Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, χαρακτηρίζει «αναληθείς και συκοφαντικές» τις δηλώσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου σχετικά με δάνειο του στη Λαϊκή Τράπεζα.

Με ξενίζει, αναφέρει ο κύριος Βασιλείου σε γραπτή δήλωση, ότι ο άνθρωπος, που θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος για την καταστροφή της Λαϊκής, με τις γνωστές επιπτώσεις, που επέφερε στην Κύπρο, προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις.

Προσθέτει ότι θα αναμένει το πόρισμα του Γενικού Εισαγγελέα, ενώπιον του οποίου έχει τεθεί το δημοσίευμα με την «καυτή λίστα» για διαγραφές δανείων.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο κ. Βγενόπουλος είχε ζητήσει την παραίτηση του κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και την παρέμβαση του εισαγγελέα, επειδή -όπως καταγγέλλει- ο κ. Σαρρής διέγραψε δάνειο πολιτικού με τα αρχικά Γ.Β. όταν ήταν διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας. Το ύψος του χρέους έφτανε τα 5,8 εκατ. δολάρια.

Όπως αναφερόταν σε δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, στο οποίο βασίστηκε και ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο Γ.Β. είναι «κορυφαίος Κύπριος πολιτικός με θητεία σε ανώτατα αξιώματα».

Όπως εξηγείται στην ανακοίνωση, η διοίκηση Βγενόπουλου είχε αρχικώς προχωρήσει σε άλλο διακανονισμό για την εξόφληση του δανείου, τον οποίο στην συνέχεια ανέτρεψε ο κ. Σαρρής «εις βάρος των συμφερόντων της τράπεζας».

Το ποσό με τις διαγραφές από τις κυπριακές τράπεζες χρεών σε πολιτικά πρόσωπα, νυν και πρώην βουλευτές, πρώην υπουργούς, κομματικά στελέχη και οικονομικούς παράγοντες, ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου σε 6,2 εκατ. ευρώ και 5,8 εκατ. δολάρια.

Η λεγόμενη «καυτή λίστα», που δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο από το τηλεοπτικό δελτίο «24H» με αρχικά ονομάτων, είναι ήδη στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, αλλά επί του παρόντος η Νομική Υπηρεσία του κράτους δεν θα προβεί σε άλλη ενέργεια.

Εάν και η δεύτερη λίστα με τα ονόματα όσων απέσυραν χρήματα από τις τράπεζες και τα έστειλαν στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα εμπίπτει στους όρους εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής, θα μεταβιβαστεί αμέσως μόλις ληφθεί, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας.