Η στατική –χωρίς οδηγική εμπειρία –παρουσίαση του μεγαλύτερου SUV της τσεχικής αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν μια εκδήλωση με πολλαπλά μηνύματα. Το Kodiaq δείχνει με την πρώτη ματιά ότι η Skoda μπορεί σταδιακά να εξελιχθεί σε νέα VW, με ευρεία γκάμα μοντέλων, όλη την τεχνολογία του γερμανικού ομίλου και τιμές πώλησης ευθέως ανάλογες του εξοπλισμού του.
Θα μπορούσε επίσης να δώσει μια νέα ευκαιρία στους Γερμανούς σε αγορές μακριά από την Ευρώπη –στις ΗΠΑ ή στην Κίνα για παράδειγμα –όπου το μέγεθος ενός μοντέλου μιλά για το κοινωνικό status του ιδιοκτήτη του.
Μιλώντας για το μέγεθος, τα 4,7 μέτρα του συνολικού του μήκους το καθιστούν σχεδόν 20 εκατοστά μεγαλύτερο από το VW Tiguan και παρέχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ πενταθέσιας και επταθέσιας διάταξης καθισμάτων με τον χώρο αποσκευών να ξεκινά από τα 720 λίτρα στην πενταθέσια διαμόρφωση. Η τρίτη σειρά καθισμάτων «κρύβεται» στον χώρο αποσκευών, άρα είναι εκεί όποτε ο οδηγός τη χρειαστεί καθιστώντας το Kodiaq έναν πολύ ικανό μεταφορέα ανθρώπων.
Μια ικανότητα που μεγιστοποιείται από την ύπαρξη και τετρακίνητων εκδόσεων οι οποίες συνδυάζονται με όλους τους κινητήρες εκτός από την έκδοση βενζίνης TSI των 125 ίππων στα 1,4 λίτρα. Συνοπτικά αξίζει να γνωρίζετε ότι εκτός από αυτή υπάρχουν επίσης η 1.4 TSI των 150 ίππων, η 2.0 TSI των 180 ίππων και οι δύο πετρελαιοκίνητες 2.0 TDI των 150 και 190 ίππων.
Πέρα επίσης από το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων υπάρχει και το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG που διατίθεται σε όλες τις εκδόσεις, άρα για την ελληνική αγορά, η οποία θα υποδεχθεί το Kodiaq την άνοιξη του 2017, μια ενδιαφέρουσα έκδοση και από πλευράς τιμής θα ήταν η 1.4 TSI 4×4 με DSG και απόδοση 150 ίππων.
Για να ενισχύσει τον ρόλο του η Skoda προίκισε το Kodiaq με ένα μακροσκελή κατάλογο βασικού και προαιρετικού εξοπλισμού που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα κυριότερα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, ακόμη και εκείνο που «οδηγεί» το αυτοκίνητο με ταχύτητα ως 60 χλμ. / ώρα διατηρώντας την προκαθορισμένη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.
Ενεργά αμορτισέρ που διαφοροποιούν την οδηγική αίσθηση, πρόσβαση στο Διαδίκτυο, οθόνη αφής 9,5 ιντσών και 30 «simply clever» λύσεις αποτελούν μερικές ακόμη παροχές προς τον οδηγό του Kodiaq, ο οποίος θα κληθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 να επιλέξει μεταξύ αναλογικού ή ψηφιακού πίνακα οργάνων, ώστε να εξωραϊστεί στο μέτρο του δυνατού η αυστηρή αισθητική του θαλάμου επιβατών με τις διαφορετικές ποιότητες πλαστικών επενδύσεων που επιβάλλει η ανάγκη συγκράτησης του κόστους κατασκευής σε ένα πολυτάλαντο αυτοκίνητο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ