Μέρος της ιδιαίτερα πλούσιας συλλογής του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, η οποία αφορά τον παράνομο Τύπο της περιόδου της γερμανικής κατοχής, αποτελεί και ο Απελευθερωτής. H εφημερίδα ήταν όργανο της αντιπροσωπείας της κεντρικής επιτροπής του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (EAM) Αθήνας – Πειραιά. Στο ΕΛΙΑ φυλάσσονται 42 φύλλα της δεύτερης περιόδου της εφημερίδας, που καλύπτουν το έτος 1944 (Αύγουστος – Νοέμβριος), τα περισσότερα από τα οποία εκδόθηκαν μετά την απελευθέρωση της Αθήνας, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.


Μέσα από τις σελίδες του Απελευθερωτή περνούν όλα τα σημαντικά γεγονότα της εποχής που σχετίζονται με τις πολιτικές εξελίξεις και το αντιστασιακό κίνημα. Ανάμεσα σε άλλα, ξεχωρίζουν οι υποψηφιότητες Αθήνας – Πειραιά για το Εθνικό Συμβούλιο της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας στον Λίβανο, η στήριξή της και οι προσδοκίες για καθολική ενότητα και νικηφόρα έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα, τα εμπόδια και η διάψευση των ελπίδων αυτών, η τρίτη επέτειος από την ίδρυση του EAM (Σεπτέμβριος 1944), οι σχετικές εκδηλώσεις και η συγκυρία, η απελευθέρωση της Αθήνας (12 Οκτωβρίου 1944) και η συμβολή του ΕΛΑΣ στις μάχες και στη διατήρηση της τάξης στην πόλη, ειδήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα, αντιδράσεις των συμμάχων, η αυτοδιάλυση της ΠΕΕΑ και του εθνικού της συμβουλίου (Νοέμβριος 1944) με σκοπό την εθνική ενότητα, η χαοτική οικονομική κατάσταση μετά την απελευθέρωση κτλ. Ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον για την ιδεολογία, τις επιδιώξεις και τα οράματα της ελληνικής Αριστεράς παρουσιάζουν το διάγγελμα της ΠΕΕΑ προς τον ελληνικό λαό (12 Μαΐου 1944), η αρθρογραφία για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (φύλλα 30ής Μαΐου, 6ης και 10ης Ιουλίου, 15ης Αυγούστου, 22ας Οκτωβρίου 1944 κ.ά.), καθώς και η δημοσίευση του ψηφίσματος του εθνικού συμβουλίου της ΠΕΕΑ (27 Μαΐου, δημοσ. 6 Ιουλίου 1944), με τη μορφή «διακήρυξης των δικαιωμάτων του λαού και του έθνους». Για να δώσουμε μια εικόνα του πνεύματος της τελευταίας, αναφέρουμε ενδεικτικά: «Αρθρο 2 – Ολες οι εξουσίες πηγάζουνε από το λαό και ασκούνται από το λαό. […] Αρθρο 5 – Ολοι οι Ελληνες, άνδρες και γυναίκες, έχουν ίσα δικαιώματα. […] Αρθρο 7 – Επίσημη γλώσσα […] της δημόσιας ζωής και […] της εκπαίδευσης είνε η γλώσσα του λαού».


Σημειώνεται επίσης ότι εφημερίδα με τον ίδιο τίτλο εκδιδόταν στην Αθήνα και από την κεντρική επιτροπή του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ). Στο ΕΛΙΑ φυλάσσονται 19 φύλλα του Απελευθερωτή, που καλύπτουν την περίοδο 1942-1944. Ενα από αυτά (16 Οκτωβρίου 1942) είναι πολυγραφημένο, ενώ τα υπόλοιπα τυπωμένα. H ύλη και το πνεύμα του Απελευθερωτή είναι, σε γενικές γραμμές, παρόμοια με αυτά της παραπάνω εφημερίδας, δίνεται όμως μεγαλύτερη έμφαση στα πολεμικά γεγονότα και στις συγκρούσεις, κυρίως στο πλαίσιο της εθνικής αντίστασης.