«Μέλημά μου είναι να κόβει η ποιότητα εισιτήρια στο Εθνικό Θεάτρο», είπε μεταξύ πολλών άλλων ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πρώτης σκηνής της χώρας Σωτήρης Χατζάκης, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε το μεσημέρι Τρίτης 4 Φεβρουαρίου. Τονίζοντας ότι «δεν είμαστε θέατρο πολυτελείας» ξεδίπλωσε το σκεπτικό της διοίκησής του. Ο απολογισμός του πρώτου πενταμήνου της θητείας του, η ανακοίνωση των καλοκαιρινών παραγωγών στάθηκαν οι βασικές αιτίες γι΄αυτή τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του τύπου. Μια συνάντηση που, όπως είπε ο ίδιος, θεωρεί ότι πρέπει να γίνεται κατά τακτά διαστήματα ώστε «να μπορεί να μας ελέγχει η κοινωνία».
Με στόχο να δώσει έναν σαφή «πανελλαδικό χαρακτήρα», ο Σωτήρης Χατζάκης εξέφρασε την αντίθεσή του στο καθεστώς των ΔΕΚΟ όπου ανήκει το Εθνικό ενώ υπογράμμισε την «απαράδεκτη περικοπή στην επιχορήγηση», από 6.7 εκ, ευρώ σε έξι.
Καθισμένος ανάμεσα στους συντελεστές των θερινών παραγωγών, επί της Κεντρικής Σκηνής στο Κτίριο Τσίλερ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής παρουσίασε με νούμερα και αριθμούς την πορεία του Εθνικού από τις αρχές Σεπτεμβρίου ως τις αρχές Φεβρουαρίου _το πρώτο πεντάμηνο, και τόνισε _χωρίς να ερωτηθεί_ ότι αυτές οι αναφορές δεν έχουν ανταγωνιστικό χαρακτήρα με τα πεπραγμένα του προκατόχου του Γιάννη Χουβαρδά. Παράλληλα αναφέρθηκε σε σκέψεις και σχέδια, άμεσα ή μελλοντικά, όπως η αναζήτηση άλλης μιας χειμερινής σκηνής γιατί «δεν χωράμε».
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1/9/13 –2/2/14

Θεατές: 113.826 (76.603)
Αύξηση 48,5%
Εισπράξεις: 1.285.350 ευρώ
Μείωση Εξόδων: 4,17%
Μέσος όρος εισιτηρίου: 14,13 ευρώ (19 ευρώ)
Μείωση 26%
Εσοδα Ιανουαρίου 2014 (ενδεικτικά): 391.170 (283.423)
Ηθοποιοί
Ιανουάριος 2014: 11 παραγωγές –127 ηθοποιοί
Φεβρουάριος 2014: 13 παραγωγές –139 ηθοποιοί
Μάριος 2014: 11 παραγωγές –123 ηθοποιοί

ΣΚΗΝΕΣ & ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
«Πρόβα Νυφικού»: Σε έλλειψη χημείας ανάμεσα στον Βασίλη Βαφέα και τον θίασο απέδωσε τη διακοπή της συνεργασίας του σκηνοθέτη με το Εθνικό. Ο κίνδυνος της ματαίωσης της παραγωγής στη σκηνή του Κοτοπούλη-Ρεξ, οδήγησε τον ίδιο τον Σωτήρη Χατζάκη να αναλάβει το υπόλοιπο των προβών ώστε να φτάσει η «Πρόβα» σε …πρεμιέρα.
«Οδύσσεια»: θα δοθούν παραστάσεις στο θέατρο Τζόρτζιο Στρέλερ στο Μιλάνο τον Σεπτέμβριο του 2015, κατόπιν συνεννοήσεως με το Πίκολο Τεάτρο.
«Vitrioli»: Το έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη σε σκηνοθεσία Ολιβιέ Πυ θα παιχτεί το προσεχές καλοκαίρι στο Φεστιβάλ της Αβινιόν (7-19 Ιουλίου), όπου καλλιτεχνικός διευθυντής είναι πλέον ο γάλλος σκηνοθέτης.
Θερινή Σκηνή: Το Εθνικό βρίσκεται σε αναζήτηση χώρου για να στήσει την αθηναϊκή υπαίθρια σκηνή του από το καλοκαίρι του 2014. Ηταν μια ιδέα που δεν υλοποιήθηκε ποτέ, παρά τα σχέδια του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη από το 1938 για του Φιλοπάππου!
Χειμερινό Κλιμάκιο: Με τα «Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη» ο Περικλής Μουστάκης θα περιοδεύσει σε περιοχές άγονης γραμμής.
Μάγια Μόργκενστερν: Η συμμετοχή της στην παράσταση που θα σκηνοθετούσε ο Σωτήρης Χατζάκης ματαιώθηκε λόγω προσωπικών προβλημάτων της ηθοποιού.
Δραματική Σχολή: Αναζητείται χώρος για να μεταστεγαστεί και κυρίως για να φιλοξενήσει το εργαστήρι Αρχαίου Δράματος και τη σχολή Σκηνοθεσίας που πρόκειται να λειτουργήσουν υπό την ευθύνη της Λυδίας Κονιόρδου και του Στάθη Λιβαθινού αντιστοίχως.
Δ.Σ. Εθνικού: Αναμένεται από τον υπουργό Πολιτισμού ο διορισμός προέδρου και ενός μέλους.
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014
Επίδαυρος: «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη. Σκηνοθεσία Λυδία Κονιόρδου. Με τους Νίκο Κουρή, Λυδία Κονιόρδου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Θέμη Πάνου, Μάρθα Φριτζήλα, Φαίδωνα Καστρή κ.ά.
Επίδαυρος: «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη. Σκηνοθεσία Γιάννης Κακλέας. Με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Φάνη Μουρατίδη, Γιάννη Ζουγανέλη, Πάνο Βλάχο κ.ά.
3η Επίδαυρος: «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου. Σκηνοθεσία Σωτήρης Χατζάκης. Με τη Μαρία Κίτσου στον ρόλο της Αρετούσας. Την παράσταση αυτή ζητά κατ΄εξαίρεση να συμπεριλάβουν τα Επιδαύρια 2014.
Θερινή Σκηνή Αθηνών: «Τω αγνώστω τραγωδώ» του Λάκη Λαζόπουλου σε δική του σκηνοθεσία.
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2015
Επίδαυρος: «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη. Σκηνοθετεί και παίζει ο Γιάννης Μπέζος.