Τρεις άνδρες, τρεις άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους, με τη δική τους ξεχωριστή πορεία και τελείως διαφορετικό παρελθόν «συναντιούνται» με αφορμή έναν αγώνα δρόμου, έναν αγώνα ζωής, έναν Μαραθώνιο. Εκεί όπου η ζωή φτιάχνει την τέχνη και η τέχνη επιστρέφει στη ζωή, η εικαστικός, σκηνοθέτρια και μαραθωνοδρόμος τελικά Ελιάνα Αμπραβανέλ δημιούργησε μια ταινία, ένα ντοκιμαντέρ με ήρωες αυτούς τους τρεις άνδρες. Αυτός είναι «Ο τερματισμός», το ντοκιμαντέρ που με τον τίτλο του σηματοδοτεί, ουσιαστικά, την αφετηρία: Μια αφετηρία δύναμης, επιβίωσης, νίκης. Για αυτό και τα έσοδα από την επίσημη πρεμιέρα καθώς και μέρος των εσόδων από τις εισπράξεις της προβολής του (το φθινόπωρο στον Δαναό) θα διατεθούν για τους σκοπούς του σωματείου MDA.
Μέλος του MDA και η ίδια, αναζήτησε τρόπους ενίσχυσης των σκοπών του σωματείου, πέρα των συνηθισμένων. «Θέλαμε να ξεφύγουμε από τους παραδοσιακούς τρόπους και να κινηθούμε διαφορετικά. Είχαμε δει ότι στο εξωτερικό γίνονταν μαραθώνιοι για συγκεκριμένους σκοπούς, και έτσι προχωρήσαμε» σημειώνει η σκηνοθέτρια του «Τερματισμού». Η ίδια δεν ήταν δρομέας ούτε γνώριζε από μαραθωνίους. Αποφάσισε όμως να ανακαλύψει, κυριολεκτικά, νέους δρόμους τρέχοντας. «Και έτσι πριν από οκτώ χρόνια ήρθαμε σε επαφή με τον Νίκο Πολιά, τον έμπειρο μαραθωνοδρόμο, ο οποίος και δέχτηκε να μας βοηθήσει» λέει. Μαζί του φτιάχτηκε η ομάδα δρομέων MDA Runners (με 800 περίπου μέλη), που συμμετέχει στους αγώνες για τους σκοπούς του σωματείου που ίδρυσε η Βάνα Λαβίδα για τη φροντίδα ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις.
Στον «Τερματισμό» πρωταγωνιστές είναι ο Κρητικός Ιδομενέας που τρέχει τον Αυθεντικό Μαραθώνιο ξυπόλητος, φορώντας αρχαιοελληνική πανοπλία. Ο Αντώνης, ο βοσκός, που τυχαία ανακάλυψε το ταλέντο του στο τρέξιμο όταν προσπέρασε… έναν λύκο που του είχε κλέψει ένα πρόβατο. Και, τέλος, ο Στέλιος, ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος.
«Δεν είναι μια δρομική ταινία ούτε έχει άμεση σχέση με το MDA. Εχει να κάνει με το τρέξιμο, έτσι όπως το έβλεπα εγώ, έξω από τον πρωταθλητισμό. Δεν χρειάζεται να έχεις παρελθόν με τον αθλητισμό, ούτε να σχετίζεται ο τρόπος ζωής σου και φυσικά δεν παίζει ρόλο η ηλικία. Το τρέξιμο καλύπτει πολύ περισσότερα από τη σωματική άσκηση και τη βελτίωση της υγείας. Δίνει δύναμη να ολοκληρώσεις το όνειρό σου» καταλήγει η Ελιάνα Αμπραβανέλ, που ξεκίνησε μαραθώνιο προ δεκαετίας, στα πενήντα της, και τώρα θα τρέξει για πέμπτη φορά 42 χιλιόμετρα.

«Παίρνουμε τόσο πολλά πράγματα από αυτούς τους ανθρώπους στις δύσκολες στιγμές που ζούμε. Ο στόχος μας για τον Κλασικό Μαραθώνιο του 2016 είναι να μπορέσουν δύο, τουλάχιστον, από τα παιδιά με νευρομυϊκές παθήσεις να τρέξουν με τα ειδικά αμαξίδια. Εχουν ήδη δηλώσει ενδιαφέρον. Μαζί τους θα τρέξει και μια ομάδα εθελοντών δρομέων συνοδών»
εξηγεί. Αλλωστε και η ίδια θα είναι στην ομάδα των συνοδών. «Ενας συνδυασμός ευχαρίστησης, αθλητισμού και προσφοράς». Και ένα αισιόδοξο μήνυμα για όλους…
Την προβολή θα πλαισιώσουν, με την παρουσία τους «Οι Λαγοί», μια ομάδα κρουστών για αγώνες δρόμου μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, οι οποίοι συνεργάστηκαν μουσικά στην ταινία. Να θυμίσουμε ότι «Ο τερματισμός» συμμετείχε με επιτυχία στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.


info:

{«Ο Τερματισμός» της Ελιάνας Αμπραβανέλ. Πρεμιέρα την Τετάρτη 11/5/2016 στον κινηματογράφο Δαναό, στις 20.00. Προσκλήσεις: https://buy.tickethour.com/showEventInfo.html?idEvent=2003015. Runner Store (Golden Hall)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ