Στην 119η θέση σε σύνολο 141 χωρών κατατάσσεται η Ελλάδα ως προς την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Η σταθερή υποχώρηση στον σχετικό πίνακα αναδεικνύει την έλλειψη ενός σταθερού και ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου όπως επεσήμαναν οι εισηγητές, ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι «ενθαρυντικά στοιχεία για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα αποτελούν η συμφωνία των Βρυξελλών και η ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών».

Η United Nations Conference on Trade and Development, (UNCTAD) σε συνεργασία με το Deree, παρουσίασε την ετήσια έκθεση WIR (World Investment Report) με θέμα τη ροή ξένων επενδύσεων ανά τον κόσμο, αλλά και συγκεκριμένα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κυρία Μαρίνα Παπαναστασίου, εκπρόσωπος της UNCTAD:
·Οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ), αν και σε ποσοστό βρίσκονται ακόμα χαμηλότερα από τα επίπεδά τους πριν την οικονομική κρίση, σημείωσαν αύξηση το 2010 και προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται ως το 2013.
·Το 2010 αποτελεί χρονιά-ορόσημο, αφού είναι η πρώτη φορά που οι αναπτυσσόμενες χώρες παίρνουν ενεργά μέρος στο πεδίο των ξένων επενδύσεων _ οι αναπτυσσόμενες χώρες και οι οικονομίες σε μετάβαση απορρόφησαν πάνω από το 50% του συνόλου των παγκοσμίων εισροών για το 2010.ς απελευθέρωσης και της προώθησης των ΞΑΕ, ενώ το 32% δηλώνει υπέρ της ρύθμισής τους (regulation). Αν συγκρίνουμε τα ποσοστά αυτά με τα αντίστοιχα του 2000 (98% και 2%) διαπιστώνουμε σταδιακή ανάπτυξη του «προστατευτισμού».
Η κατάταξη της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο ως προς τις ΞΑΕ παρουσιάστηκε εκτενέστερα και από την κυρία Λίλα Μορδοχάι, καθηγήτρια Χρηματοοικονομικών στο Deree:
1. Δείκτης απόδοσης ως χώρας υποδοχής ΞΑΕ (οι χώρες κατατάσσονται με βάση το ποσοστό των ΞΑΕ που υποδέχονται σε σχέση με το οικονομικό τους μέγεθος): η Ελλάδα κατατάσσεται 119η μεταξύ 141 χωρών (122η το 2009).
2. Δείκτης δυνατότητας προσέλκυσης ΞΑΕ (με βάση 12 παράγοντες): η Ελλάδα κατατάσσεται 43η μεταξύ 141 χωρών (35η το 2000, 48η το 2008).
Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης μεταξύ άλλων τόνισε:
«Η ροή ΞΑΕ στην Ελλάδα ξεκίνησε όταν η χώρα εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ, άρα η άποψη ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις είναι εντελώς λανθασμένη». Ο ίδιος χαρακτήρισε «τεράστιας σημασίας το «σχέδιο Μάρσαλ» των Βρυξελλών».

Οπως υποστήριξε, την τριετία 2008-2010 οι ΞΑΕ στην Ελλάδα μειώθηκαν γιατί:
1. η οικονομία εισήλθε σε ύφεση και οι εσωτερικές αγορές συρρικνώθηκαν, καθώς επίσης και
2. λόγω της κακής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό (συγκρούσεις, αναστατώσεις, οικονομική αβεβαιότητα).
Ακόμη σημείωσε ότι «η εξαθλίωση των εργαζομένων/ η μείωση του μισθολογικού κόστους (μείωση μισθών και προνομίων στον ιδιωτικό τομέα, διάλυση συμβάσεων) δεν προσελκύει ΞΑΕ. Απόδειξη: το διάστημα 2008-2010 η ελκυστικότητα της χώρας σε ΞΑΕ ανέβηκε μόνο κατά 2 θέσεις, παρά τις τεράστιες υποβαθμίσεις των ιδιωτικών υπαλλήλων. Χρειάζονται εργαζόμενοι που σκέφτονται, αμείβονται, αποδίδουν» υπογράμμισε.
Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της ΝΔ κ. Νότης Μηταράκης τόνισε:
·την ανάγκη μεταρρύθμισης του φορολογικού πλαισίου της Ελλάδας,
·την έμφαση που πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη της χώρας,
·την ανάγκη να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία και
·την ανάγκη αποκρατικοποιήσεων.
Μίλησε επίσης ο κ. Ξενοφών Κροκίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Scienomics, η οποία παρέχει σε μεγάλες πολυεθνικές λογισμικά μοριακής μοντελοποίησης και προσομοίωσης, τονίζοντας την ανάγκη για «σταθερή φορολογία, συγκροτημένο κράτος, ενίσχυση της εξωστρέφειας των εταιρειών, αλλαγή στη θεώρηση της επιχειρηματικότητας (θεωρείται σήμερα κάτι κακό), αξιοποίηση των επιστημόνων για ανάπτυξη της τεχνογνωσίας».