Με την κρατικοποίηση τριών αποταμιευτικών τραπεζών (Novacaixagalicia, Catalunyacaixa και Unnim) ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Ισπανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του διοικητή της Τράπεζας της Ισπανίας, Μιγκέλ Ανχελ Φερνάντεθ Ορντονιέθ.

Συνολικά θα διατεθούν 13,39 δισ. ευρώ προκειμένου να ανταποκριθούν οι τράπεζες στις αυξημένες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας. Το ποσό αυτό είναι ελαφρώς μικρότερο από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί (15,15 δισ. ευρώ) και θα καλυφθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος (7,55 δισ. ευρώ) από το κρατικό ταμείο αναδιάρθρωσης των τραπεζών και κατά ένα μικρότερο ποσοστό (5,84 δισ. ευρώ) από ιδιώτες μετόχους των τραπεζών. Με την ενίσχυση αυτή η συμμετοχή του δημοσίου στις τρεις τράπεζες θα ξεπεράσει το 90%.

«Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης τερματίστηκε. Το χρονοδιάγραμμα έγινε σεβαστό. Όλες οι τράπεζες εκπληρούν τα νέα επίπεδα ρευστότητας» ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ισπανός κεντρικός τραπεζίτης.
Συνολικά το ισπανικό δημόσιο έχει διαθέσει 13,4 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών που επλήγησαν από την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς της χώρας το 2008.