Ετοιμη να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι η Κροατία την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με την τελική έκθεση της Κομισιόν η οποία ανακοινώθηκε σήμερα Τρίτη.

«Η έκθεση αυτή είναι καλή είδηση. Η Κροατία εργάστηκε σκληρά και κράτησε το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων. Τα αποτελέσματα που πέτυχε ωφελούν άμεσα τους πολίτες της» όπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φίλε. Και συμπλήρωσε: «Η χώρα είναι τώρα έτοιμη να πάρει τη θέση της στην ΕΕ όπως ήταν προγραμματισμένο και όλοι προσβλέπουμε στην επικύρωση της συνθήκης εισδοχής και το καλωσόρισμα της Κροατίας στην ΕΕ την 1η Ιουλίου».

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο η ΕΕ είχε αναφερθεί σε δέκα περιοχές όπου εντόπισε πως χρειαζόταν πρόοδος, από την ιδιωτικοποίηση ενός ναυπηγείου ως την ολοκλήρωση σημείων ελέγχου στα σύνορα και την ενίσχυση του δικαστικού συστήματος. Ομως, «τα εκκρεμή ζητήματα αντιμετωπίστηκαν στο σύνολό τους», σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής.

Οσον αφορά τη διαδικασία των επικυρώσεων, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούλιο. Από τα 27 κράτη-μέλη, πέντε είναι εκείνα που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την εισδοχή της Κροατίας στην ΕΕ, περιλαμβανομένης της Σλοβενίας, η οποία έθετε ως όρο γι’ αυτό να λυθεί μια μακροχρόνια διένεξη σχετικά με μία τράπεζα, πρόβλημα το οποίο διευθετήθηκε νωρίτερα τον Μάρτιο.

Πάντως, η Κομισιόν τόνισε ότι η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην Κροατία πρέπει να συνεχιστεί ακόμη και όταν η χώρα γίνει μέλος της ΕΕ. Ειδικότερα, όπως σημειώθηκε στην ανακοίνωση, «η Κροατία αναμένεται να συνεχίσει να βελτιώνει τις επιδόσεις της σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, ειδικά στην καταπολέμηση της διαφθοράς».

Η Κροατία αντιμετώπισε πιο αυστηρά κριτήρια για την εισδοχή της από εκείνα που αντιμετώπισαν η Βουλγαρία και η Ρουμανία – όταν έγιναν μέλη της ΕΕ – και άρα δεν αναμένεται να ενταχθεί σε ένα καθεστώς ειδικής επιτήρησης, όπως είχε συμβεί στις περιπτώσεις της Σόφιας και του Βουκουρεστίου μετά την ένταξή τους.

Επιπλέον, η χώρα πρέπει να περάσει επιπλέον ελέγχους προτού ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν – που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση προσώπων με την κατάργηση των ελέγχων στα σύνορα – ενώ η ένταξή της στην ευρωζώνη αναμένεται να εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Εικοσι προτάσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κροατίας Ιβο Γιοσίποβιτς παρουσίασε 20 προτάσεις -συστάσεις για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών σε εκπροσώπους του τραπεζικού συστήματος.

Στις προτάσεις του Κροάτη προέδρου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η εισαγωγή τροποποιήσεων στη νομοθεσία για τις κατασχέσεις και τον διακανονισμό αποπληρωμής δανείων.

Αναφερόμενος στη δήλωση του προέδρου της Ενωσης Τραπεζών της Κροατίας Ζόραν Μπόχατσεκ σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει κρίση χρέους στην Κροατία, καθώς το 95% των πολιτών αποπληρώνει τα δάνειά του σε τακτική βάση», ο κ. Γιοσίποβιτς δήλωσε έκπληκτος διότι, όπως είπε, από τον συνολικό όγκο των δανείων στη χώρα, ύψους 126 δισ. κούνα (σσ.: 1 ευρώ=7,58 κούνα) , περίπου τα 12 δισ. κούνα ανήκουν σε πολίτες, άρα «αυτό είναι χρέος».

Ο κροάτης πρόεδρος επίσης σημείωσε ότι σύντομα θα καλέσει τους εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα για συνομιλίες με αντικείμενο τις 20 προτάσεις του ενώ η Ενωση Τραπεζών της Κροατίας (HUB) ανακοίνωσε ότι είναι αναγκαία η προσπάθεια παροχής βοήθειας στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η επίτευξη λύσης για κάθε περίπτωση, σε ατομικό επίπεδο. Ωστόσο, προσθέτει ότι μόνο η ανάκαμψη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα αποτελέσουν συνθήκες για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Την περασμένη πενταετία, οι τράπεζες εισήγαγαν σειρά μέτρων για να βοηθήσουν τους πολίτες που δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους σε τακτική βάση, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αναφερόμενη στις προτάσεις του Γιοσίποβιτς, η HUB, που αριθμεί 19 μέλη, επισημαίνει ότι η στήριξη των τραπεζών θα ήταν μεγαλύτερη εάν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας είχαν επιτύχει το στόχο τους.