Πυρετώδεις διεργασίες για την τελική διατύπωση του επικαιροποιημένου προγράμματος διεξάγονται στον ΣΥΡΙΖΑ που όπως έχει ανακοινωθεί θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή. Τα βασικά ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον είναι πώς θα γίνει η καταγγελλία του μνημονίου, η κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων, η ενίσχυση των Τραπεζών και η τύχη των ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με ένα κείμενο από την Επιτροπή Πολιτικού Συντονισμού του ΣΥΡΙΖΑ το οποίοείναι η βάση της συζήτησης και το οποίο πηγές του κόμματος χαρακτηρίζουν προσωπική επεξεργασία και όχι τις τελικές θέσεις τα βασικά σημεία είναι:

– Πρώτο μέτρο θα είναι η άμεση ακύρωση των μνημονίων και ειδικότερα του 2ου Μνημονίου. Στη θέση τους ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ένα Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, τη παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναδιανομή εισοδήματος και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση.

– Στη συνέχεια θα ακυρωθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι που αφορούν τις περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.

-Καταγγελία των Δανειακών Συμβάσεων, επαναδιαπραγμάτευση για διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει τη συνολική διαπραγμάτευση του χρέους, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος της διαπραγμάτευσης θα είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και η αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρες ανάπτυξης και με νέους ευνοϊκούς όρους.

-Δημόσιος έλεγχος των ΔΕΚΟ και κατάργηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

-Δίκαιο και εύχρηστο φορολογικό σύστημα.

-Κατάργηση των «χαρατσιών» για τα μικρομεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

-Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές μετά ψήφου και όχι χωρίς ψήφο. Οι δημόσιες τράπεζες θα λειτουργήσουν ως εργαλείο ανάπτυξης, παραγωγής και κοινωνικής χρηματοπιστωτικής πολιτικής με στόχο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

Το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ