Σκαρφαλωμένοι στην ανωδομή του Παρθενώνα, αφού στέγη δεν υπάρχει βεβαίως από αιώνες, οι επιστήμονες που έχουν αναλάβει την αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης, μαζί με την γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη έκαναν την περασμένη Παρασκευή το πρωί την τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου έτους για την εξέλιξη των έργων. Από εκεί ψηλά τα προβλήματα που παρουσιάζει ο ναός στην βορειοδυτική και τη νοτιοδυτική γωνία του φαίνονται καλύτερα αλλά ταυτόχρονα, όπως διαπιστώθηκε, είναι και πολύ περισσότερα από την αρχική εκτίμηση.
Πυρκαγιές, βομβαρδισμοί και σεισμοί έχουν προκαλέσει βαθιές και εκτεταμένες ρηγματώσεις στο μνημείο, γι΄αυτό το λόγο έγινε ήδη η αναπροσαρμογή των μελετών. Παρόντες στην εναέρια αυτοψία ο προϊστάμενος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως κ. Χαράλαμπος Μπούρας, η _έως προχθές_ διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως κυρία Μαίρη Ιωαννίδου και πολλά στελέχη των δύο επιτροπών.
Το 2013 θα ολοκληρωθεί πάντως η αποκατάσταση στις δύο γωνίες του Παρθενώνα, η αποξήλωση των οποίων έχει ήδη αρχίσει. Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταβίβαση έξι μετοπών _ανά τρεις σε κάθε γωνία _ μεταξύ των οποίων και η λεγόμενη «του Ευαγγελισμού» (λόγω του θέματός της, που θεωρήθηκε από τους χριστιανούς ως θρησκευτικό), που συντηρείται στο Μουσείο Ακρόπολης όπου και θα εκτεθεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Στον Παρθενώνα όμως συνεχίζεται και η ράβδωση των κιόνων της βόρειας πλευράς ενώ αρχίζουν οι επεμβάσεις στους ορθοστάτες του βόρειου τοίχου του σηκού. Εξάλλου μετά από την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του νότιου τοίχου των Προπυλαίων αρχίζουν επεμβάσεις και στην νότια πλευρά του, καθώς μάλιστα υπάρχει πολύ αυθεντικό υλικό.
Και κάτι που αφορά τους επισκέπτες: Μέσα στο 2012 θα αλλάξει η περισχοίνιση όλων των μνημείων της Ακρόπολης ενώ θα αποκατασταθούν οι διάδρομοι που έχουν γίνει για τα ΑΜΕΑ.
Εξελίξεις όμως, αναγκαστικές λόγω «εφεδρείας», υπάρχουν και στα πρόσωπα που εργάζονται τόσα χρόνια στην αναστήλωση των μνημείων. Η κυρία Μαίρη Ιωαννίδου αποχωρεί _ αν και παραμένει στον Ιερό Βράχο προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες και την πολύτιμη πείρα της, και την διαδέχεται στην διεύθυνση της ΥΣΜΑ η κυρία Βασιλική Ελευθερίου με μεγάλη προϋπηρεσία, εκτός από την Ακρόπολη και στην αναστήλωση των μνημείων της Λίνδου. Στην Α΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων εξάλλου μετά από την αποχώρηση της κυρίας Σταυρούλας Σαμαρτζίδου, τη θέση αναλαμβάνει η αρχαιολόγος κυρία Ελένη Κουρίνου από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.