Αρθρα θεώρησης προβλημάτων εξωτερικής πολιτικής περιλαμβάνει ο μικρός τόμος του καθηγητή Θ. Κουλουμπή. Με τον υπότιτλο «Διάλογοι και διλήμματα» αντικατοπτρίζει τη διαλεκτική προδιάθεση του συγγραφέα στην αξιολόγηση των εξελίξεων, είτε αυτές αφορούν την κρίση με τον Οτσαλάν είτε τους έντονα αμφιλεγόμενους βομβαρδισμούς των Σέρβων από το ΝΑΤΟ.


Οι αναλύσεις που παρουσιάζονται σε αυτό τον τόμο προβάλλουν δύο βασικές υποθέσεις εργασίας, τις οποίες αξίζει να υπογραμμίσουμε. Στο επίπεδο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, το «σύνδρομο της εννοιολογικής αδράνειας» και η ανάγκη προσαρμογής της εικόνας της χώρας μας στις σημερινές αντικειμενικές συνθήκες εμφανίζονται επανειλημμένως. «Οσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε (εμείς και οι ξένοι, ιδίως οι δυτικοί μας εταίροι) ότι η Ελλάδα είναι πλέον μια εδραιωμένη δημοκρατία, μια αναπτυγμένη οικονομία και μια προνομιούχος χώρα, τόσο πιο αποτελεσματικά θα ασκήσουμε την εξωτερική μας πολιτική με βάση τα καλώς εννοούμενα συμφέροντά μας και όχι συναισθηματικές ή αυτοκαταστροφικές φαντασιώσεις» σημειώνει πολύ εύστοχα ο καθηγητής Θ. Κουλουμπής.


Οσο για τη χώρα μας, «είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι ως αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουμε περάσει το κατώφλι της ένταξής μας στη λέσχη των ισχυρών του πλανήτη. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή και να αποφεύγει τη μοίρα του διαδίκου» καταλήγει ο καθηγητής Θ. Κουλουμπής.


Για επτά συνεχή χρόνια η επετηρίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ κάλυπτε κατά τον καλύτερο τρόπο τα θέματα της ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Από εφέτος θα τιτλοφορείται Ανασκόπηση Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής. Θα συνεχίσει όμως να σχολιάζει και να αναλύει τις εξελίξεις στα θέματα της ευρύτερης εξωτερικής πολιτικής.


Στην εφετεινή έκδοση περιλαμβάνει τεκμηριωμένες αναλύσεις για θέματα όπως είναι: η υπόθεση Οτσαλάν, η κρίση του Κοσσυφοπεδίου, η υπόθεση των S-300 στην Κύπρο, η διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, την πΓΔΜ, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Επίσης η θέση της ΕΕ στο διεθνές γίγνεσθαι, η νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ, η Μέση Ανατολή στο τέλος του 20ού αιώνα και τα θέματα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μερικά από τα ζητήματα που αναλύονται στην έκδοση του ΕΛΙΑΜΕΠ.


Οπως και οι προηγούμενες εκδόσεις, έτσι και η εφετεινή παρουσιάζει τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων για την εξωτερική πολιτική. Ετσι ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να διαβάσει κείμενα των Κ. Σημίτη, Κ. Καραμανλή, Ν. Κωνσταντόπουλου, Δ. Τσοβόλα και Α. Σαμαρά για τις εξελίξεις και προοπτικές στην ελληνική εξωτερική πολιτική.


Γράφουν επίσης μεταξύ άλλων και οι: Θ. Κουλουμπής, Θ. Θεοδωρόπουλος, Σ. Σταθάτος, Γ. Κωστάκος, Ν. Ζιώγας, Μ. Μυριάνθης, Γ. Γάλλου, Κ. Μπότσιου, Κ. Μελακοπίδης, Π. Ζαρούνας, Π. Ιωακειμίδης, Κ. Υφαντής, Θ. Ντόκος, Σ. Βαλλιανάτος, Ν. Αντωνάκης, Χρ. Φραγκονικολόπουλος, Δ. Τριανταφύλλου.


Πλούσιο υλικό για τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη περιλαμβάνει και η ετήσια αγγλική έκδοση του ΕΛΙΑΜΕΠ «Southeast European Yearbook 1998-1999», σελ. 641, που επιμελήθηκαν οι Θ. Βερέμης, Θ. Κουλουμπής και Δ. Τριανταφύλλου. Η έκδοση του 1999 είναι αφιερωμένη στη διαδικασία ανοικοδόμησης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με κείμενα των Παν. Ρουμελιώτη, Vera Budway, Daniel Daianu, Fraser Cameron, Θ. Βερέμη, Natasha Gaber, Δ. Τριανταφύλλου και Dimana Kantcheva. Περιλαμβάνει επίσης αναλύσεις για τις εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας. Τέλος, από τις ενότητες για τα ελληνοτουρκικά και την ΕΕ επισημαίνουμε τα κείμενα των Θ. Κουλουμπή και Σωτήρη Βαλντέν.


Ο κ. Σωτήρης Ντάλης είναι διεθνολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα κυκλοφορεί το βιβλίο του «Η νέα διεθνής πραγματικότητα και η Ελλάδα».