«Μπλόκο» στις προσδοκίες των διεθνών αγορών φαίνεται ότι έβαλε ο κοινοτικός μηχανισμός των Βρυξελλών, καθώς με το διαμορφούμενο κλίμα κατά της συγχώνευσης VODAFONE – WIND, οι «Ευρωκράτες» απάντησαν δεόντως στις πιέσεις των μεγάλων ομίλων για χαλάρωση των ρυθμιστικών διατάξεων και των κανόνων ανταγωνισμού ένεκα της κρίσης, οδηγώντας, ουσιαστικά, τον «γάμο» των δύο εταιριών σε ακύρωση.

Ήδη από τα τέλη Αυγούστου, όταν και ανακοινώθηκε η διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων μεταξύ των μετόχων των δύο παρόχων, τα μάτια των διεθνών αγορών έπεσαν πάνω στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., αφού, εάν διδόταν το «ΟΚ» στην Ελληνική συγχώνευση, τότε θα επρόκειτο για το πρώτο «πράσινο φως» στη συγκρότηση του μοναδικού Δυοπωλίου σε μεσαία Ευρωπαϊκή αγορά Τηλεπικοινωνιών, δημιουργώντας ιστορικό προηγούμενο στις ρυθμιζόμενες αγορές και δοκιμάζοντας στις πολιτικές των αρμόδιων ρυθμιστικών μηχανισμών.

Ωστόσο, αυτή η σελίδα της οικονομικής ιστορίας δεν αφέθηκε να γραφτεί, όσο και αν οι αγορές προσδοκούσαν το αντίθετο. Σίγουρα, εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, σήμα για «μπλόκο» στην εν λόγω πρωτοβουλία είχαν στείλει οι Αμερικανικές αρχές, εμποδίζοντας η συγχώνευση – μαμούθ των 39 δισ. δολαρίων μεταξύ της AT&T και της T-Mobile USA, η οποία ανήκει στη Deutsche Telekom.

Πηγές της αγοράς ομολογούν ότι «το περιβάλλον που διαμορφώθηκε στις Βρυξέλλες, δημιούργησε έντονο σκεπτικισμό στους μετόχους των δύο εταιριών με αποτέλεσμα να κρίνουν σκόπιμο να τερματίσουν τις μεταξύ τους συνομιλίες, ένα βήμα πριν την υπογραφή συμφωνίας» κι επισημαίνουν ότι «εξ αρχής δεν υπήρχε καμία βεβαιότητα για την έκβαση των συζητήσεων».

Όπως εξηγούν, και οι δύο πλευρές «αναγνώριζαν την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος και τις ρυθμιστικές κατά κύριο λόγο δυσκολίες που θα έπρεπε να ξεπεραστούν σε μία πιθανή συγχώνευση των δυο εταιρειών».

Πάντως, το πρακτορείο Dow Jones αλλά και η εφημερίδα Financial Times σημειώνουν ότι οι δύο εταιρίες θα αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους εξεύρεσης συνεργιών, όπως η κοινή χρήση υποδομών, δια της συγχώνευσης των δικτύων τους. Εκπρόσωποι των εταιριών στην Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν το εν λόγω σενάριο.

Τόσο η VODAFONE όσο και η WIND είχαν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας και δούλεψαν εναλλακτικά σχέδια επιβίωσης στην «αμμοθύελλα» της Ελληνικής αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία θα συνεχιστεί, αφού οι παράγοντες της αγοράς έχουν διαπιστώσει επιβράδυνση της συρρίκνωσής της και, άρα, ευκαιρία για ανάκαμψη.

Όσο η VODAFONE αναμένει οδηγίες για τα περαιτέρω από τον ομώνυμο όμιλο και μέτοχό της, η WIND έχει ορίσει ως προτεραιότητά της για το τρέχον έτος την αξιοποίηση πακέτων κινητής και σταθερής, την βελτίωση – επέκταση διανομής και δικτύου και την έμφαση στα smartphones και την βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη.

«H Vodafone θα συνεχίσει να επενδύει»

«H Vodafone Ελλάδας ακολουθεί πιστά τους στόχους που έχει θέσει, ώστε να παρέχει τις πλέον αξιόπιστες και τεχνολογικά προηγμένες υπηρεσίες σε όλους τους συνδρομητές της. Διαθέτοντας το πλέον ποιοτικό δίκτυο που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη κάλυψη και υψηλές ταχύτητες, η Vodafone παρέχει υπηρεσίες και προϊόντα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών, τόσο των ιδιωτών, όσο και των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων».

Αυτό δήλωσε την Δευτέρα ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, κ. Γλ. Περσιάνης, στον απόηχο του τερματισμού των συνομιλιών μεταξύ των μετόχων της Vodafone Ελλάδος και της Wind Hellas, που είχαν ως αντικείμενο την πιθανή συγχώνευσή τους.

«Έχοντας κατακτήσει την πρώτη θέση στην αγορά smartphones και εταιρικών πελατών, προσφέρει λύσεις ολοκληρωμένης επικοινωνίας με την αξιοποίηση μεγάλων συνεργασιών τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, η Vodafone θα συνεχίσει να επενδύει, όπως έκανε πρόσφατα με την ανανέωση του φάσματος, ώστε να παρέχει τεχνολογικά πρωτοποριακές υπηρεσίες» σημειώνει ο κ. Περσιάνης.

«Η ουσιαστική ανταπόκριση στις ανάγκες των συνδρομητών μας άλλωστε αντανακλάται και στα τελευταία ανακοινωμένα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2011, που έδειξαν αύξηση της πελατειακής μας βάσης και των ταμειακών ροών» κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.