Τα νέα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης ύψους 17 εκατ. ευρώ, στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, το οποίο διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), εγκαινίασε την Παρασκευή η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη.
Τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού αναβατήρων και εγκαταστάσεων περιλαμβάνουν τον νέο αναβατήρα, που συνδέει για πρώτη φορά τα Κελάρια με τον Βάκχο και είναι ένας από τους τέσσερις πλέον σύγχρονους αναβατήρες τύπου «combi» παγκοσμίως, καθώς μεταφέρει από τα 1.750μ στα 2.250μ υψόμετρο σε λιγότερο από δέκα λεπτά.

Αποτελούν την Α’ φάση του συνολικού έργου που υλοποιεί η ΕΤΑΔ Α.Ε. μέσω ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα ΕΥΔ ΕΠΑΕ, τους παραπαρνάσιους Δήμους (Αμφίκλειας, Αράχωβας, Δελφών) και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.

«Η Ελλάδα στοχεύει να είναι ισχυρός και σύγχρονος τουριστικός προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο. Στόχος μας είναι η αύξηση της τουριστικής κίνησης σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Κάθε χιονοδρομικό πρέπει να κατοχυρώσει και να προβάλλει διεθνώς, με κάθε μέσο, το δικό του brand name», τόνισε η υπουργός. Και πρόσθεσε ότι «στο υπουργείο Τουρισμού εργαζόμαστε εντατικά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, τόσο σε θεσμικό όσο και σε αναπτυξιακό επίπεδο, ώστε να ενισχύσουμε αυτές τις προσπάθειες, και να δημιουργήσουμε παράλληλα νέες θέσεις απασχόλησης.
Το σχέδιο ανάπτυξης του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού που υλοποιούν το υπουργείο Τουρισμού και η ΕΤΑΔ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» και τους όμορους δήμους, περιλαμβάνει έργα συνολικού προϋπολογισμού 29.520.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, ύψους 6.789.600 ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Αυτά αφορούν στην αντικατάσταση των παλαιών αναβατήρων 35ετίας, στη λειτουργική ενοποίηση των Χιονοδρομικών Πεδίων Κελάρια – Φτερόλακα –Γεροντόβραχος και γενικότερα, στην αειφόρο διαχείριση και λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου, με έμφαση σε θέματα διαχείρισης ενέργειας, υδάτων και αειφόρου κινητικότητας.

Παρουσιάζοντας όλο το σχέδιο ανάπτυξης, την Α’ Φάση που ολοκληρώθηκε και τη Β’ Φάση που ήδη ξεκίνησε και ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο του 2015, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ κ. Δημήτρης Δημητρίου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «κεντρικοί στόχοι είναι η ανάδειξη του ορεινού όγκου Παρνασσού, η ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, η ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».

Επίσης τόνισε ότι «με τον νέο υπερσύγχρονο αναβατήρα, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα εύκολης και άνετης πρόσβασης σε ΑΜΕΑ στην κορυφή του χιονοδρομικού, σε υψόμετρο 2.250μ. γιατί το βουνό δεν είναι μόνο για τους χιονοδρόμους, αλλά πρέπει να μπορούμε όλοι ανεξαιρέτως να απολαμβάνουμε την ομορφιά του, τη θέα, την αναψυχή που μας προσφέρει».

Ηδη προχωρεί η Β’ φάση, που περιλαμβάνει αντίστοιχα έργα εκσυγχρονισμού στη Φτερόλακα και θα ολοκληρωθεί το 2015, ενώ έχει αδειοδοτηθεί και η εγκατάσταση αιολικού πάρκου για την εξασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας του χιονοδρομικού, στο πλαίσιο της ευρύτερης περιβαλλοντικής διαχείρισης που προωθείται. Θα ακολουθήσει και Γ’ φάση.
Η υπουργός εγκαινίασε την πρώτη επίσημη διαδρομή του νέου υπερσύγχρονου αναβατήρα, που μετέφερε τους παρευρισκόμενους στην κορυφή του Βάκχου για μια πανοραμική θέα των νέων έργων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από όλους τους παραπάνω συνεργαζόμενους φορείς, βουλευτές Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, οι Δήμαρχοι όλων των παραπαρνάσσιων Δήμων, η πρέσβης της Αυστρίας και ο Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας.