Ελλάδα
Η καλή ώρα των βουνών
Το μήνυμα του χειμώνα εμφανίζεται νωρίς στις κορυφές των ψηλών βουνών.Τότε οι οροσειρές φυλάνε τα πολύχρωμα ενδύματα που πρόβαραν το φθινόπωρο και φορούν πιο γκρίζα,πιο γήινα χρώματα,που πάνε με την «αθωότητα» του χιονιού.Ο ήχος του πριονιού ακούγεται πολύ συχνά και η μυρουδιά του πριονιδιού σμίγει με εκείνη του χώματος για να δημιουργηθεί η πιο χαρακτηριστική ευωδία της γης.Αυτό είναι το σύνθημα.Τώρα αρχίζει η πιο καλή ώρα των ψηλών βουνών,τώρα αρχίζει η πραγματική ζωή στα ορεινά χωριά,τώρα αρχίζουν να εκπνέουν λευκές τούφες μυρωδάτου καπνού οι καμινάδες,μια θυσία στον θεό του χειμωνιάτικου τοπίου.Στα βουνά πάει ο χειμώνας,όσο καμία άλλη εποχή.Αυτό ξυπνά τη διάθεση για εξορμήσεις που ούτως ή άλλως δεν πέφτει σε χειμερία νάρκη,ειδικά τις ημέρες των εορτών,που εορτάζει και ο χειμώνας την πιο καλή ώρα του.Κι εμείς σπεύδουμε να τον συναντήσουμε στην Ελλάδα στα ψηλά βουνά, στο Βελούχι,στον Παρνασσό, στο Πήλιο,στην Πίνδο,στο Καϊμακτσαλάν και ζούμε τις πολύ ιδιαίτερες στιγμές,ιδιαίτερων τόπων… Ζεστή γωνιά καλής ζωής

Ενας «trendy» προορισμός δεν μπορεί παρά να είναι αντιφατικός και αναμφισβήτητα πολύ ζωντανός. Στην Αράχοβα ο παλιός τρόπος ζωής με το lifestyle μπλέκονται περίεργα. Μήπως όμως αυτή είναι η γοητεία της; Αυτό το πολύ ζωντανό «παζλ» που τυλίγεται από τη μυρωδιά του ξύλου που καίγεται στο τζάκι και ανεβαίνει από τις καμινάδες, την ομίχλη που κατεβαίνει από την πλαγιά του Παρνασσού, τη μελωδία του χιονιού, αλλά και από τη μουσική της μοντέρνας σκηνής, το άρωμα της ζεστής σοκολάτας στην πλατεία, τα πολύχρωμα «επώνυμα» ρούχα, τον βρυχηθμό των δυνατών αυτοκινήτων. Εχουμε την εντύπωση ότι ο καθένας βρίσκει αυτό που αναζητεί, φτάνει να γίνει άξιος να ψάξει και να το βρει. Ο τόπος το έχει…

Η θέα του τόπου από τις «βιτρίνες» των σαλέ είναι γοητευτική για όλους. Κι η ατμόσφαιρα που έχει η Αράχοβα και η θαλπωρή. Μπορείς να τη βρεις στη «βιτρίνα» της στον κεντρικό δρόμο και στην πλατεία. Μετά οι δρόμοι φεύγουν προς τα ψηλώματα του Παρνασσού, τα Κελλάρια και την Φτερόλακα (24 χλμ. από την Αράχοβα) και τον πιο ήρεμο Γεροντόβραχο (34 χλμ.) και την Ανω Αγόριανη (25 χλμ. από την Αράχοβα), μέσα στις υπέροχες εικόνες του ελατοδάσους. Ο άλλος δρόμος οδηγεί προς μια διαφορετική ατμόσφαιρα, πιο εσωστρεφής, στους Δελφούς, ανάμεσα στα χαμηλώματα του Παρνασσού και στις διαδοχικές κορυφογραμμές που κατηφορίζουν προς τον Κορινθιακό κόλπο.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Η Αράχοβα απέχει από την Αθήνα 170 χλμ.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Στα ξενοδοχεία «Santa Μarina Αrachova Resort & Spa» (τηλ.22670 31954, santa-marina.gr), «Τagli Resort & Spa» (τηλ.22670 32532, tagliresort.gr), «Santa Μarina Αrachova» (τηλ.22670 31230-4), «Αίγλη» (τηλ.22670 31767, egli.gr), «Ανεμόλια» (τηλ.22670 31640, anemolia.gr), «Βoutique Ηotel Skamnos» (τηλ.22670 31927, skamnos.com), Ξενώνας Μυλωνά (τηλ.22670 32111).

ΦΑΓΗΤΟ
Στην Αράχοβα, στις ταβέρνες «Αγνάντιο», «Το αρχοντικό», «Δασαργύρης», «Ζάχος», «Καραθανάσης», «Καραούλι», «Παναγιώτα», στα εστιατόρια «Ρaramount», «Ρadre Ρadrone», «Τhe Lounge Restaurant», «Τsi-tsi». Στην Ανω Αγόριανη, στο «Μπαλκόνι της Αγόριανης».

Μπαλκόνι στο μαγικό βουνό

Βρίσκεται εκτός της πεπατημένης του Πηλίου. Αυτό, και το γεγονός ότι ο Αγιος Γεώργιος είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μπαλκόνια του Πηλίου, τον κάνουν γοητευτικό. Βλέπεις τα σπίτια- πολλά χαρακτηριστικά δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής του βουνού των Κενταύρων- να κάνουν μια αμφιθεατρική κίνηση πάνω στην κατάφυτη πλαγιά, και μετά η ματιά σου μένει μετέωρη για λίγο στον γαλάζιο αιθέρα, προτού αρχίζει να πέφτει μαλακά στο θαλασσί του κόλπου. Ακόμη πιο πανοραμική είναι η θέα από το γυναικείο μοναστήρι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών πάνω από το χωριό.

Μπαίνοντας μετά τα Ανω Λεχώνια στη ρεματιά για τον Αγιο Βλάση και μετά πιο ψηλά, στα 600 τόσα μέτρα υψόμετρο, είναι σαν να χώνεσαι στην αγκαλιά του βουνού. Μέσα σε αυτή την αγκαλιά υπάρχουν το πυκνό πράσινο, τα ρυάκια και τα χωριά. Τα χωριά, όπως ο Αγιος Γεώργιος, είναι πετρόκτιστα. Τα αρχοντικά παραδοσιακά σπίτια, τα καλντερίμια, οι κρήνες, οι εκκλησιές, είναι φτιαγμένα από γκρίζα πέτρα εκατέρωθεν ενός παλιού μονοπατιού, που τώρα είναι ο κεντρικός ασφαλτόδρομος που το διασχίζει και συνεχίζει για Μηλιές. Για τους φίλους όμως της πεζοπορίας υπάρχουν ακόμη τέσσερα σηματοδοτημένα μονοπάτια. Το πρώτο πηγαίνει ως τις Αγριόλευκες μέσω ενός ωραίου δάσους οξιάς, όπως και το δεύτερο, το οποίο φτάνει στην Τσαγκαράδα, το τρίτο κατηφορίζει στην Κάτω Γατζέα και το τέταρτο στα Ανω Λεχώνια.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Οδικώς από την Αθήνα ως τον Βόλο,μέσω κόμβου Βελεστίνου,353 χλμ.και ως τον Αγιο Γεώργιο 21 χλμ.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Στον Αγιο Γεώργιο,στο εντυπωσιακό «Αρχοντικό Βογιατζόπουλου» τηλ.24280 93135 και 6945776217, vogiatzopoulou.gr, στον «Ανωβολιό»,τηλ.24280 86893,24280 86898,

anovolios.gr, στο «Αρχοντικό Ιωαννίδη» τηλ.210 4285.756,210 3643.421,24280 94030, στο «Αρχοντικό Τζώρτζη» τηλ.24280 94252, 6944582328, στον «Ντόρη» τηλ. 24280 93424, 6973566182).

ΦΑΓΗΤΟ
Στο εστιατόριο του ξενώνα «Ανωβολιός» με παραδοσιακά πιάτα,στην ταβέρνα-τσιπουράδικο «Τσακιτζής» στην πλατεία του χωριού για μοσχαροκεφαλή, τραχανά, τραγόπουλο κοκκινιστό, στην «Παλιοβίγλα» για τοπική κουζίνα,ψητά και φαγητά της κατσαρόλας.

Αυθεντική φυσική ομορφιά

Μια τέτοια φύση μπορείς να την απολαύσεις σε απόσταση αναπνοής με χίλιους δυο τρόπους.

Πρώτα απ΄ όλα με τα πέδιλα του σκι στο χιονοδρομικό κέντρο στο Βελούχι (12 χλμ.από το Καρπενήσι).Με αυτοκίνητο,ακολουθώντας τη διαδρομή παράλληλα με τον Καρπενησιώτη ποταμό,Κορυσχάδες,Βουτύρου, Μικρό και Μεγάλο Χωριό ως την Προυσιώτισσα.Με όχημα 4Χ4 βγαίνεις από τον κεντρικό δρόμο για Μπαγασάκι και προς Φιδάκια μέσα από τους χωματόδρομους της Χελιδόνας.Η διαδρομή διατρέχει τις κατάφυτες πλαγιές του βουνού,περνάει από τα ξεχασμένα χωριά Στεφάνι και Σελλά και φθάνει στα Φιδάκια (24 χλμ.).Με ποδήλατο βουνού από το Καρπενήσι στον παλιό επαρχιακό δρόμο και μετά μέσα από δασικές ατραπούς για το γραφικό χωριό Αγιος Νικόλαος.Με ράφτινγκ στον Ταυρωπό ποταμό για αρχάριους και οικογένειες και στον πιο ζωηρό Τρικεριώτη για πιο έμπειρους ράφτερ.Με άλογα στις Κορυσχάδες,κοντά στον Καρπενησιώτη ποταμό.Με κανό στη λίμνη των Κρεμαστών. Με τα πόδια στην περιοχή του Προυσού για τη Μαύρη Σπηλιά του Καραϊσκάκη και επιστροφή μέσα από το πλατανόδασος στη Μονή Προυσού.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Το Καρπενήσι απέχει από την Αθήνα 286 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 372 χλμ. ΔΙΑΜΟΝΗ
Στο Καρπενήσι, στα ξενοδοχεία «Μontana Spa» (τηλ. 22370 80400, montana.gr), «Αvaris» (τηλ. 22370 89100-6, avarishotel. gr), «Ελβετία» (τηλ. 22370 22465, elvetiahotel.gr), «Ανεσις» (τηλ. 22370 80700-1, anesis.gr), «Μέλεγος» (τηλ. 22370 21545, melegos.gr), στον ξενώνα «Κώνισκος» (τηλ. 22370 21545).

ΦΑΓΗΤΟ
Στο Καρπενήσι, στον «Μερακλή Γεωργαλή» στον δρόμο για το χιονοδρομικό κέντρο, στο «Πανόραμα» μέσα στην πόλη. Στον Γαύρο, στο φημισμένο «Πέταλο» και στο «Σπίτι του Ψαρά».

Αρωμα Ζαγοριού

Το Μονοδένδρι είναι από τα πιο γνωστά «άνθη της πέτρας» στις πλαγιές της Πίνδου. Είναι όμως και από τα πιο τουριστικά Ζαγοροχώρια. Αισθάνεσαι όμως δίπλα σου συνεχώς το φοβερό φαράγγι του Βίκου και αναζητείς διέξοδο για να βγεις από τα καλντερίμια και να «χαθείς» στη μεγαλοπρέπειά του. Οι πινακίδες από τον κεντρικό δρόμο σε βοηθούν. Περνάς μπροστά από το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο, το οποίο φιλοξενεί τώρα έκθεση του χαράκτη Κώστα Καζάκου, περνάς κάτω από τον πλάτανο ο οποίος τροφοδοτεί συνεχώς με πεσμένα φύλλα την κεντρική πλατεία και πιάνεις την τελική ευθεία, το πλακόστρωτο που σε πάει στην Αγία Παρασκευή, το πιο θεαματικό μπαλκόνι για την απόλαυση του Βίκου.

Το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, που έχτισε το 1412 ο άρχοντας Μιχαήλ Βοηβόνδας Θεριανός, χρησίμευε κάποτε στους κατοίκους του χωριού ως καταφύγιο για να σώσουν τη ζωή τους από τους επιδρομείς. Τώρα χρησιμοποιείται από τους περιηγητές για να διασώσουν τις πιο εντυπωσιακές εικόνες του Βίκου, σλαβικό τοπωνύμιο που σημαίνει «χάος» ή και «αντίλαλος». Και οι δύο λέξεις περιγράφουν τη θέα του φαραγγιού από την Αγία Παρασκευή. Επιβλητικοί βράχοι και κάθετες, κατάφυτες, όχθες γκρεμίζονται από ψηλά, κάπου 800 μέτρα, και πέφτουν ανεμπόδιστα μέχρι ως κοίτη του ζωηρού ρέματος. Δέος και ομορφιά σε μία μόνο εικόνα… ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Οδικώς από Αθήνα (445 χλμ.) και από Θεσ/νίκη (370 χλμ.). ΔΙΑΜΟΝΗ
Στο Μονοδένδρι, «Ζagori Ρhiloxenia» (τηλ.26530 71040), στον «Αρκτούρο» (τηλ.26530 71455, 6976997167), στον «Βίκο» (τηλ.26530 71370), στην «Αρχόντισσα» (τηλ.26530 71370), στο «Αρχοντικό Ζαρκάδα» (τηλ.26530 71305).

ΦΑΓΗΤΟ
Στο Μονοδένδρι,στα «Μυστικά της γιαγιάς» για εξαιρετικές ζαγορίσιες πίτες, κασιόπιτα με κολοκύθι, κρεατόπιτα, κοτόπιτα, μπλατσαριά, γαλατόπιτα, στην ταβέρνα «Η πίτα της Κικίτσας», για κασιόπιτα, κοντοσούβλι και πολλά άλλα, στην ταβέρνα «Η χαράδρα του Βίκου» για ψητά, παραδοσιακές πίτες και γλυκά του κουταλιού για επιδόρπιο.

Η χάρη του Καϊμακτσαλάν

Το χιονοδρομικό κέντρο στις τοποθεσίες Σαραντόβρυση, Κρέμαση και Μετερίζι (2.050- 2.480 υψόμετρο) είναι το ψηλότερο της Ελλάδας και βρίσκεται μέσα σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον. Εντυπωσιακή είναι και η διαδρομή ως αυτές τις κορφές καθώς έχεις την αίσθηση ότι απολαμβάνεις το τοπίο από αεροπλάνο. Πέρα απλώνει το ασήμι της η λίμνη Βεγορίτιδα και κάτω τις κεραμοσκεπές τους οι δύο οικισμοί, ο νέος και ο γοητευτικός, Ραλιός Αγιος Αθανάσιος. Οι φανατικοί του χιονιού βρίσκουν εδώ τον παράδεισό τους, στις σηματοδοτημένες πίστες, στις πίστες «κρος κάντρι» και «σνόουμπορντ» ή απλώς περπατώντας ως το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή (1.524 υψόμετρο).

Το«πέτρινο χωριό», ο παραδοσιακός οικισμόςΑγιος Αθανάσιος με την ιδιόμορφη μακεδονική αρχιτεκτονική, ήταν πριν από λίγα χρόνια εγκαταλελειμμένος, αλλά σήμερα στεγάζει τα πιο ωραία χειμερινά όνειρα σε υψόμετρο 1.200 μέτρων ενός πολύχρωμου πλήθους εκδρομέων. Ομορφοι ξενώνες, εντυπωσιακά σπίτια, κέντρα διασκέδασης, αλλά είναι αξιοθέατη και η εκκλησία της Αναλήψεως, η οποία χτίστηκε στα τέλη του 1700 και διαθέτει ωραίες βυζαντινές τοιχογραφίες και καλοδιατηρημένο τέμπλο.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Οδικώς από τη Θεσ/νίκη για την Εδεσσα 90 χλμ.και από εκεί 36 χλμ.για το χωριό.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Στον Παλιό Αγιο Αθανάσιο,στα «Sapin Chalet» (τηλ.23810 31548) και «Domotel Νeve Μountain Resort & spa» (τηλ.23810 39800, neveresort.gr), στους ξενώνες «Μπαμπατζιμόπουλου» (τηλ.23810 31952), «Λίθος» (τηλ.23810 31996-8). ΦΑΓΗΤΟ
Στον Παλιό Αγιο Αθανάσιο, στις ταβέρνες «Τα καλά της Αντωνίας» για τσιγεροσαρμά, «Καλύβα» για ψητά και σούβλας, «Καταφύγιο» για βραστά και κρέατα στη γάστρα, «Ο Πέτρος» για αρνάκι στον ξυλόφουρνο, «Της κυρίας Μαρίας» για χοιρινό με λάχανο, «Τσεγάνη» για στουμπλέκι στο πήλινο.