Ψηφίστηκαν τελικά τα δύο επίμαχα νομοσχέδια αυτό του ενιαίου φόρου των ακινήτων και εκείνο για τους πλειστηριασμούς της α’ καυοικίας.

Με 152 ψήφους υπέρ έναντι 141 κατά (επί συνόλου 293 παρόντων) ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής τα επίμαχα άρθρα 7, 8 και 9 του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε και στα υπόλοιπα άρθρα του για τα οποία δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Βύρων Πολύδωρας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης (ασθενής), ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Χαϊκάλης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος (με επιστολική ψήφο, που δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα, δήλωσε ότι καταψηφίζει τα άρθρα) και οι 3 προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Οι βελτιώσεις του νομοσχεδίου

Σε βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας σχετικά με τα πρόστιμα επί των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε, η σχετική παράγραφος του άρθρου 7 του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς αντικαθίσταται ως εξής: «Για οποιοδήποτε ποσό χρέους γίνεται ληξιπρόθεσμο, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει τόκους και πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής» κατ’ ανάλογη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων. Και θεσπίζεται ότι: «Προκειμένου περί δημοσίων εσόδων, που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013), πλην των τελωνειακών, το χρονικό διάστημα των δυο (2) μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής αυξάνεται σε έξι (6) μήνες».

Επίσης, σημειώνεται ότι «πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων, δεν επιβάλλεται στις περιπτώσεις των οφειλών, οι οποίες προέρχονται από επιβολή προστίμων σύμφωνα με οποιαδήποτε διάταξη της κείμενης νομοθεσίας».

Εν τω μεταξύ, σε βελτιώσεις προχώρησε και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, που προβλέπουν:

-Στους ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους μειώνεται από το 30% στο 20% η ελάχιστη καταβαλλόμενη δόση του δανείου τους με βάση την τελευταία ενήμερη δόση που είχαν καταβάλλει.

-Αυξάνεται το όριο του οικογενειακού εισοδήματος (για τρίτεκνους και πολύτεκνους, άτομα με αναπηρία 67% και άνω, καθώς και όσους βαρύνονται φορολογικά με άτομα με αναπηρία 67% και άνω) η καταβολή της δόσης του 10% θα ξεκινά από τις 20.000 ευρώ και όχι από τις 15.000 ευρώ.

Με την απώλεια του Βύρωνα Πολύδωρα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για την αμφισβήτηση της κομματικής γραμμής, η κυβέρνηση πέρασε τον σκόπελο του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων με 152 «ναι».
Με 152 ψήφους υπέρ έναντι 141 κατά (επί συνόλου 293 παρόντων) ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής και τα επίμαχα άρθρα 7, 8 και 9 του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς.

Στο μεταξύ, δεν κάνει πίσω ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας στο θέμα των προστίμων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, τονίζοντας στην Βουλή ότι «έχει δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση και αδικαιολόγητες αντιδράσεις που ισοδυναμούν με πλήρη παραπληροφόρηση του λαού».

Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας υπεραμύνθηκε της επίμαχης ρύθμισης υποστηρίζοντας ότι είναι δικαιότερη από όσα προβλέπονταν. Όπως είπε «οι διατάξεις δεν είναι παρά επανάληψη ισχύουσας ρύθμισης του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και αφορά στην είσπραξη του συνόλου των φόρων και αποτελούν το 80%-85% των εσόδων». Και διευκρίνισε ότι η υπό ψήφιση διάταξη «εναρμονίζει με το υπόλοιπο 10%-15% των εσόδων». «Τίποτα καινοφανές δεν εισάγουμε», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι «ψηφίσαμε πολύ καλά τον Ιούλιο».

Όπως ανέφερε επιπλέον σύμφωνα με το ποινολόγιο υπολογίζονταν φόροι ανάλογα με την παράβαση που έφταναν το 60% για εκπρόθεσμη δήλωση και το 120% για ανακριβή δήλωση, ενώ τώρα προβλέπεται αφού ένα χρέος καταστεί ληξιπρόθεσμο εντός δυο μηνών 10% πρόστιμο, και φτάνει μετά την πάροδο δυο ετών το 30%.

Μάλιστα, επικαλέστηκε σχετικά αιτήματα πολιτών που έχουν φτάσει στο υπουργείο Οικονομικών «που θέλουν να πάνε από το παλιό καθεστώς στο καινούργιο», όπως σημείωσε, τονίζοντας: «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και μας λοιδορούν». Ενώ επισήμανε ότι «κανένα πρόστιμο δεν θα υπάρχει για όποιον έχει υπαχθεί σε ρύθμιση». Δήλωσε δε ότι το επιτόκιο «θα είναι όσο γίνεται χαμηλότερο με απόφαση του υπουργού Οικονομικών». «Αυτή είναι η αλήθεια και καμία παραπληροφόρηση δεν μπορεί να την στρεβλώσει», κατέληξε ο κ. Στουρνάρας.