από metereologos.gr
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
 
 

Στη δημοσιότητα η εγκύκλιος του υπ. Οικονομικών για τον ΦΠΑ στην εστίαση

Από 1η Αυγούστου μειώνεται στο 13% - Οι τιμές θα σημειώσουν πτώση κατά 8.1%
 Στη δημοσιότητα η εγκύκλιος του υπ. Οικονομικών για τον ΦΠΑ στην εστίαση
Πηγή: EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Κατά 8,1% θα πρέπει να μειωθούν κανονικά οι τελικές τιμές στην εστίαση από 1η Αυγούστου 2013, ημερομηνία εφαρμογής του νέου μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 13%. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει οι επαγγελματίες του χώρου να κρατήσουν τις τελικές τιμές προ ΦΠΑ στα σημερινά επίπεδα και να μην τις αυξήσουν. Αν δεν μειωθούν οι τελικές τιμές τότε οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης σημαίνει ότι έχουν αυξήσει τις τιμές προ ΦΠΑ ώστε με το μειωμένο ΦΠΑ να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα. 

Δύο ημέρες πριν εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου ώστε όλοι, φορείς της αγοράς και καταναλωτές να γνωρίζουν τι ισχύει από δω και πέρα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, αναστέλλεται, από 1-8-2013 μέχρι και 31-12-2013, η ισχύς των διατάξεων με τις οποίες οι υπηρεσίες εστίασης, καθώς και οι παραδόσεις έτοιμου προς άμεση κατανάλωση φαγητού σε «πακέτο» υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ από 1.9.2011.

Μάλιστα, ο κ. Θεοχάρης αναφέρει ότι «πρόκειται για μέτρο προσωρινό, το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά κατά τη διάρκεια του παραπάνω χρονικού διαστήματος, με σκοπό να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του στην τόνωση της αγοράς και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προκειμένου να αποφασισθεί η περαιτέρω εφαρμογή του, εφόσον δεν παρατηρηθεί σημαντική μείωση των εσόδων».

Με την εφαρμογή των νέων διατάξεων, η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, εκτός από την εκμετάλλευση των κέντρων διασκέδασης και τη διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία, που υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

Συνεπώς, για τους τελευταίους πέντε μήνες του 2013 η παροχή υπηρεσιών εστίασης από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, εκτός των κέντρων διασκέδασης, δηλαδή η διάθεση έτοιμων προς άμεση επιτόπια κατανάλωση φαγητών και μη αλκοολούχων ποτών γενικά, υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Υπηρεσίες εστίασης είναι η παράδοση, κατόπιν παρασκευής ή χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία, τροφίμων και ποτών, η οποία συνοδεύεται από υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως η διάθεση επιτραπέζιων σκευών και λοιπού εξοπλισμού, η υπηρεσία σερβιρίσματος, ο καθαρισμός του χώρου και των τραπεζιών κ.α., οι οποίες είναι αναγκαίες για την άμεση επιτόπια κατανάλωση των προσφερόμενων ειδών στους χώρους των καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και συναφών επιχειρήσεων, όπως είναι οι πιτσαρίες, τα οβελιστήρια, τα ταχυφαγεία, τα αναψυκτήρια, τα σνακ - μπαρ, τα γαλακτοπωλεία και τα καταστήματα διάθεσης ειδών διατροφής για επιτόπια κατανάλωση, όπως λουκουμάδων, μπουγάτσας και κάθε είδους ποτών, παγωτών, κλπ.

Πρόκειται στην ουσία για παροχή εδεσμάτων ή γευμάτων ή γενικά φαγητών και ποτών, όπου προέχει η «υπηρεσία» η οποία αποσκοπεί να καταστήσει περισσότερο ευχάριστη την άμεση επιτόπια κατανάλωση σε κατάλληλο περιβάλλον, ενώ η παράδοση τροφής αποτελεί ένα μόνο από τα κριτήρια επιλογής της επιχείρησης από τον πελάτη.

Κατά συνέπεια, τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και αναψυκτικά γενικά, υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, καθώς αποτελούν μέρος της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Παροχή υπηρεσίας εστίασης αποτελεί και η τροφοδοσία (catering), εφόσον αυτή δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού, αλλά σε ένα σύνολο στοιχείων και πράξεων κατά τα ανωτέρω, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα προσφερόμενα είδη δεν καταναλώνονται άμεσα εντός των εγκαταστάσεων της οικείας επιχείρησης, αλλά σε χώρο και χρόνο που προσδιορίζονται από τον πελάτη.

Από 1.8.2013 μέχρι και 31.12.2013, υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και οι παραδόσεις έτοιμου προς άμεση κατανάλωση φαγητού σε «πακέτο» (παραδόσεις αγαθών) από εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, οινομαγειρεία, ψητοπωλεία, ταχυφαγεία, καφετέριες και συναφείς επιχειρήσεις, όπως καντίνες, κυλικεία, επιχειρήσεις παρασκευής και διανομής γευμάτων (π.χ. κινέζικων, διαίτης ή υγιεινής διατροφής), σούπερ μάρκετ που παραδίδουν έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά, επιχειρήσεις πώλησης σάντουιτς, τυροπιτών, σαλατών και λοιπών παρόμοιων πρόχειρων γευμάτων ή σνακς κ.α., για λόγους ομοιόμορφης αντιμετώπισης των πράξεων αυτών και για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων εστίασης που διαθέτουν φαγητό για επιτόπια κατανάλωση και αυτών που το παραδίδουν σε «πακέτο».

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση παράδοσης έτοιμου φαγητού ή λοιπών ειδών ως «πακέτο» για κατανάλωση εκτός του καταστήματος, ανεξάρτητα από το εάν το «πακέτο» παραλαμβάνεται από τον ίδιο τον πελάτη (take away) ή αποστέλλεται από την επιχείρηση στον υποδεικνυόμενο από τον πελάτη τόπο (delivery), πρόκειται για πράξη παράδοσης αγαθών και όχι για παροχή υπηρεσίας, καθώς δεν παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες από μέρους της επιχείρησης για την άμεση επιτόπια κατανάλωσή τους. Κατά συνέπεια, εφαρμόζεται ο συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει για κάθε είδος. Όσον αφορά λοιπόν την παράδοση μη αλκοολούχων ποτών (χυμοί, ροφήματα, αναψυκτικά γενικά) εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ (23%). Σημειώνεται ότι στο μειωμένο συντελεστή εξακολουθούν να υπάγονται τα τυποποιημένα είδη διατροφής.

Ο κ. Θεοχάρης διευκρινίζει ακόμη προς αποφυγή παρερμηνειών, ότι η διάθεση αλκοολούχων ποτών συνεχίζει να υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ σε κάθε περίπτωση, δηλαδή ανεξάρτητα από το αν αποτελεί παράδοση αγαθού ή παροχή υπηρεσίας.

Επίσης, στο μειωμένο συντελεστή υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα στους ειδικούς χώρους εστίασης που διαθέτουν, καθώς και στα δωμάτια ως υπηρεσία εξυπηρέτησης δωματίου (room service).

Οι καταναλώσεις του μίνι μπαρ που υπάρχει εντός των δωματίων αποτελούν παραδόσεις αγαθών, οι οποίες χρεώνονται με τον οικείο συντελεστή ΦΠΑ κάθε αγαθού. Όσον αφορά στα μη αλκοολούχα ποτά (καφέδες, αναψυκτικά κλπ), τα είδη αυτά υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ στην περίπτωση που παραδίδονται ως αγαθά στους πελάτες. Αντιθέτως, υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ όταν αποτελούν παροχή υπηρεσίας εστίασης, δηλαδή στην περίπτωση που σερβίρονται στο δωμάτιο στο πλαίσιο της υπηρεσίας εξυπηρέτησης δωματίου ή διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση στους χώρους εστίασης του ξενοδοχείου, ανεξάρτητα από τον τρόπο εξυπηρέτησης των πελατών (λήψη παραγγελιών από σερβιτόρους ή self service).

Στην περίπτωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και δεδομένου ότι η υπηρεσία διαμονής εντός των επιχειρήσεων αυτών υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή (6,5%), όταν παρέχονται περισσότερες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση μεταξύ των διαφορετικών συντελεστών, να γίνεται ως εξής:

α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.
β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.
γ. Διαμονή με πλήρη διατροφή (full bord): 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.
δ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών (animation), αθλητικές υπηρεσίες κ.α.):
- 65% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διαμονή.
- 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης.
- 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και τις λοιπές παροχές του πακέτου.

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά που αφορούν τις περιπτώσεις (α), (β) και (γ) ανωτέρω παραμένουν τα ίδια. Για την περίπτωση (δ) [all inclusive], υιοθετείται μικρή μείωση του ποσοστού που υπάγεται στο συντελεστή 6,5%, θεωρώντας λογική τη μείωση της τιμής της διαμονής στην περίπτωση κάλυψης περισσότερων υπηρεσιών και αγαθών με την ενιαία τιμή, προκειμένου το συνολικό πακέτο να είναι ανταγωνιστικό, ενώ διατηρείται το ίδιο ποσοστό που υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%) με αυτό που ισχύει για το full board, καθώς στην περίπτωση του all inclusive στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγονται και κάποιες πρόσθετες παροχές, όπως η κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών στους ειδικούς χώρους εστίασης, παγωτών, γρανιτών και γλυκών.Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χ. Θεοχάρης: Ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι 13% ανεξαρτήτως που καταναλώνεται 
Διευκρινίσεις από το υπ. Οικονομικών για τον ΦΠΑ στην εστίαση 
Μόνος ένας στους δέκα έριξε τις τιμές μετά τον μειωμένο ΦΠΑ  
Νέες διευκρινίσεις για την εφαρμογή του ΦΠΑ στην εστίαση  
Παράταση για ένα χρόνο του ΦΠΑ 13% στην εστίαση 
 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Για γέλια | 30/07/2013 23:34
  Αυτός ο Θεοχάρης με τις εγκυκλίους του, έχει καταντήσει ανέκδοτο. Βέβαια δεν φταίει μόνο αυτός στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εδώ έχουμε είτε ανοργανωσιά είτε όλα γίνονται επίτηδες για να αποτύχει το μέτρο.
  ea1969
  απάντηση21
   
   
  Τι δεν καταλαβαίνεις;;; | 30/07/2013 22:36
  Στο μίνι μπαρ του δωματίου 23% ΦΠΑ. Στο room service 13%. Στον διάδρομο του ξενοδοχείου 16%. Στην reception 9%. Και το λουρί της μάνας. Καληνύχτα σας.
  Litost
  απάντηση41
   
   
  Φθείνια και νομιμότητα | 30/07/2013 22:16
  Οι επιχειρήσεις που αύξησαν τις τιμές τους οταν εγινε η αύξηση του ΦΠΑ, σαφώς και πρέπει να τις μειώσουν τώρα. Αυτές όμως που δεν τις αύξησαν δηλαδή απορόφησαν την αύξηση του ΦΠΑ, δηλαδή εχουν ήδη κάνει μείωση της προ ΦΠΑ τιμής, γιατί να ξανακάνουν τώρα; Όσοι εχουν το περιθώριο, και μόνο απο την πίεση του ανταγωνισμού θα μειώσουν τιμές. Υπάρχουν όμως πολλοί (οι περισότεροι ίσως) που η αύξηση του ΦΠΑ τους έφερε στα πρόθυρα της χρεοκωπίας, αυτοί δεν έχουν περιθώριο να ξανακάνουν μείωση τιμών. Αν κάτι πρέπει να απαιτήσει η πολιτεία και η κοινωνία απο τον κλάδο, είναι να λειτουργήσει νόμιμα, δηλαδή να κόβουν αποδείξεις, και να ασφαλίζουν το προσωπικό τους. Η αγορά κανονίζει τις τιμές.
  vas.
  απάντηση50
   
   
  Με το πετρέλαιο θέρμανσης τι θα γίνει; | 30/07/2013 21:14
  Δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν οι τιμές στην εστίαση, αλλά εφόσον υπάρχουν ακόμα κορόϊδα που πληρώνουν τον καφέ 5 ευρώ ... καλά να πάθουν! Τι θα γίνει όμως με το πετρέλαιο θέρμανσης; Θα παγώσουμε για έναν ακόμα χειμώνα και θα πνιγούμε στην αιθαλομίχλη;
  Μαγειρέψτε στο σπίτι σας!
  απάντηση40
   
   
  Γιατρέ μου, ζαλίζομαι, είναι σοβαρό? | 30/07/2013 18:41
  Τη διάβασε κάποιος ξεμέθυστος την εγκύκλιο -κουίζ πριν τη δημοσιεύσουν?
  Χριστίνα
  απάντηση81
   
-