Νέο αδιέξοδο στη συμφωνία της Ελλάδας με τα μέτρα που ζητούν οι πιστωτές της για να αποδεσμευτεί το δεύτερο δανειακό πακέτο «βλέπουν» τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου εστιάζουν στο ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μεταβαίνει στη σύνοδο των ευρωπαίων ομολόγων του στις Βρυξέλλες χωρίς να κρατά στα χέρια του την απαιτούμενη συμφωνία της κυβέρνησης.

«Οι πολιτικοί ηγέτες της Ελλάδας δεν κατάφεραν να επιτύχουν συμφωνία την Τετάρτη για τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα λιτότητας, το τίμημα για την οικονομική στήριξη προκειμένου να αποφευχθεί μια καταστροφική χρεοκοπία, υποχρεώνοντας τον έλληνα υπουργό Οικονομικών να παρουσιαστεί στους ομολόγους του με μια ανολοκλήρωτη συμφωνία» σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η ελληνική κυβέρνηση καλείται να λάβει επιπλέον μέτρα από αυτά που είχαν συμφωνηθεί με το συνολικό ύψος από τις περικοπές και τη φορολογία για την τετραετία 2012-2015 να ανέρχεται στα 13 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από τα επτά δισ. ευρώ που είχαν αρχικά προταθεί.

Το ίδιο πρακτορείο αναφέρει ότι στη σημερινή Σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών θα παραστεί και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου να εξεταστούν οι όροι της συμφωνίας για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων αλλά και για να γεφυρωθούν οι διαφορές με την ελληνική πλευρά για τα συνακόλουθα μέτρα. «Σε αντάλλαγμα η Αθήνα πρέπει να αποδεχθεί όρους που συνεπάγονται βαθιά υποχώρηση του επιπέδου ζωής των Ελλήνων» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.

«Η υποστήριξη των νέων μέτρων είναι ένα πικρό ποτήρι που δυσκολεύονται να πιουν οι Έλληνες πολιτικοί κυρίως λόγω των επικείμενων εκλογών». Με αυτή τη φράση περιγράφει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal τη νέα παράταση της συμφωνίας που θα συνοδεύσει το δεύτερο δάνειο για την Ελλάδα.

Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι για μια ακόμα μέρα «η συμφωνία παραμένει άπιαστη» ενώ οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ προσπαθούν να διασφαλίσουν την εφαρμογή των μέτρων απαιτώντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από τους πολιτικούς αρχηγούς. «Η ευρεία στήριξη ελπίζουν ότι αποτρέψει πιθανό εκτροχιασμό του προγράμματος καθώς η Ελλάδα έχει αποτύχει επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια στη μείωση του ελλείμματος» αναφέρει η WSJ.

To πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι σύμφωνα με δικές του πηγές, από έλληνα αξιωματούχο ο οποίος δεν κατονομάζεται, καθένα από τα τρία κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) «κατέθεσαν δικές τους αντιπροτάσεις προκειμένου να αποφευχθεί η περικοπή συντάξεων». Το αμερικανικό πρακτορείο αναφέρει ακόμα ότι «δεν έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση για σήμερα» μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου ο οποίος όμως βρισκόταν σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με τους τρεις αρχηγούς καθ’όλη τη διάρκεια των ολονύκτιων διαβουλεύσεων με την τρόικα.

Ρητή δέσμευση αλλά όχι υπογραφή των κομμάτων

H γαλλική εφημερίδα Les Echos αναφέρει, επικαλούμενη πηγές που πρόσκεινται στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ότι υπήρξε πίεση προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τα μέτρα πριν την Παρασκευή, οπότε θα κλείσει προσωρινά το γερμανικό Κοινοβούλιο. «Εφόσον δεν τηρηθεί αυτή η προθεσμία θα πρέπει να περιμένουμε 15 ημέρες προκειμένου να συνεδριάσουν εκ νέου οι γερμανοί βουλευτές» αναφέρει η εφημερίδα.

Η ίδια πηγή σημειώνει ότι η απαίτηση προς τους αρχηγούς των κομμάτων της κυβέρνησης είναι «να υπάρξει επίσημη και άμεση δέσμευση προς τους εκπροσώπους της τρόικας ότι θα τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας». Όπως τονίζει ο ίδιος άνθρωπος «η δυσπιστία έναντι των ελλήνων πολιτικών είναι πολύ μεγάλη» και για το λόγο αυτό οι τρεις αρχηγοί θα κληθούν να καταθέσουν ρητή δέσμευση.

«Δεν πρόκειται όμως να ζητηθεί η υπογραφή τους κάτω από το επίσημο κείμενο» διευκρινίζει η Les Echos προσθέτοντας ότι μόνο ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα συνυπογράψουν το κείμενο της συμφωνίας με την τρόικα.

Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα ένα κενό

Αυστηρότατη κριτική στο σύνολο του ελληνικού πολιτικού συστήματος για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και μία συνέντευξη του Μ. Χρυσοχοΐδη στην FAZ κυριαρχούν στη θεματολογία της σημερινής επισκόπησης του γερμανικού Τύπου από τηνDeutsche Welle .

«Η Ελλάδα ένα κενό», επιγράφεται σχόλιο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Η εφημερίδα τονίζει ότι «η Ελλάδα έχει περιοριστεί σε ένα κενό κράτος. (…). Αυτό το κενό δε γεμίζει ούτε με τις φωνές των ανθρώπων, ούτε με τους τακτικισμούς των πολιτικών και τις πανικόβλητες προειδοποιήσεις των πιστωτών. Είναι απλά εκεί. Αυτή τη στιγμή θα βοηθούσε τουλάχιστον λίγη ειλικρίνεια. Η επισήμανση απευθύνεται κυρίως στους Έλληνες πολιτικούς. Ο βαθμός της ανευθυνότητάς τους έναντι του ίδιου τους του λαού αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαίων δεν μπορεί να εκφραστεί πλέον με λόγια».

Η γερμανική εφημερίδα συνεχίζει το σχόλιό της υπογραμμίζοντας: «Η διαφάνεια και η ειλικρίνεια θα ήταν οι κατάλληλες αρετές αυτήν την ώρα, αλλά αντ’ αυτού ο ελληνικός κομματικός μηχανισμός παίζει σκοτεινά παιχνίδια συμφερόντων και διαδίδει μισές αλήθειες για την πραγματική κατάσταση της χώρας και το ρόλο των δανειστών» Και η εφημερίδα καταλήγει: «Αυτή η επικοινωνιακή πολιτική αυτήν την έσχατη ώρα επιτρέπει μόνο ένα συμπέρασμα: Αναζητείται ένας ένοχος. Χρειάζεται απαραίτητα ένας κακός που θα προφέρει στο τέλος τη μισητή λέξη χρεοκοπία. Οι πιστωτές προκαλούν την Ελλάδα (…) και οι Έλληνες πολιτικοί κάνουν το ίδιο με την προκλητική αδιαφορία τους. Το αποτέλεσμα; Η επιθετικότητα αυξάνεται και στις δύο πλευρές».

Η συγγνώμη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Παραδέχθηκε την ευθύνη των Ελλήνων πολιτικών ο Μ. Χρυσοχοΐδης, αλλά και αυτήν των ευρωπαϊκών εταίρων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξη, η οποία δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung, μιλά για τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής των επιδοτήσεων από την ΕΕ στην Ελλάδα, για την αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης στην Ελλάδα.

«Ενώ παίρναμε με το ένα χέρι τα χρήματα από την ΕΕ, δεν επενδύαμε με το άλλο χέρι σε νέες ανταγωνιστικές τεχνολογίες. Όλα πήγαιναν στην κατανάλωση. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όσοι παρήγαν κάτι, έκλειναν τις επιχειρήσεις τους και ίδρυαν εισαγωγικές εταιρίες ώστε να έχουν μεγαλύτερα κέρδη. Αυτή είναι η πραγματική καταστροφή αυτής της χώρας», δηλώνει ο Έλληνας υπουργός.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία πιο ώριμη από το πολιτικό της σύστημα και προειδοποιεί ότι αν συνεχιστούν οι περικοπές του εισοδήματος των πολιτών και οδηγηθεί η Ελλάδα από την ύφεση στην κατάθλιψη, θα προκύψει σοβαρό ζήτημα διατήρησης της κοινωνικής ειρήνης.

Ο υπ. Ανάπτυξης παραδέχτηκε την ευθύνη ολόκληρου του πολιτικού συστήματος για την παρούσα κατάσταση ζητώντας συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Εκτίμησε μάλιστα ότι η εποχή Παπανδρέου μοιάζει να έφτασε στο τέλος της καθώς ο πρώην πρωθυπουργός παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την ευθύνη. «Ωστόσο», είπε, «αυτή δεν ήταν αποτυχία μόνο της κυβέρνησης (…) Η αντιπολίτευση συμπεριφερόταν σαν να μην την αφορά τι θα συμβεί με την Ελλάδα, σαν μην επρόκειτο για τη δική της χώρα. (…) Αλλά και οι εταίροι μας στην ΕΕ έκαναν λάθη. Υπήρξαν περιττές καθυστερήσεις, οι οποίες επιδείνωσαν κι άλλο την κρίση».

«Σχέδια για την Ελλάδα»

Κρυφές προετοιμασίες για μία ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα;

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit περιγράφει ένα σκηνικό στο οποίο η ΕΕ θέτει όρους, η Ελλάδα δεν τους πραγματοποιεί, ωστόσο κάθε φορά μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις παρέχονται νέα δάνεια στη χώρα. Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά όμως ότι στο παρασκήνιο η Ευρώπη προετοιμάζεται εδώ και αρκετό διάστημα για μία νομισματική ένωση χωρίς την Ελλάδα. Και προσθέτει: «Ωστόσο θεωρείται απίθανο ότι η Γερμανία ή άλλες χώρες του Βορρά θα αποκλείσουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη, καθώς δεν υπάρχει η νομική βάση γι’ αυτό. Πιο πιθανό είναι ότι οι προϋποθέσεις για μία νέα βοήθεια θα γίνουν τόσο σκληρές, ώστε οι Έλληνες θα εγκαταλείψουν μόνοι τους το ευρώ. Ο αμερικανικός τραπεζικός όμιλος Citigroup υπολογίζει την πιθανότητα επαναφοράς της δραχμής τους επόμενους 18 μήνες σε ένα ποσοστό άνω του 50%».

«Η Ελλάδα βάζει μπροστά τη μηχανή εκτύπωσης χρήματος», διαβάζουμε στην Die Welt. Η γερμανική εφημερίδα παραθέτει στοιχεία έρευνας του ελβετικού τραπεζικού ομίλου UBS, τα οποία δείχνουν ότι ο ισολογισμός της Τράπεζας της Ελλάδας έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2010. O Στεφάν Ντεό οικονομικός αναλυτής της UBS αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ΕΚΤ παραχώρησε το δικαίωμα έκδοσης χρήματος στις κεντρικές τράπεζες των χωρών. Αυτό μπορεί να επιφέρει βαρύτατες συνέπειες», προειδοποιεί ο ειδικός της UBS αξιολογώντας τις επιπτώσεις της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.