Δύτες ανακάλυψαν σε βάθος 125 μέτρων ανοιχτά των Αιολικών Νησιών στην Ιταλία ένα αρχαίο ναυάγιο από την εποχή που η Ρώμη κυριαρχούσε στη Μεσόγειο.

Οι δύτες βρήκαν το κουφάρι ενός πλοίου που βυθίστηκε πριν από χιλιάδες χρόνια. Μια άγκυρα είναι ακουμπισμένη σε έναν βράχο, ενώ το φορτίο του πλοίου -αμφορείς που μετέφεραν λάδι και κρασί- είναι σκορπισμένο στον βυθό.

Το πλοίο εκτιμάται ότι ναυάγησε στη διάρκεια των δεύτερων Καρχηδονιακών Πολέμων. Θεωρείται ότι πραγματοποιούσε δρομολόγια περίπου το διάστημα 218 – 210 π.Χ., όταν Ρώμη και Καρχηδόνα μάχονταν για ναυτική υπεροχή.{{{ map }}}

Ειδικά εκπαιδευμένοι δύτες από μία ομάδα που ονομάζεται Global Underwater Explorer (παγκόσμιοι υποβρύχιοι εξερευνητές) βοηθούν τους ιταλούς αρχαιολόγους να «ξεκλειδώσουν» τα μυστήρια του ναυαγίου.

«Έμοιαζε με πλοίο-φάντασμα που περίμενε την επιβίβαση αρχαίων ναυτικών» δήλωσε ο Τζάρντ Τζαμπλόνσκι, ένας εκ των εξερευνητών.

Το ξύλινο σκάφος που ανακαλύφθηκε φέρει το όνομα Παναρέα ΙΙΙ. Η ύπαρξή του έγινε για πρώτη φορά γνωστή το 2010. Το ναυάγιο βρίσκεται ανοιχτά της νήσου Παναρέα, περίπου 64 χιλιόμετρα βόρεια της Σικελίας.