Αρχαίος κόσμος


* Σε μετάφραση Γαβριήλ Συντόμορου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ζήτρος η Ουρανία του Ηρόδοτου. Στην ίδια σειρά περιλαμβάνεται και ο Προτρεπτικός επί φιλοσοφίαν του Ιάμβλιχου σε μετάφραση και σχόλια Αλεξίου Α. Πέτρου.


Δίκαιο


* Για Το άρθρο 24 του Συντάγματος μετά την αναθεώρησή του γράφουν μεταξύ άλλων στο βιβλίο αυτό των εκδόσεων Σάκκουλα οι Κ. Μενουδάκος, Β. Δωροβίνης, Ι. Κουφάκη, Η. Νικολάου, Γ. Τασόπουλος, Κ. Χορομίδης, Μ. Βροντάκης.


Δοκίμιο


* Τι ακριβώς σημαίνει να ζεις Στην αυγή του νέου αιώνα επιχειρεί να διευκρινίσει στο ομότιτλο βιβλίο του ο Παναγιώτης Νούτσος, μελετώντας τη σύγχρονη συγκυρία στις ΗΠΑ (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα).


* Τις ομιλίες και εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν από εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου στο συνέδριο του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών με θέμα Το μέλλον της Ευρώπης και η Ελλάδα περιλαμβάνει ο ομότιτλος τόμος των εκδόσεων Σάκκουλα (επιμέλεια του καθηγητή Π. Κ. Ιωακειμίδη).


Θρησκεία


* Αποσπάσματα από τις Αποκαλύψεις θείου έρωτος της Julian of Norwich επιλέγει, μεταφράζει και σχολιάζει ο Βασίλης Αδραχτάς (εκδόσεις Γαβριηλίδης).


Παιδικά


* Δύο βιβλία με ιστορίες από τον Πλάτωνα και τον Ηρόδοτο κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ενάλιος. Το ένα είναι το Δαχτυλίδι του Γύγη και το άλλο Η χαμένη Ατλαντίδα (και τα δύο σε διασκευή Μαίρης Κεκροπούλου και εικονογράφηση Νίκου Δημητριάδη).


Λογοτεχνία (ελληνική)


* Η πικρή μοίρα του Ναυτικού. Στο βιβλίο Ερέσσουσες τραγωδίες σε ωκεάνια κάθαρση του Θανάση Γκιζιώτη (εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη).


* Ιστορίες τού χθες που εισβάλλουν στο σήμερα, παρούσες και απούσες μαζί. Στο βιβλίο Μαράλ όπως Μαρία της Νίκης Τρουλλινού (εκδόσεις Το Ροδακιό).


Λογοτεχνία (ξένη)


* Ο Οίκος των Ατρειδών είναι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας των Brian Herbert – Kevin J. Anderson, όπου ο αναγνώστης μαθαίνει για τον Αρράκις, δεκαετίες προτού ο ήρωας του DUNE, ο Πωλ «Μουάντ Ντιμπ» Ατρείδης, περπατήσει στις αμμώδεις εκτάσεις του (μετάφραση Τέλης Λιβανίδης, εκδόσεις Annubis).


Πολιτική


* Με τον διαφωτιστικό υπότιτλο Οδηγός Πολιτικού Μάνατζμεντ για την έξυπνη διαχείριση της εξουσίας κυκλοφορεί το βιβλίο του Ιουλίου Αύγουστου Ο Μακιαβέλι δήμαρχος (εκδόσεις Προπομπός).


Τι είναι η πατρίδα μας


Μπορείς να γνωρίσεις την Ελλάδα ταξιδεύοντας, αλλά μπορείς να τη γνωρίσεις και μέσα από έναν άτλαντα. Το βιβλίο των εκδόσεων Πατάκη Σύγχρονος Ατλας της Ελλάδας σ’ αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Ο άτλας στηρίζεται στις πιο έγκυρες πηγές, στα πιο πρόσφατα στατιστικά δεδομένα αλλά και στη σύγχρονη τεχνολογία στον χώρο της χαρτογραφίας για να μας δώσει μια πλήρη εικόνα της χώρας μας σήμερα. Η επιμέλεια των χαρτών είναι του Μάνου Βενετσάνου, η συγγραφή κειμένων των Αρη Ασλανίδη και Μαρίας Λεβεντοπούλου, η εικονογράφηση του John Ridd.


* Νέα Εστία (τεύχος 1747). Τέσσερα άρθρα για τον Παπαδιαμάντη. Γράφουν: Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη, Μαρίνα Αρετάκη, Νικόλαος Καλοσπύρης, Αγγελική Παπαγεωργοπούλου. Επίσης κείμενο του Παναγιώτη Κονδύλη «Η γερμανική «ιδιαίτερη πορεία» και οι γερμανικές προοπτικές». Τηλ. 010 3213.030.


* Δευκαλίων (τεύχος 20/1). Κ. Ράντης «Adorno και Αριστοτέλης», Σ. Μοσχονάς «Δύο αρχές της γλωσσικής ιδεολογίας». Τηλ. 010 3844.064.


* Φολόη (τεύχος 23). Ι. Βόρβιλας «Παλιοί κλεφτοκοτάδες», Μ. Φολοήτης «Το ζύμωμα και το φούρνισμα του ψωμιού». Τηλ. 010 4977.332.


* Εκπαιδευτική κοινότητα (τεύχος 62). Οδοιπορικό στην Παλαιστίνη. Τηλ. 010 3811.355.


* Ουτοπία (τεύχος 50). Αφιέρωμα στο «φαινόμενο της ζωής». Τηλ. 010 3607.742. Στα βιβλιοπωλεία του κόσμου


Βιογραφία




Julia Blackburn, Old Man Goya, εκδόσεις Cape, σελ. 241, τιμή 16,99 στερλίνες. Το πάντρεμα της μυθοπλασίας με τα αληθινά γεγονότα της ζωής του Γκόγια είναι εξαιρετικά επιτυχημένο στο καινούργιο βιβλίο τής Τζούλια Μπλάκμπερν. Αυτός ο κουφός γέρος που κατόρθωσε να επιζήσει από τον ιστορικό κατακλυσμό τον οποίο βίωσε (πόλεμοι, καταστροφές, λεηλασίες, ταπεινώσεις) και να αναδειχθεί ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της εποχής του, σύμφωνα με το προφίλ που μας δίνει η συγγραφέας, ήταν ένας άνθρωπος εξαιρετικών πνευματικών ιδιοτήτων που όμως αναχαίτιζε η προσωπική του νωθρότητα. Και όμως η ιδιοφυής του παρατήρηση πάνω στους ανθρώπινους χαρακτήρες και στην περιπέτεια της Ιστορίας δεν μετριάστηκε. Οπως άλλωστε δεν μετριάστηκε και η αίσθηση του γκροτέσκο με την οποία έβλεπε την πραγματικότητα γύρω του. Η Μπλάκμπερν ξετυλίγει τη μυθιστορηματική βιογραφία του Γκόγια με πολλά δικά της σχόλια – δεν διστάζει μάλιστα να παραθέσει ακόμη και δικά της βιώματα – ακροβατώντας στα όρια, κάτι που ξέρουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο να κάνουν οι αγγλοσάξονες συγγραφείς.


Λογοτεχνία


Jeffrey Moore, Red-Rose Chain, εκδόσεις Weidenfeld and Nicolson, σελ. 392, τιμή 12,99 στερλίνες. Ο Τζέρεμι Ντάβεναν είναι ένας άντρας που του λείπει η βούληση να εξουσιάσει τη ζωή του εξαιτίας μιας πολύ ισχυρής σχέσης όταν ήταν παιδί με τον αυταρχικό θείο του Ζεράρ. Μεγαλώνοντας αποκτά μια εξάρτηση από μια σελίδα εγκυκλοπαίδειας που έσχισε μικρός και που ο θείος του τού υπέβαλε πως θα είναι «το δικό του μαγικό χαλί». Ετσι αρχίζει το ταξίδι. Σε αυτό το πρώτο του μυθιστόρημα ο Τζέφρι Μουρ ερωτοτροπεί με τη σάτιρα, τον μυστικισμό, το μυστήριο και τον φόνο, δένοντας όλα αυτά τα ετερογενή στοιχεία σε ένα σύνολο που τις περισσότερες φορές απορροφά τον αναγνώστη – αλλά και κάποτε τον αφήνει αδιάφορο. Προθήκες


Πεζογραφία


Ενας χώρος μαγικός όπου τα συνηθισμένα γεγονότα ξεδιπλώνονται μπροστά στην αθώα και συνάμα στοχαστική ματιά του Φραν, του αφηγητή του έργου, μέσα από τη συνείδηση του οποίου η συγγραφέας εξερευνά τη σκληρή ζωή και αποδεικνύει ότι επαληθεύονται τα όνειρα εκείνων μόνο που έχουν εντός τους πίστη δυνατή.


CLARA SANCHEZ – Τελευταία νέα από τον παράδεισο


Μετάφραση Τόνια Κοροβέση, Εκδόσεις Λαγουδέρα, σελ. 288, τιμή 15 ευρώ


Μυθιστόρημα


Από ένα φτωχό χωριό της Κεϋλάνης η Λάκσμι θα βρεθεί στα δεκαπέντε της χρόνια στη Μαλαισία, παντρεμένη με έναν φτωχό και πολύ μεγαλύτερό της άντρα. Ωστόσο δεν υποκύπτει στη μοίρα της. Στήνει το σπιτικό της και όταν ξεσπάει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τα βάζει με θεούς και δαίμονες για χάρη της οικογένειάς της.


ΡΑΝΙ ΜΑΝΙΚΑ – Μάνα ρύζι


Μετάφραση Αλέξης Εμμανουήλ, Εκδόσεις Ωκεανίδα, σελ. 637, τιμή 21 ευρώ


Διήγημα


Ιστορίες από τη ζωή στην Αθήνα που ακροβατούν στα όρια της ακρότητας. Πλάσματα της νύχτας, εθισμένοι στη νικοτίνη και σε άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, απελπισμένοι νεαροί που θα ήθελαν να είναι ντετέκτιβ σε αμερικανικές ταινίες. Μουσική, απελπισία και καταχρήσεις συνθέτουν τον ορίζοντα αυτού του αδιέξοδου κειμένου.


ΝΙΚ ΜΠΗΤΝΙΚ – Ο παράδεισος είναι τεχνητός


Εκδόσεις Απόπειρα, σελ. 169, τιμή 8,25 ευρώ


Κλασικοί


Τρία σημαντικά κείμενα της αρχαίας γραμματείας μάς προσφέρει ο τόμος αυτός της Εστίας σε μια μετάφραση ξεχωριστή. Η στωική θεωρία όπως έφθασε στον Μάρκο Αυρήλιο παρείχε στους οπαδούς της θεωρητική βάση της αρετής, καθώς και πρακτικές οδηγίες για την εφαρμογή της, στο πλαίσιο του κοινού καλού.


ΕΠΙΚΤΗΤΟΥ, Εγχειρίδιον, ΜΑΡΚΟΥ ΑΥΡΗΛΙΟΥ, Εις Εαυτόν, ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ, Υμνος εις Δία


Μετάφραση Στέφανος Δέλτα, Προλογικό σημείωμα Αλ. Π. Ζάννας, Εκδόσεις Εστία, σελ. 253, τιμή 9,35 ευρώ


Νουβέλα


Ο συγγραφέας προσκαλείται επί Γκορμπατσόφ μαζί με άλλες δεκατέσσερις προσωπικότητες στην ΕΣΣΔ σε ένα περίεργο φόρουμ. Οι προσκεκλημένοι μεταφέρονται με επίσημες μαύρες λιμουζίνες σε ένα σύμπαν ατέλειωτων λόγων υποδοχής, ευχαριστιών και ευχολογίων για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο.


ΚΛΩΝΤ ΣΙΜΟΝ – Η πρόσκληση


Μετάφραση Θωμάς Σκάσσης, Εκδόσεις Εστία, σελ. 96, τιμή 8 ευρώ


Μυθιστόρημα


Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες ανάμεσα στην πάνω και στην κάτω γειτονιά, η μαγεία που εξέπεμπε η Καΐρα, τα μυστήρια που έκρυβαν τα «πουτανάδικα», η αντιδικτατορική οργάνωση του Μπούλη. Η Αθήνα τότε που ο κόσμος ήταν γοητευτικός, που δεν είχε ακόμη βυθιστεί στην αλλοτρίωση και οι ψυχές δεν είχαν «στομώσει».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ – Λέγε με Καΐρα


Εκδόσεις Ωκεανίδα, σελ. 261, τιμή 11 ευρώ