Nα θέσει τέλος στη «φιλολογία περί πολλαπλασιαστών», δηλαδή στη συζήτηση που διεξάγεται εσχάτως ως προς το αν «κατά λάθος» οδήγησε η τρόικα την Ελλάδα σε υπερβολική ύφεση, επιχείρησε χθες, Τετάρτη, ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν, δίνοντας στη δημοσιότητα σχετική με το θέμα επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup.

Στην επιστολή του, ο Φιλανδός επίτροπος αναφέρει ότι επί της ουσίας οι όποιες αστοχίες του Μνημονίου δεν οφείλονται στο πρόγραμμα, αλλά στην πολιτική αστάθεια που επικρατούσε στην Ελλάδα έως το καλοκαίρι του 2012 (εκλογές), καθώς και στην ελλειπή εφαρμογή του μνημονίου.

«Η παρατεταμένη αβεβαιότητα και τα προβλήματα εφαρμογής του μνημονίου τα πρώτα χρόνια του προγράμματος είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να μην επωφεληθεί από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να είχε δημιουργήσει η δημοσιονομική προσαρμογή».

Ο επίτροπος αναφέρει ότι η συζήτηση περί δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών «δεν βοηθάει και κινδυνεύει να πλήξει την εμπιστοσύνη την οποία χτίσαμε με επίπονες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια σε πολλές συνεδριάσεις που διήρκεσαν έως αργά τη νύχτα», ενώ σημειώνει ότι η συζήτηση για τις «οριακές επιπτώσεις» που έχει η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομική ανάπτυξη, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, «δεν μας έχει κάνει σοφότερους».

Εκ παραλλήλου, όμως, αφήνει αιχμές κατά των στελεχών του ΔΝΤ που με δημόσιες αναφορές τους τοποθετήθηκαν επί του θέματος δημιουργώντας σύγχυση.

Ο Όλι Ρεν σημειώνει ότι το πρόγραμμα επανήλθε σε τροχιά μετά τις εκλογές του καλοκαιριού και υπογραμμίζει πως «τώρα εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων ότι αυτή η εμπιστοσύνη θα συνεχίσει να ανακτάται».

Ως προς το μέλλον, ο Όλι Ρεν αναφέρει ότι σε περίπτωση που παρουσιαστεί επιδείνωση της ανάπτυξης με αναπάντεχο τρόπο, τότε μια χώρα μπορεί να λάβει επιπλέον χρόνο για τη διόρθωση του ελλείμματος υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εκπληρώσει τη συμφωνημένη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσπάθεια. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει ότι παρόμοιες αποφάσεις ελήφθησαν τον προηγούμενο χρόνο για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Παρερμηνεία των δηλώσεων του Ολι Ρεν

Για «παρερμηνεία» σε ό,τι αφορά τη δήλωση του Όλι Ρεν, σχετικά με τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, έκανε λόγο την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επίτροπου, υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει ούτε σαφής, αλλά ούτε υποννοούμενη συμφωνία για περαιτέρω μείωση των μισθών».

«Η απάντηση του επίτροπου Ρεν παρερμηνεύθηκε σημαντικά στην Ελλάδα. Ο Όλι Ρεν δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη μείωση του κατώτατου μισθού στην απάντησή του», δήλωσε ο Σ. Ο’ Κόνορ, κληθείς να σχολιάσει, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων από την Κομισιόν, την απάντηση του επιτρόπου Ρεν σε Έλληνες ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο κ. Ρεν δεν ανακοίνωσε κάτι καινούριο, απλώς υπενθύμισε κάτι το οποίο είχε συμφωνηθεί κατά την αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, το Νοέμβριο του 2012 και είχε συμφωνηθεί με την επικαιροποίηση του ελληνικού Μνημονίου.

Ότι, δηλαδή, ο κατώτατος μισθός θα αναθεωρηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014.

«Δεν υπάρχει ούτε σαφής, αλλά ούτε υποννοούμενη συμφωνία για περαιτέρω μείωση των μισθών», δήλωσε ο κ. Ο’ Κόνορ και πρόσθεσε λέγοντας ότι σκοπός αυτής της αναθεώρησης είναι να υπάρξει αλλαγή στο πλαίσιο του κατώτατου μισθού και να διασφαλιστεί ότι αυτό θα γίνει στη βάση μιας δομημένης ανάλυσης για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

«Κανείς δεν προδικάζει το αποτέλεσμα αυτής της αναθεώρησης. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, πέρα από αυτό που νομοθετήθηκε πέρυσι», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

Τέλος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η απάντηση του επιτρόπου Ρεν είχε ως εξής:

«Η αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον κατώτατο μισθό προβλέπεται για το 2014, με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν σε αυτήν την αναθεώρηση».

Ολι Ρεν: Οριακός ο ρόλος των πολλαπλασιαστών

«Να διατυπώσει τις σκέψεις του», αναφορικά με τη συζήτηση που διεξάγεται επί του ζητήματος των λεγόμενων πολλαπλασιαστών και του ρόλου τους στη βαιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας, ήθελε ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπός του, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση της Ελλάδας ο ρόλος των πολλαπλασιαστών υπήρξε «οριακός».

Αναφερόμενος στην επιστολή του κ. Ρεν προς το Eurogroup, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, ανέφερε πως μέσω αυτής ο επίτροπος ήθελε να διατυπώσει τις σκέψεις του αναφορικά με τη συζήτηση που διεξάγεται επί του ζητήματος των λεγόμενων πολλαπλασιαστών και του ρόλου τους στο βάθεμα της ύφεσης.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο επίτροπος, στην περίπτωση της Ελλάδας ο ρόλος των «πολλαπλασιαστών» υπήρξε οριακός.