ΘΕΑΤΡΟ
Ηρθαν τα «Αγρια αγόρια»

Ως τις 12/2

Η Λουίζα Αρκουμανέα υπογράφει τη δραματουργική επεξεργασία στα «Αγρια αγόρια» που σκηνοθετεί ο Σάκης Παπακωνσταντίνου. Εμπνευσμένη από έργα του Γουίλιαμ Μπάροουζ που χρησιμοποιεί την τεχνική του κολάζ, η παράσταση συνθέτει έναν ιστό από σύγχρονα κείμενα (των Μίλερ, Ντύρενματ, Τζόις, Βάις, Ρεμπό, κ.ά.) και αναρωτιέται για τους αυριανούς επαναστάτες. Παίζουν ο Αγγελος Παπαδημητρίου (στο κέντρο της φωτογραφίας) και νέοι ηθοποιοί. Στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στον ειδικά διαμορφωμένο Υπόγειο Χώρο.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Η παράδοση στο Μέγαρο
Στις 14 και 15/1

Ενα αφιέρωμα στα όργανα της οικογένειας του λαγούτου (ταμπουράς,λαγούτο,ούτι,μπουλγαρί) παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την επιμέλεια έχει ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας. Στις 14 (στις 8.30 μ.μ.) και 15/1 (στις 11.30 π.μ.) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

ΘΕΑΤΡΟ
«Ξανά του χρόνου»

O Θοδωρής Αθερίδης και η Γωγώ Μπρέµπου µοιράζονται τους ρόλους στο έργο του Μπέρναρντ Σλέιντ «Θα ‘σαι ‘δώ ξανά του χρόνου», ένα έργο γλυκό και τρυφερό που έχουµε δει στο παρελθόν µε τον τίτλο «Κάθε χρόνο τέτοια µέρα». Η µετάφραση είναι της Μαριαλένας Κωτσάκη, η σκηνοθεσία του Θ. Αθερίδη και η σκηνογραφία της Ελένης Μανωλοπούλου. Η πρεµιέρα θα δοθεί την Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου, στο θέατρο Βρετάνια.

Τρία στην Πειραματική

Ως το τέλος Ιανουαρίου θα παίζονται, σε εναλλασσόµενο ρεπερτόριο, τρία έργα την εβδοµάδα από την Πειραµατική Σκηνή της «Τέχνης», στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριµένα κάθε Τετάρτη και Πέµπτη (21.00) η οµάδα Passatempo παρουσιάζει την «Ολεάννα» του Ντέιβιντ Μάµετ. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο (21.00) και κάθε Κυριακή (19.00) σειρά έχει το έργο του Κεν Λούντβιχ «Πανικός στα παρασκήνια», ενώ «Το νερό της ζωής» παίζεται κάθε Κυριακή (11.30). Στο θεάτρο Αµαλία (τηλ. 2310.821483).

Η Σίρλεϊ στο Αγρίνιο

Η Χριστίνα Θεοδωροπούλου ερµηνεύει τον µονόλογο «Σίρλεϊ Βαλεντάιν» του Γουίλι Ράσελ, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, από το ∆ΗΠΕΘΕ Αγρινίου. Η µετάφραση είναι του Παύλου Ματέσι και η σκηνογραφία του Βασίλη Ραµµόπουλου. Παραστάσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 20.30, στην Κεντρική Σκηνή. Ως το τέλος Ιανουαρίου.

Από τη Νορβηγία με αγάπη

Η οµάδα «Θέατρο-Ρετρό» παρουσιάζει την παράσταση «Από πού πάνε για το κάστρο, παρακαλώ;», βασισµένη σε έναν νορβηγικό µύθο. Ηρωες είναι ένα λευκός µυστηριώδης αρκούδος και µια φτωχή κοπέλα. Το κείµενο υπογράφει η Μαργαρίτα Κυραγιάννη. Παίζουν: Νίκος Βατικιώτης, Νάντια Συρίου, Αγγελική Φράγκου. Κάθε Σάββατο στις 17.30 και κάθε Κυριακή στις 11.30.

Θέατρο τα ξημερώματα

Βασισµένο σε ιστορικές µαρτυρίες του 20ού αιώνα στην Ελλάδα η παράστασηντοκυµαντέρ «Σιωπηλές φωνές» της Μαρούλας Κλιάφα παίζεται ξηµερώµατα από την οµάδα ΑΣΙΠΚΑ στο παλιό Βυρσοδεψείο της πόλης. Την Κυριακή 8/1, καθώς και το Σάββατο και την Κυριακή (14-15/1) στις 6 το πρωί.

Δέκα και δέκα

Στο πλαίσιο του κύκλου δέκα συγγραφέων και δέκα ηθοποιών, του Ιδρύµατος Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσιάζεται στην αίθουσα Black Box, το έργο «Μέδουσα: Η γυναίκα στον καθρέπτη», το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο project της οµάδας θεατρικής έρευνας Mad Dam Theatre Ensemble «Αρχαίοι Καθρέπτες – Σύγχρονες Φωνές», σε κείµενο και σκηνοθεσία R. Nieoczym. Από τις 10 ως τις 20 Ιανουαρίου, στις 21.00.

Μια βαλίτσα για τα παιδιά

Την «Απίστευτη και αληθινή ιστορία της χαµένης βαλίτσας» περιγράφει η παράσταση για παιδιά στο θέατρο Φούρνος σε απόδοση της Ιλιάνας Παζαρζή και σκηνοθεσία του θιάσου Ωκύπους. Κάθε Κυριακή στις 15.00.

«Η πολιτική ανυπακοή»

Το έργο του Χένρι Ντέιβιντ Θορό «Η πολιτική ανυπακοή» παρουσιάζεται από την οµάδα So7: Πρόκειται για ένα κείµενο-µανιφέστο που δεν χαρακτηρίζεται από την άρνηση, αλλά από την πρόταση. Από τους Φρόσω Κορρού, ∆ηµήτρη Κουρούµπαλη και Κώστα Φιλίππογλου. Στον ειδικά διαµορφωµένο Υπόγειο Χώρο.

Ο Ιβάν στην Αυλαία

Αφού ολοκλήρωσε την πορεία της στην Αθήνα, η παράσταση «Ο Ιβάν και τα σκυλιά» µετακοµίζει στη Θεσσαλονίκη: στο θέατρο Αυλαία ο Αρης Σερβετάλης, στη σκηνοθεσία του Γιώργου Οικονόµου, παίζει στο έργο της Χάτι Νέιλορ. Σκηνογραφία Κώστας Βελινόπουλος, µουσική Νίκος Πορτοκάλογλου. Ως τις 15 Ιανουαρίου, καθηµερινά, εκτός ∆ευτέρας, στις 21.00.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το έλλειμμα της ηγεσίας

«Το έλλειµµα της ηγεσίας» είναι ο τίτλος της συζήτησης η οποία πραγµατοποιείται στις 11/1 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του Megaron Plus. Για το εν λόγω δραµατικό και επίκαιρο θέµα θα µιλήσουν ο Λ. Τσούκαλης, ο ∆. Μπουραντάς, ο Χ. Παπαδηµητρίου και ο Π. Μάρκαρης. Στις 19.00. Είσοδος ελεύθερη, µε δελτία προτεραιότητας.

Ενας λόγος παραπάνω

«Ενας λόγος παραπάνω» είναι ο τίτλος των συνεντεύξεων τις οποίες παραχωρούν κάθε Κυριακή στο Gazarte (Βουτάδων 32-34, Γκάζι) άνθρωποι της τέχνης και της διανόησης στη Λίνα Νικολακοπούλου και τον Μάκη Προβατά. Οι συναντήσεις συνεχίζονται την Κυριακή 8/1 στις 18.30 µε τον Αντρέας Μερσίν από τους σηµαντικότερους επιστήµονες – ερευνητές του ΜΙΤ των ΗΠΑ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Μπλε βελούδο

Η ∆ήµητρα Γαλάνη και η Χάρις Αλεξίου συναντιούνται από την Παρασκευή 13 Ιανουρίου στη σκηνή του Παλλάς παρουσιάζοντας τη µουσική παράσταση «Σε µπλε βελούδο». Ωρα έναρξης: 21.00 (Παραστάσεις: 14,15, 20, 21, 22, 27, 18, 29 Ιανουαρίου.)

Τζαζ στον Βοτανικό

Οι Human Touch εµφανίζονται την Πέµπτη, στη µουσική σκηνή Αυλαία (Αγ. Ορους 15, Βοτανικός, 210 3474.074). Οι David Lynch, Γιώτης Κιουρτσόγλου και Σταύρος Λάντσιας παρουσιάζουν ένα πρόγραµµα όπου κυριαρχούν οι αυτοσχεδιασµοί και οι τζαζ εµπνεύσεις. Την Παρασκευή στον ίδιο χώρο εµφανίζεται ο Ψαραντώνης και το Σάββατο ο BD Foxmoor των Active Member. Ωρα έναρξης: 22.00.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ