Θανάσης Βαλτινός
Ημερολόγιο της Αλοννήσου
Ψηφιακό μυθιστόρημα με CD
Φιλολογική επιμέλεια-επίμετρο Κωστής Δανόπουλος
Εστία, σελ. 133, τιμή 12 ευρώ
Τρία κείμενα περιλαμβάνει το καινούργιο βιβλίο του Θανάση Βαλτινού. Το ένα είναι το δοκίμιο «Ουροφόρος όφις», όπου ο συγγραφέας μιλάει για τις προφορικές καταβολές της λογοτεχνίας, εκθειάζοντας την ξεχασμένη τους δύναμη. Το άλλο είναι το διήγημα «Κασία Φράγκου. Μικρό ιστορικό», όπου και η επιγραμματική ιστορία μιας μοναχικής νέας γυναίκας που θα φύγει γρήγορα από τη ζωή. Το τρίτο κείμενο είναι το μεταγραμμένο περιεχόμενο ενός απομαγνητοφωνημένου δίσκου, όπου η ιστορία της Κασσίας (με δύο πλέον σίγμα) αποκτά μεγαλύτερη έκταση και διάρκεια, συμπληρωμένη από τα ηχητικά της συμφραζόμενα: ερωτικά ψιθυρίσματα και ερωτικές κραυγές ή εξομολογήσεις, θόρυβοι από μαχαιροπίρουνα και ποτήρια, διάλογοι μεταξύ διαφόρων προσώπων, αποσπάσματα από ραδιοφωνικές εκπομπές, κλάξον από διερχόμενα αυτοκίνητα, δελτία προαγγελιών για ναυτιλλομένους, ακούσματα εκκλησιαστικών χορωδιών, αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού ή φωνές εφημεριδοπωλών.
Ολα αυτά βεβαίως θα επαναφέρουν πάραυτα το ζήτημα της προφορικότητας, υποδεικνύοντας όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο ο προφορικός λόγος έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει την αμιγώς ηχητική του διάσταση, αλλά και τον δρόμο μέσα από τον οποίο μπορεί να ενεργοποιήσει τη θεατρική του προέκταση και λειτουργία. Πρόκειται για την πλήρη αποφλοίωση της λογοτεχνικής γλώσσας και για την υπαγωγή της σε ένα πεδίο όπου τα πάντα είναι ή γίνονται ικανά να ξεκινήσουν από την αρχή. Είναι κάτι που θα συνειδητοποιήσουμε πλήρως μόνο αν μαζί με την ανάγνωση των κειμένων ακούσουμε προσεκτικά και το CD που συνοδεύει το βιβλίο.

Νίκος Παναγιωτόπουλος
Το ημερολόγιο ενός εξωγήινου

Εκδόσεις Μεταίχμιο,
σελ. 366, τιμή 14,40 ευρώ

Το μυθιστόρημα του Νίκου Παναγιωτόπουλου δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 1998 και κυκλοφορεί τώρα ξανά με καινούργιο τίτλο και σε αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση. Το ημερολόγιο ενός παιδιού λίγο πριν από την εφηβεία, το οποίο ζει σε μια απολύτως ψευδαισθητική πραγματικότητα. Και εκείνο που χαιρόμαστε πρωτίστως σε ένα τέτοιο παιδί είναι η τόσο χαριτωμένη και ευφάνταστη γλώσσα του.
Γιώργος Σκαμπαρδώνης
Ντεπό
Εκδόσεις Πατάκη
σελ. 213, τιμή 13,30 ευρώ
Ολα τα ζώα που πρωταγωνιστούν στο Ντεπό έχουν κάτι να πουν για τη δύναμη που ωθεί κάποτε τους ανθρώπους στο να ψάξουν μια αυθεντική και απελευθερωτική διάσταση στον βίο τους: να αγαπήσουν όσα τους αποκλείουν από τον κόσμο, να αποθεώσουν τη χαρά της ζωής, αλλά και να μοιραστούν τον πόνο του άλλου.

Μιχάλης Μακρόπουλος

Τσότσηγια & Ω’ μ.
Εκδόσεις Κίχλη
σελ. 140, τιμή 13,50 ευρώ

Δύο νουβέλες: η πρώτη μιλάει για το παραμυθένιο μεγάλωμα ενός μικροσκοπικού κοριτσιού στο Πωγώνι Ηπείρου, ενώ η δεύτερη ξετυλίγει μια προϊστορική περιπέτεια όπου ο κεντρικός ήρωας πολεμάει με νύχια και με δόντια για την επιβίωσή του. Ο Μιχάλης Μακρόπουλος δίνει μια διάσταση υπαρξιακής ανάτασης στην πεζογραφία του.

Αλέξης Σταμάτης

Μοτέλ Μορένα
Εκδόσεις Καστανιώτη
σελ. 335, τιμή 16,96 ευρώ

Ενας πενταμελής θίασος φτάνει στον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του για να βρεθεί μπροστά σε μιαν αλλόκοτη πραγματικότητα, όπου το παράλογο και το μεταφυσικό καταργούν κάθε κανόνα ενώ η φύση έρχεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τον πολιτισμό, τουλάχιστον τον πολιτισμό που νομίζουμε ότι μας απέσπασε από το πρωτόγονο
παρελθόν μας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ