδυνο ακυβερνησίας, ενώ σε κάθε περίπτωση εκφράζονται φόβοι πως τελικά το πολιτικό σκηνικό και η αβεβαιότητα θα επηρεάσουν αρνητικά την πραγµατική οικονοµία, σε µια στιγµή που η χώρα προσπαθεί να ξεφύγει από τη µεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 50 ετών.

Σε περίπτωση µάλιστα που η όποια νέα κυβέρνηση υιοθετήσει µια πιο επιθετική προσέγγιση απέναντι στους δανειστές, οι αγορές είναι πεισµένες πως, καθώς ο συστηµικός κίνδυνος στην ευρωζώνη από το «ελληνικό πρόβληµα» έχει ελαχιστοποιηθεί, η αντίδραση των εταίρων δεν θα αφήσει περιθώρια στη χώρα, η οποία δεν αποκλείεται να εισέλθει σε νέα στενωπό, απόρροια και της ασφυξίας στην οικονοµία. Η αναταραχή και το αυξηµένο πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα περιορίζουν τις προοπτικές αξιολόγησης της χώρας, προειδοποίησε και η Standard & Poor’s. Εν τω µεταξύ η ΕΚΤ φέρεται ότι εξετάζει τρόπους να διασφαλίσει πως οι αδύναµες χώρες που θα επωφεληθούν από τον νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα αναλάβουν µεγαλύτερο µέρος του κόστους και του κινδύνου.

Οπως ανέφεραν στο Reuters αξιωµατούχοι, η ΕΚΤ θα ζητήσει από τις κεντρικές τράπεζες χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία να βάλουν στην άκρη επιπλέον κεφάλαια ή να πάρουν επιπλέον προβλέψεις για πιθανές ζηµιές από την όποια αγορά οµολόγων (QE), ανάλογα µε το ρίσκο των οµολόγων τους. Ετσι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και όχι η ΕΚΤ θα αναλάβουν τον κίνδυνο πιθανών απωλειών.

HSBC

«Παίζοντας» αντίθετα

Ενώ το ειδικό βάρος του ΧΑ στους δείκτες αναφοράς είναι 0,6%, τα διεθνή κεφάλαια διατηρούν µειωµένες θέσεις (0,3%). Ο John Lomax της HSBC όµως, ο οποίος «βάφτισε» το 1999 το ΧΑ «µητέρα όλων των φουσκών», συστήνει τώρα αύξηση θέσεων στο 1,2% «παίζοντας» Contrarian (αντίθετα) την αγορά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ