Στη δημοσιότητα έδωσε η Eurostatτα στοιχεία για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με αυτά το έλλειμμα ανέρχεται στο 13,6% του ΑΕΠ (η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι είναι 12,7%) και το χρέος φθάνει στο 115,1% του ΑΕΠ.

Υπάρχουν όμως και αστερίσκοι στην έκθεση. Συγκεκριμένα, η Eurostat εκφράζει, μεταξύ άλλων, επιφυλάξεις για την ποιότητα των δεδομένων που έδωσε η Ελλάδα λόγω της ασάφειας σχετικά με το πλεόνασμα των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης το 2009. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέα αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 στο 13,9 έως 14,1% και του χρέους στο 120,1% έως 122,1% του ΑΕΠ.

Η ανακοίνωση της Eurostat για έλλειμμα 13,6% του ΑΕΠ για το 2009, δεν αλλάζει τον στόχο για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά τουλάχιστον 4% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Κομισιόν: Αναγκαία η εφαρμογή των μέτρων

Το υψηλότερο του αναμενόμενου δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, το 2009, καθιστά αναγκαία την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη σχεδιαστεί και που αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ, είπε την Πέμπτη η Κομισιόν.

Η Κομισιόν είπε ότι δεν επικεντρώνεται στο σημείο εκκίνησης για την Ελλάδα ή το μέγεθος του ελλείμματος στα τέλη του έτους, όπως δήλωσε σε ενημέρωση Τύπου ο εκπρόσωπος Αμαντέου Αλταφάζ.

«Ο στόχος για το 2010 είναι μείωση του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Δεν αναφερθήκαμε στο σημείο εκκίνησης ή στο τελικό νούμερο, μόνο στην προσπάθεια μείωσης. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία επίτευξης του στόχου για το 2010, αυτό είναι που μετράει», πρόσθεσε.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν ότι τα στοιχεία της Eurostat υπογραμμίζουν «τον επείγοντα χαρακτήρα της εντατικοποίησης των προετοιμασιών για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πρόσθετα μέτρα τα επόμενα χρόνια».

Ο Φινλανδός επίτροπος αναφέρεται επίσης στην ανάγκη να εξομαλυνθεί η κατάσταση σχετικά με το σύστημα συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας, ώστε να κοινοποιούνται αξιόπιστα δεδομένα και, όπως προσθέτει, να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τα βάρη του παρελθόντος.

Τέλος, σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, τα στοιχεία της Eurostat υπογραμμίζουν ακόμη την ανάγκη να δοθούν στην κοινοτική στατιστική υπηρεσία ελεγκτικές αρμοδιότητες, όπως πρότεινε πρόσφατα η Επιτροπή, και στο πλαίσιο αυτό, ο κοινοτικός επίτροπος καλεί το Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν τα σχετικά νομοθετικά κείμενα χωρίς καθυστέρηση.

Τα σχόλια των αναλυτών

«Δεν αποτελεί έκπληξη. Σίγουρα δεν είναι καλοδεχούμενη είδηση αλλά δεν νομίζω ότι από μόνη της θα επηρεάσει την πιστοληπτική αξιολόγηση», είπε ο Κρις Πράις από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.

«Ο φετινός στόχος για έλλειμμα 8,7% του ΑΕΠ συνεχίζει να είναι εφικτός. Τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν υιοθετηθεί μέχρι τώρα είναι αρκετά για να μειώσουν το έλλειμμα έως έξι ποσοστιαίες μονάδες, άρα η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να πάρει επιπλέον μέτρα», είπε στο Reuters ο οικονομολόγος της Eurobank, Γκίκας Χαρδούβελης.

«Η αναθεώρηση ήταν ούτως ή άλλως αναμενόμενη, αλλά ήταν λίγο υψηλότερη από αυτή που περιμέναμε. Πίστευα ότι το έλλειμμα θα ήταν γύρω στο 13% αντί για 13,6%. Δεν νομίζω ότι η αναθεώρηση επηρεάζει σημαντικά το πρόγραμμα προσαρμογής και τον φετινό στόχο για 8,7% του ΑΕΠ έως τα τέλη του έτους. Τα μέτρα λιτότητας που έχουν ήδη ληφθεί συνυπολογίζουν επιιπλέον έλλειμμα», είπε από η Τζιάντα Τζιάνι από την Citigroup.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι η γενικότερη αβεβαιότητα για τα επίσημα ελληνικά στοιχεία. Αυτό επηρεάζει την αντίληψη της αγοράς για την Ελλάδα (…) ότι δεν μπορεί κάποιος να βασιστεί στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και ότι το έλλειμμα αναθεωρείται ολοένα και πιο πάνω» συμππλήρωσε.