Βάσεις «δυο ταχυτήτων», όπως έχει γράψει ήδη το «Βήμα», αποκαλύπτει η επεξεργασία των βαθμολογικών στοιχείων που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ετσι, η τάση είναι γενικά πτωτική, αλλά θα υπάρξουν και τμήματα στα οποία θα παρατηρηθεί εφέτος άνοδος (πρώτο επιστημονικό πεδίο).

Συγκεκριμένα και ανά επιστημονικό πεδίο:

– Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και στις κλίμακες των βαθμών πρόσβασης από 18-20 παρατηρείται αύξηση των υποψηφίων κατά 700 άτομα που προφανώς θα διεκδικήσουν τις περιζήτητες σχολές, δηλαδή τις Νομικές, τις Ψυχολογίες και τις Φιλολογίες στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Θα παρατηρηθεί επομένως, αύξηση των βάσεων στις συγκεκριμένες σχολές στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Η αύξηση αυτή θα μειωθεί στις χαμηλότερες βαθμολογικές κλίμακες ενώ στα ίδια με πέρυσι επίπεδα ή και μια μικρή πτώση θα κινηθούν τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ και ΑΕΙ του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς οι διαγωνιζόμενοι για την Θεωρητική Κατεύθυνση ήταν φέτος μειωμένοι κατά 2.000.

– Στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο θα έχουν πτώση βάσεων οι οποίες θα είναι μικρότερες στα μεγάλα αστικά κέντρα και σημαντικά μεγάλες στα ΑΕΙ της περιφέρειας. Εντυπωσιακά χαμηλές θα είναι οι βάσεις εισαγωγής στα ΤΕΙ του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου.

– Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, παρά τις χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά, την Φυσική και την Χημεία, το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των υποψηφίων κατά 1.000 στην Θετική Κατεύθυνση, δεν θα διαφοροποιήσει αισθητά την εικόνα των βάσεων. Η εκτίμηση είναι ότι οι βάσεις θα κινηθούν στα περυσινά επίπεδα και πιθανόν τελικά οι Ιατρικές σχολές να κινηθούν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τα περσινά.

– Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο, οι υποψήφιοι εξασφάλισαν καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας το οποίο είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας, όμως το γεγονός ότι έχουμε 6% λιγότερους υποψηφίους συγκριτικά με πέρυσι δεν θα δημιουργήσει ανοδικές τάσεις. Η εκτίμηση είναι ότι οι περιζήτητες οικονομικές σχολές στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη θα διατηρηθούν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τα περυσινά. Εντυπωσιακά χαμηλές πάντως θα είναι οι βάσεις εισαγωγής στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ της Λογιστικής, της Διοίκησης Επιχειρήσεων και των Τουριστικών Επιχειρήσεων στην περιφέρεια.

Από τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας προκύπτει ότι:

– Στις εξετάσεις προσήλθε το 97,35% του συνόλου των υποψηφίων (84.837 από 87.144 υποψηφίους). Το 2011 είχε προσέλθει το 98,37% του συνόλου των υποψηφίων (85.478 από 86.924 υποψηφίους).

– Εφέτος αναβαθμολογήθηκαν, λόγω διαφοράς α’ και β’ βαθμολογητή, 36.075 γραπτά (ποσοστό 6,60%). Παρατηρείται δηλαδή μείωση σε σχέση με το 2011. (Το 2011 είχαν αναβαθμολογηθεί 36.538 γραπτά (ποσοστό 6,83%).

– Παρατηρείται αύξηση στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 18-20 (13,50 έναντι 11,09% για το έτος 2011), ενώ υπάρχει μικρή αύξηση στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 15-18 (18,13% έναντι 18,08% για το έτος 2011).

Συγκεκριμένα και σχετικά με τα αποτελέσματα που αφορούν τα μαθήματα που συζητήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες:

– Στη Φυσική Θετικής κατεύθυνσης το 45,05% έγραψε κάτω από την βάση (πέρυσι 41,21%), ενώ αρίστευσε το 9,10% των υποψηφίων (πέρυσι 13,84%). Στην τεχνολογική κατεύθυνση το ποσοστό αποτυχίας (κάτω απο τη βάση) έφτασε το 78,33% με 74,17% το αντίστοιχο περυσινό ποσοστό.

– Στα Μαθηματικά Τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος 1) το 73,81% των υποψηφίων έγραψε κάτω απο τη βάση, με τον αντίστοιχο αριθμό πέρυσι 72,54%. Στην Τεχνολογική κατεύθυνση (κύκλος 2) το 73,81% των υποψηφίων έγραψε κάτω απο τη βάση, με 72,54% το αντίστοιχο ποσσοτό πέρυσι. Στην Θετικη κατεύθυνση το ποσοστό γραπτών κάτω απο τη βάση ήταν εφέτος 40,58% με το αντίστοιχο περυσινό ποσοστό 39,22%.

– Στα Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής κατεύθυνσης, το 49,39% των υποψηφίων έγραψε κάτω απο τη βάση (πέρυσι ήταν 48,89%), ενώ οι αριστουχοι μεταξυ 18 και 20 ήταν το 3,81% του συνόλου (πέρυσι 2,78%).

– Στην Ιστορία γενικής Παιδείας 57,59% των υποψηφίων έγραψε κάτω απο τη βάση (πέρυσι 61,23%), ενώ οι αριστούχοι στο μάθημα ήταν 7,14% (πέρυσι 7,32%).

– Στην Νεοελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας το 22,83% έγραψε εφέτος κάτω απο τη βάση (20,44% ήταν ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι), ενώ οι αριστούχοι στο μάθημα που έγραψαν απο 18 έως 20 ήταν το 2,04% του συνόλου.


Την ερχόμενη Τετάρτη οι βαθμοί των Επαγγελματικών Λυκείων

Από το υπουργείο Παιδείας, ανακοινώθηκε ότι οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Α’) θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 27-6-2012 μετά τις 11:00 π.μ. σε όλα τα Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας. Οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων(Ομάδα Α’) θα μπορούν, μετά τις 11:00 π.μ. της ανωτέρω ημερομηνίας, να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Εντός των επόμενων ημερών, επίσης, θα δοθούν στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία των γραπτών επιδόσεων για τους υποψηφίους, που πήραν μέρος στις εξετάσεις.

Τέλος, υπενθυμίζεται για άλλη μία φορά ότι όλοι οι υποψήφιοι Γενικών και Επαγελματικών Λυκείων (Ομάδα Α’ και Β’) πρέπει να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο μέχρι τις 5-7-2012 μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφάλειας (password) που δημιούργησαν φέτος στο Λύκειό τους και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων.


Βαθμολογία – επεξεργασία

Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων Β΄ θα μπορούν μετά τις 13:00 της Δευτέρας, να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Οι διαδικασίες επεξεργασίας των προφορικών και των γραπτών βαθμών για τον υπολογισμό του γενικού βαθμού πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όλων όσων έλαβαν μέρος στις φετινές εξετάσεις και οι σχετικές καταστάσεις θα αποσταλούν άμεσα στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να προωθηθούν στα Γενικά Λύκεια αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές βεβαιώσεις πρόσβασης.

Επίσης αναμένεται να εκδοθούν τα αποτελέσματα απόλυσης σε όλα τα Γενικά Λύκεια. Οι αντίστοιχες καταστάσεις στα Επαγγελματικά Λύκεια – Ομάδα Β’, αναμένεται να αποσταλούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες, προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές βεβαιώσεις πρόσβασης.

Παράλληλα, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων συνεχίζονται κανονικά και η βαθμολόγηση των γραπτών έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.

Τέλος, υπενθυμίζεται για άλλη μία φορά ότι όλοι οι υποψήφιοι Γενικών Λυκείων, Επαγγελματικών Λυκείων Β΄ και Επαγγελματικών Λυκείων Α΄ πρέπει να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο μέχρι τις 5-7-2012 μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) που δημιούργησαν φέτος στο Λύκειό τους και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων.

Δήλωση του υπουργού Παιδείας

«Κατ’ αρχάς θέλω να συγχαρώ όλους τους υποψηφίους, η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για τους ίδιους και για τις οικογένειές τους» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σχετικά με τα αποτελέσματα των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων.

«Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών εισερχόμαστε στη δεύτερη φάση των εξετάσεων που είναι και η κρισιμότερη, η συμπλήρωση δηλαδή του μηχανογραφικού δελτίου. Είναι μια επιλογή που γίνεται με γνώμονα από τη μία τις προσωπικές προτιμήσεις και από την άλλη τις εθνικές ανάγκες και τις νέες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας για τις οποίες εργαζόμαστε» συνέχισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Οπως είναι γνωστό, οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους δελτίο ηλεκτρονικά ως την 5η Ιουλίου. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας μάλιστα, μπορούν να βρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωσή του.

«Από πλευράς του υπουργείου έχει γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των υποψηφίων. Παρακαλώ τους εκπαιδευτικούς και τους Διευθυντές των Λυκείων να συνεισφέρουν από την πλευρά τους στην ορθή ενημέρωση, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα. Προς τους υποψηφίους θέλω να επισημάνω ότι η διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου απαιτεί μεγάλη προσοχή, καθώς από την υποβολή του και μετά δεν μπορεί να γίνει καμία διόρθωση ή αλλαγή περιεχομένου» κατέληξε ο κ. Αρβανιτόπουλος.


Στατιστικοί Πίνακες

Πίνακας Ι: Πίνακες Κλιμάκωσης Βαθμολογίας Γραπτής Εξέτασης Μαθητών Γ΄ Λυκείου έτους 2012 κατά μάθημα Γενικής Παιδείας

Πίνακας ΙΙ: Μέσος Ορος Βαθμού Πρόσβασης Ετους 2011- 2012 κατά Δ/νση ή Γραφείο και Κατεύθυνση

Πίνακας ΙΙΙ: Αριθμός Προσέλευσης Μαθητών 2012

Πίνακας IV: Αριθμός Προσέλευσης Μαθητών Ανά Κατεύθυνση στα μαθήματα Γενικής Παιδείας

Πίνακας V: Κλιμάκωση του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης κατά κατεύθυνση στα μαθήματα της τελευταίας τάξης Γενικού Λυκείου

Πίνακας VΙ: Βαθμολογία Γραπτής Εξέτασης Μαθητών Γ’ Λυκείου 2012 συγκριτικά με προηγούμενα έτη

Πίνακας VΙΙ: Συγκριτική Βαθμολογία Γραπτής Εξέτασης Μαθητών Γ’ Λυκείου 2012 ανά κατεύθυνση

Πίνακας VΙΙΙ: Κλιμάκωση Βαθμολογίας Γραπτής Εξέτασης Μαθητών Γ’ Λυκείου 2012 σε σύγκριση με 2009, 2010 και 2011 κατά μάθημα