Την επιθυμία του να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης εξέφρασε απερίφραστα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Πορτογαλία. Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτό θα ήταν επιθυμητό για την κυβέρνησή του εκδηλώνοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα «μπορεί να ανακάμψει αν καταβάλει προσπάθεια».

Στη συνέντευξη Τύπου η οποία ακολούθησε τη συνάντηση με τον πορτογάλο ομόλογό του Πέντρο Πάσος Κοέλιο στο Πόρτο, ο ισπανός ηγέτης υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής των μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα αλλά και της ανάληψης πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη.
«Σήμερα είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι τρεις πυλώνες που προσφέρουν στήριξη στο ευρώ: η λιτότητα, η διαδικασία εξισορρόπησης του χρέους και η ανάπτυξη» είπε ο Ραχόι προσθέτοντας ότι όλες οι χώρες οφείλουν να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άλλωστε και ο πορτογάλος πρωθυπουργός συμφώνησε ότι η Λισσαβόνα θα παραμείνει πιστή στα μέτρα και τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα. Οι ηγέτες των δύο χωρών της Ιβηρικής σημείωσαν στην κοινή τους ανακοίνωση ότι αυτό που προέχει σήμερα «δεν είναι η χαλάρωση αλλά η εφαρμογή των στόχων».
Πάντως ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ισπανίας κλήθηκε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το σχέδιο στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Πιθανή κρατικοποίηση της Bankia
Πριν τη συνάντηση Ραχόι – Κοέλιο αξιωματούχος της ισπανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι το σχέδιο που πρόκειται να παρουσιαστεί την Παρασκευή περιλαμβάνει την πιθανή κρατικοποίηση της τέταρτης σε μέγεθος τράπεζας Bankia. «Η κυβέρνησή μας θα αναλάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εγγυηθεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» αρκέστηκε να δηλώσει σιβυλλικά ο Ραχόι. Τα προβληματικά δάνεια που συνεχίζουν να συσσωρεύουν οι τράπεζες από την έκθεση στην αγορά κατοικίας αποτελούν νάρκη στα θεμέλια του συστήματος και δημιουργούν φόβους «ιρλανδοποίησης». Η προσπάθεια διάσωσης των τραπεζών, είτε με απευθείας ενέσεις ρευστότητας είτε με τη δημιουργία ενός κρατικού φορέα που θα απορροφήσει τα τοξικά περιουσιακά στοιχεία ώστε να «εξυγιανθούν» οι τράπεζες, εκτιμάται ότι θα εκτροχιάσει την κυβέρνηση από την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτούν οι Βρυξέλλες.
Οι φόβοι για το μέλλον της ισπανικής οικονομίας και ειδικότερα την «ευρωστία» του τραπεζικού συστήματος της χώρας ώθησαν εκ νέου σήμερα τα επιτόκια δανεισμού στις αγορές. Το ενδεικτικό επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της χώρας ξεπέρασε, για πρώτη φορά το τελευταίο 15ημερο, το όριο του 6% την ώρα που το αντίστοιχο γερμανικό υποχωρούσε στο ιστορικό χαμηλό του 1,5%.