Η επιχειρηματικότητα του μέσου Κυπρίου θεωρείται σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα, αλλά το προσόν αυτό το αναδεικνύει καλύτερα από όλους η Εκκλησία της Κύπρου.
Η περιουσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου είναι αμύθητη και στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου B’ έχει βρει από το 2006 έναν ικανό μάνατζερ, o οποίος κατά καιρούς προχωρεί σε κινήσεις που θα ζήλευαν και οι πιο επιθετικοί παίκτες τηςWallStreet.
Η Εκκλησία της Κύπρου ελέγχει πλήθος δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: βιομηχανία αλκοολούχων ποτών (μπίρας), ξενοδοχεία, τσιμεντοβιομηχανία, λατομεία, τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός σταθμός, καθώς και μεγάλη ακίνητη περιουσία προς αξιοποίηση.
Στην υπόθεση όμως που αποκαλύφθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου με την εμπλοκή στην Ελληνική Τράπεζα το πλήγμα που δέχθηκαν η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος είναι ιδιαίτερα βαρύ.
Εποπτικές απαιτήσεις


Η Iερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου το 2012 ήταν o κύριος μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία έπειτα από έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 66 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες εποπτικές απαιτήσεις που αφορούσαν τα βασικά ίδια κεφάλαιά της.
Ολοι οι μέτοχοι κλήθηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να ενισχύσουν την τράπεζα και να διατηρήσουν το ποσοστό τους. Η κοινή πρακτική διεθνώς είναι ότι όποιος μέτοχος δεν διαθέτει μετρητά δανείζεται (και πληρώνει τόκους) ώστε να αποκτήσει τις νέες μετοχές. Η Εκκλησία όμως της Κύπρου δεν ακολούθησε την πρακτική αυτή.
Η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία είχε οριστεί από τον βασικό μέτοχο, δηλαδή την Εκκλησία, ανακοινώνει τότε ότι αγοράζει οικόπεδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στην περιοχή της Αμαθούντας αντί 15,5 εκατ.ευρώ. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι η κίνηση έχει την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας, που προηγουμένως είχε αποφανθεί ότι η τράπεζα χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου και όχι βεβαίως να προχωρεί σε αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Αγανάκτησαν οι χριστιανοί


Στην ίδια ανακοίνωση υπάρχει η διευκρίνιση ότι το οικόπεδο «θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες στέγασης υπηρεσιών του ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας» αλλά και «ως εγκαταστάσεις αναψυχής για χρήση από τους υπαλλήλους και πελάτες».
Οπως ήταν φυσικό, ακόμη και οι πλέον πιστοί χριστιανοί μέτοχοι της Ελληνικής αγανάκτησαν καθώς τους φάνηκε περίεργο ότι ξαφνικά η τράπεζα έχει στεγαστικές ανάγκες και μάλιστα για την ψυχαγωγία υπαλλήλων και πελατών.
Ηταν φανερό ότι με τα λεφτά της αγοράς του οικοπέδου θα συμμετείχε η Εκκλησία στην αύξηση κεφαλαίου και δεν θα περιόριζε τη συμμετοχή της στην τράπεζα. Δεν ήταν τυχαίο ότι με βάση το 25% που κατείχε η Εκκλησία στην τράπεζα θα έπρεπε να καταβάλει στην αύξηση των 66 εκατ. το ποσό των 16,5 εκατ. ευρώ.
Ετσι άρχισαν οι καταγγελίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επικεφαλής της οποίας ήταν και εξακολουθεί να είναι η κυρία Δήμητρα Καλογήρου.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου σχεδόν τρία χρόνια μετά την εκκίνηση των ερευνών –με χαρακτηριστική βραδύτητα, όπως καταγγέλλουν στην Κύπρο –ανήρτησε τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου την απόφαση με την οποία περιγράφεται με ακρίβεια το κόλπο:

«Η τράπεζα δεν χρειαζόταν τέτοιο οικόπεδο και σχεδόν το 25% της αναγκαίας αύξησης κεφαλαίου δόθηκε για την αγορά του. Είναι εμφανές ότι η Ελληνική δεν ενήργησε για να εξασφαλίσει την ίση μεταχείριση των μετόχων της αφού εξυπηρέτησε τα συμφέροντα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου».
Κύμα διαμαρτυριών


Ενώ όμως η απόφαση τεκμηριώνει αυτά που όλοι συζητούσαν στην Κύπρο, η ποινή ξεσήκωσε νέο κύμα διαμαρτυριών. Η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο100.000 ευρώ στην Ελληνική Τράπεζα και συνεπώς απαλλάσσονται από κάθε πρόστιμο και την αναμενόμενη στις περιπτώσεις αυτές ποινική δίωξη τα μέλη της διοίκησης της τράπεζας που αποφάσισαν ή στελέχη που μεθόδευσαν την κίνηση. Προφανώς ούτε άνοιξαν τραπεζικοί λογαριασμοί για να διαπιστωθεί αν διακινήθηκαν χρήματα.
Η ανάρτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πέρασε απαρατήρητη και μόνο μία εφημερίδα της Κύπρου δημοσίευσε με καθυστέρηση μιας ημέρας την είδηση για την επιβολή προστίμου με τον ειρωνικό τίτλο «Τότε που διοικούσαν Κύπριοι τις τράπεζες», προφανώς γιατί σήμερα ούτε η Τράπεζα Κύπρου ούτε η Ελληνική βρίσκονται σε κυπριακά χέρια.
Η Θεία Χάρη δεν πρόλαβε


Οπως και να έχει όμως, η Θεία Χάρη δεν πρόλαβε τις εξελίξεις και η Ελληνική Τράπεζα παρασύρθηκε στη δίνη της κρίσης. Ουσιαστικά τα χρήματα του οικοπέδου χάθηκαν γιατί η Ελληνική χρειάστηκε κι άλλη, μεγαλύτερη, αύξηση κεφαλαίου, η Εκκλησία δεν ήθελε να διαθέσει χρήματα ούτε μπορούσε να επαναλάβει το κόλπο με το οικόπεδο και το ποσοστό τηςχάθηκε.
Νέος βασικός μέτοχος της Ελληνικής είναι σήμερα η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιώνWargames,η οποία ανήκει σε επιχειρηματία από τη Λευκορωσία και διαθέτει στην αγορά ένα επιτυχημένο πολεμικό παιχνίδι με τεθωρακισμένα («Worldoftanks»).
Ετσιστη γενική συνέλευση μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας η περίοπτη θέση του κύριου μετόχου πλέον δεν ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο αλλά σε απρόσιτους και λιγομίλητους ρώσους κομπιουτεράδες που έχουν δηλώσει ως έδρα της εταιρείας τους την Κύπρο.
Ο Αρχιεπίσκοπος, από την πλευρά του, φαίνεται να μην πτοείται. Μάλιστα αυτή την περίοδο αγωνιά για μια νέα επένδυση στην περιοχή Γεροσκήπου όπου η Εκκλησία διαθέτει έκταση και έχει αναθέσει σε ούγγρο επιχειρηματία να βρει επενδυτές προκειμένου να την αναπτύξει.

Το who is who του Αρχιεπισκόπου
Από την ενθρόνιση στις επενδύσεις και στις συμβουλές

Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1941 στο χωριό Τάλα της Πάφου.
Στις 25 Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη διά βοής Μητροπολίτης Πάφου.
Τον Μάιο του 2006, έπειτα από μακροχρόνια, μη αναστρέψιμη ασθένεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’, συνήλθε Διευρυμένη Σύνοδος υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Σαμπεζί της Γενεύης, η οποία κήρυξε τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Κύπρου σε χηρεία. Ετσι ξεκίνησαν οι διαδικασίες εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 5 Νοεμβρίου του ιδίου έτους με την εκλογή του Χρυσοστόμου Β’. Η ενθρόνισή του έγινε στις 12 Νοεμβρίου και, όπως αναφέρθηκε από τα ΜΜΕ, είναι ο μοναδικός αρχιεπίσκοπος Κύπρου που τέλεσε την κηδεία αρχιεπισκόπου Κύπρου.
Τον Ιανουάριο του 2007 και εν μέσω προτάσεων εξαγοράς κυπριακών τραπεζών ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ έκανε δηλώσεις αναφορικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι επενδυτές. Συγκεκριμένα τόνισε: «Κάλεσα τον λαό να είναι σε εγρήγορση και αν οι μετοχές φουσκώσουν να μην τις πουλήσουν για να μην έλθει σε ξένα χέρια η Τράπεζα Κύπρου. Αυτή είναι η συμβουλή της Εκκλησίας».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ