Η κατάσταση στην Αθήνα γίνεται όλο και πιο δραματική, γράφει το έγκυρο γερμανικό περιοδικό.

Το κείμενο του άρθρου:
Είναι σαν βαρέλι χωρίς πάτο: Τα σχεδιαζόμενα μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης ανάγκης της Ελλάδας δεν επαρκούν, για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση: Στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, οι χώρες της Ευρωζώνης θα επιβαρυνθούν περισσότερο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της τρόικας της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, η χώρα θα χρειαστεί επιπλέον περίπου 15 δις. ευρώ. Αντί των 130 δις., όπως είχε αποφασιστεί στα τέλη Οκτωβρίου του 2011, θα χρειαστούν περίπου 145 δις. ευρώ, λέει – σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL- η τρόικα, που ξανάρχισε πρόσφατα τους ελέγχους της στην Αθήνα.

Αιτία της ‘τρύπας’ είναι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. «Δεν θεωρούμε δεδομένο ότι τα χρήματα που λείπουν μπορούν να συγκεντρωθούν μόνον από τους ιδιώτες επενδυτές», λέει η τρόικα.

Εν τω μεταξύ, στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό αρχίζει να σχηματίζεται ευρύ μέτωπο αντιδράσεων για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, όπως την υπαινίχθηκε, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα στις θέσεις μας», δήλωσε ο πρόεδρος της συγκυβερνούσας Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης CSU Χορστ Ζεχόφερ στο «Spiegel». «Αν παύσουν οι μεταρρυθμίσεις δεν έχει χρήματα». Η CSU απορρίπτει νέα βοήθεια για την Ελλάδα πέρα από τα προγράμματα που έχουν αποφασιστεί. «Αν οι Έλληνες δεν εφαρμόσουν τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα, δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω βοήθεια» πρόσθεσε.

Αλλά και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των επίσης συγκυβερνώντων Ελεύθερων Δημοκρατών FDP Ράινερ Μπρούντερλε απαιτεί ανυποχώρητη στάση έναντι της Αθήνας. «Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος και επομένως η Ευρωπαϊκή Κοινότητα πρέπει να παραμείνει αυστηρή και να απαιτήσει τις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις. Μόνον αν οι Έλληνες παράσχουν αποδείξεις ότι αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την κατάσταση, μπορούμε και πρέπει να βοηθήσουμε ως Ευρωπαϊκή Κοινότητα» είπε.

Οι πρώτοι βουλευτές του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού ανακοίνωσαν ήδη ότι θα καταψηφίσουν ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Ο βαυαρός βουλευτής του FDP Έρβιν Λότερ, που μέχρι τώρα υπερψήφισε όλα τα πακέτα ευρωδιάσωσης, δηλώνει δεν θα το κάνει πλέον για την περίπτωση της Ελλάδας. «Είχα τη γνώμη ότι οι Έλληνες χρειάζονται χρόνο. Τώρα θεωρώ δεδομένο ότι θα επέλθει χρεοκοπία, τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με περισσότερα χρήματα», δήλωσε.

Αλλά και ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. «Δεν λείπει η πολιτική βούληση από τους Έλληνες, αλλά η οικονομική δύναμη για να ξανασταθούν στα πόδια τους». Ακόμα και στην ευρωπαϊκή πτέρυγα του κόμματος επικρατεί πλέον δυσαρέσκεια. «Επικρατεί ένα ρεύμα μεγάλου θυμού», δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκίντερ Κριχμπάουμ.

«Όλα τα ελληνικά κόμματα θα πρέπει επιτέλους να δείξουν την άνευ όρων βούληση να αλλάξουν κάτι από τη ρίζα». Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του FDP Florian Toncar δήλωσε ότι η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί τη με απόσταση δυσκολότερη απόφαση για την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του.