Το Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, παρουσιάζει φέτος το χειμώνα ένα ενδιαφέρον εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με μουσικές και τραγούδια από την Κωνσταντινούπολη χωρίς να απουσιάσει από το πρόγραμμά του το ρεμπέτικο τραγούδι. Φιλοξενεί αμιγώς παραδοσιακά σχήματα και καλλιτέχνες, προσφέροντάς τους σταθερό βήμα και τη δυνατότητα να παρουσιάσουν και να αναδείξουν τη δουλειά τους, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στο κοινό αυτού του είδους μουσικής να αποκτήσει ένα σταθερό «στέκι» και στο ευρύτερο κοινό να αποκτήσει επαφή και να αγαπήσει το συγκεκριμένο είδος, φροντίζοντας να μη χαθεί η μουσική μας παράδοση. Ας δούμε το εναλλασσόμενο πρόγραμμα του «Πέραν»

Από την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου και κάθε Τετάρτη έως 17 Δεκεμβρίου – στις 22.30, θα εμφανίζονται στο «Πέραν» οι Τακίμ. Η ομάδα των επτά δεξιοτεχνών μουσικών επανέρχεται σε ένα πρόγραμμα με κομμάτια από τον πρώτο τους δίσκο, αλλά και από το επερχόμενο νέο άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβρη. Μαζί τους ο Μάνος Κουτσαγγελίδης. Με επίκεντρο την ελληνική μουσική παράδοση, οι Τακίμ συνθέτουν ένα ψηφιδωτό με μουσικές από όλη την Ελλάδα, τη Μικρασία και την Κωνσταντινούπολη, με βάση το γνώριμο ήχο τους, αλλά και με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού και της διαδραστικότητας μεταξύ τους.
Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου στη σκηνή ανεβαίνει η «ρεμπέτικα δυάς». Ο Μανώλης Πάππος (μπουζούκι – ούτι – φωνή) και ο Δημήτρης Μυστακίδης (κιθάρα – φωνή). Οι δύο δεξιοτέχνες μουσικοί επιλέγουν τραγούδια από τη λαϊκή μας παράδοση για μια ιδιαίτερη βραδιά που περνάει μέσα από λαϊκούς, ρεμπέτικους και σμυρναίικους δρόμους και που κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει…
Την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, το βράδυ, ξανασυναντιούνταιστο «ΠΕΡΑΝ, το καφέ – αμάν της πόλης» η πολύ ιδιαίτερη ερμηνεύτρια Μαρία Σουλτάτου, ο δεξιοτέχνης στο κανονάκι Μάνος Κουτσαγγελίδης, ο Νίκος Πασσαλίδης στο ούτι και το λαούτο, ο εξαιρετικός Σωτήρης Μαργώνης στο βιολί και ο Νίκος Τσιατσούλης στα κρουστά, σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας.
To μουσικό σύνολο ΠOLIS Ensemble θα πραγματοποιήσει έναν κύκλο εμφανίσεων αρχίζοντας από την Κυριακή 23 Νοεμβρίου. Το πενταμελές συγκρότημα θα παρουσιάζει λόγιες μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου, λαϊκούς σκοπούς και τραγούδια της περιοχής. Το ρεπερτόριο του ΠOLIS Ensemble περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – μελωδίες από τη Βυζαντινή, Οθωμανική και Αραβική έντεχνη μουσική παράδοση, ενώ έντονη στην παράσταση είναι η παρουσία του μουσικού αυτοσχεδιασμού. Το μεσημέρι της Κυριακής το «Πέραν» φιλοξενεί και πάλι την παραδοσιακή ερμηνεύτρια Κατερίνα Κατσίγιαννη η οποία, παρέα με τον Μιχάλη Γαμπιεράκη στο βιολί και το τραγούδι, τον Κώστα Γιαννακόπουλο στο κλαρίνο, την Στέλλα Βαλάση στο σαντούρι, τον Γιάννη Μεγαλούδη στο λαούτο και τον Βασίλη Οικονόμου στο ντέφι και το νταούλι, μας προσκαλεί να γλεντήσουμε με τραγούδια της στεριάς και της θάλασσας.
Το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» παρουσιάζει τέλος κάθε Σάββατο βράδυ ένα οκταμελές σχήμα επί σκηνής. Με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μικρασιατικά, τούρκικα, ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά τραγούδια, «δένοντας» αρμονικά το μπουζούκι με το κανονάκι, το πιάνο με το λαούτο, την ελληνική γλώσσα με την τουρκική, οι δεξιοτέχνες μουσικοί το υποστηρίζουν με αυθεντικότητα και μεράκι αποδεικνύοντας ότι η μουσική δεν έχει σύνορα.
Πέραν το καφέ αμάν της πόλης
Λεωφόρος Δεκελείας 20, Νέα Χαλκηδόνα, τηλ. : 210-25.33.896 fax: 210-25.82.667 http://www.peran.gr –email : peran@peran.gr