Μαζί μέχρι το τέλος θα πορευτούν ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. Οσοι ανέμεναν να εκδοθεί το διαζύγιο του πολιτικού γάμου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαψεύστηκαν και οι δυο κυβερνητικοί εταίροι συνεχίζουν την κοινή τους πορεία. Αν και υπήρξαν πολλές εντάσεις στο παρελθόν και πολλά επεισόδια, ο πρόσφατος ανασχηματισμός επιβεβαίωσε ότι οι Τσίπρας και Καμμένος έχουν πρόθεση να εξαντλήσουν την τετραετία βαδίζοντας τον ίδιο δρόμο. Η προ του ανασχηματισμού συνάντησή τους αλλά και η πρόσφατη μακρά συζήτησή τους, σε χαλαρό κλίμα, κατά τη διάρκεια βραδινής εξόδου μετά συζύγων, σφράγισαν τη νέα συμφωνία για συνέχιση της συνεργασίας.
Οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα επιχειρήσουν να φθάσουν στο τέρμα της διαδρομής, αν και υπάρχει ενδιάμεσα το μεγάλο εμπόδιο της συμφωνίας Ελλάδας και πΓΔΜ. Οσο και να μην αρέσει σε αρκετούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ ο πολιτικός εναγκαλισμός με τον Π. Καμμένο –για πολιτικό εγκλωβισμό του Αλ. Τσίπρα στην αγκαλιά του προέδρου των ΑΝΕΛ μιλάνε στη ΝΔ -, ο Πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι αυτή η ετερόκλητη συμμαχία ήταν και είναι επιβεβλημένη.

Μαζί ως το τέλος

Εξάλλου, οι δυο συμφώνησαν εξαρχής ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έπρεπε να είναι μακράς πνοής, όπως και συνέβη. Ο πολιτικός όρκος που εδόθη ήταν να πάνε μαζί μέχρι το τέλος και αυτό το τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια. Απλά, όπως λένε πολλοί, υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση, καθώς από τη μια πλευρά το Μέγαρο Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για την ανάγκη δημιουργίας ενός προοδευτικού μετώπου και μελλοντικής συνεργασίας με τη σοσιαλδημοκρατία (σιγά-σιγά θέτουν εκτός δημόσιας συζήτησης τον όρο «Κεντροαριστερά») και από την άλλη συνεργάζονται με ένα σκληρό δεξιό κόμμα (ακροδεξιό το χαρακτηρίζουν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι και συγκλίνουν όλοι στον όρο «εθνικολαϊκισμός»).
Τσίπρας και Καμμένος συμφωνούν σε πολλά για πρόσωπα και καταστάσεις στη χώρα και οι έχοντες πληροφόρηση επί των συζητήσεων των δύο λένε ότι τους ενώνει η αντίθεση με συγκεκριμένα συστήματα, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που ο Πρωθυπουργός έχει πει σε συνομιλητές του: «Ο Πάνος έχει μπέσα και τιμά τον λόγο του». Για το Μέγαρο Μαξίμου ο Π. Καμμένος αποδείχθηκε ότι ήταν ο πιστός σύμμαχος και το κλειδί να αναβαθμιστεί περαιτέρω η συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και την αποχώρηση του Γιώργου Λαζαρίδη από την ΚΟ των ΑΝΕΛ, το κόμμα του Π. Καμμένου εξασφάλισε ένα χαρτοφυλάκιο επιπλέον. Οι ΑΝΕΛ αριθμούν πλέον επτά μέλη (από έξι στην κυβέρνηση), ενώ αθροίζεται μαζί τους ουσιαστικά και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, ταυτόχρονα όμως ο Αλ. Τσίπρας είδε ουσιαστικά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να φθάνει πάλι τους 153.
Επανήλθε στο σχήμα η εξωκοινοβουλευτική Μαρίνα Χρυσοβελώνη εκ Μαγνησίας, που ανέλαβε χρέη υφυπουργού Εσωτερικών, ενώ μετακινήθηκε η Σερραία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά από το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης σε θέση υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, η οποία και της εξασφαλίζει μια καλύτερη σχέση με συγκεκριμένα τμήματα του εκλογικού σώματος που κινούνται στον χώρο της Δεξιάς. Τα υπόλοιπα μέλη των ΑΝΕΛ παρέμειναν στις θέσεις τους: Τέρενς Κουίκ (υφ. Εξωτερικών), Βασίλης Κόκκαλης (υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), Νίκος Μαυραγάνης (υφ. Υποδομών και Μεταφορών) και Ελενα Κουντουρά (υπουργός Τουρισμού).

Στην εκλογική μάχη

Η ενίσχυση των ΑΝΕΛ εκλήφθηκε ως μια κίνηση του Πρωθυπουργού να βοηθήσει περαιτέρω τον κ. Καμμένο στην εξαιρετικά δύσκολη μάχη που θα δώσει στις εκλογές για να κερδίσει το εισιτήριο εισόδου στη Βουλή. Βέβαια, υπάρχουν μερικοί που επιμένουν ότι ίσως ορισμένοι από τους ΑΝΕΛ –γιατί όχι και ο Π. Καμμένος –κατέλθουν στις εκλογές σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Σενάρια επιστημονικής φαντασίας» λένε από την κυβέρνηση, σε μια χρονική στιγμή όμως που αρχίζει και ακούγεται από διάφορα στελέχη (π.χ. Ελένη Αυλωνίτου) το επιχείρημα ότι στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διεκδικήσει την επόμενη εκλογή ως Αριστερά, αλλά ως μια ευρύτερη παράταξη.
Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε και η επιλογή της υφυπουργοποίησης της κυρίας Παπακώστα, που τοποθετήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (θα έχει επαφή με ένα κοινό που μεγάλο τμήμα του κινείται στον χώρο της Δεξιάς) με προϊσταμένη την υπουργό Ολγα Γεροβασίλη.
Η πρώην βουλευτής της ΝΔ και υφυπουργός Υγείας επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, το τελευταίο διάστημα, μετά τη διαγραφή της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε ανοίξει κοινή περπατησιά με τους Ευάγγελο Αντώναρο και Νίκο Καραχάλιο, ενώ ίδρυσε πολιτική κίνηση με το όνομα Νέα Ελληνική Ορμή (ΝΕΟ).

Ανοιγμα στη Δεξιά

Για να πειστεί να μπει στην κυβέρνηση, έγινε συνάντηση με τον Π. Καμμένο, αλλά λέγεται ότι συναντήθηκε –χωρίς να ανακοινωθεί –και με τον Πρωθυπουργό, τον οποίο στο παρελθόν είχε κατηγορήσει ως αμοραλιστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε επικρίνει με σφοδρότητα για τον χαρακτηρισμό «κατσαρίδες» για τους μετανάστες – πρόσφυγες, ενώ σάιτ φιλικό προς το κυβερνών κόμμα την είχε αποκαλέσει «Ζαρούλια» (δηλαδή με το όνομα της συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου), αν και προ ημερών το εξαφάνισε.
Περασμένα ξεχασμένα αυτά, καθώς στην πολιτική πολλά αλλάζουν με ταχύτητα φωτός. Η ίδια επικαλέστηκε τον καραμανλισμό, λέγοντας ότι το ΝΕΟ θα υπηρετεί όσα έλεγε ο Κώστας Καραμανλής, ενώ ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης το χαρακτήρισε ως «άνοιγμα στη δημοκρατική Δεξιά». Ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης το είπε πιο ανοικτά, υπενθυμίζοντας ότι η νέα υφυπουργός έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ σε αρκετά θέματα είναι απέναντι στη ΝΔ.
Ηίδια επιμένει ότι έχει ορκιστεί να υπηρετεί την πατρίδα πάνω από τα κόμματα, ενώ από την κυβέρνηση μεταδίδεται ότι η τοποθέτησή της είναι μια κίνηση στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιχείρησης να εκφράσει «ένα κεντροδεξιό κοινωνικό ακροατήριο που είναι δύσπιστο απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Μητσοτάκη».

Με το βλέμμα στις Πρέσπες

Στη σκιά των σεναρίων ότι ο Αλ. Τσίπρας τοποθέτησε την κυρία Παπακώστα στην κυβέρνηση διότι τον ενδιέφερε η αύξηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή με το βλέμμα στη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Καμμένος συνέχισε το επικοινωνιακό παιχνίδι. Πριν προλάβουν να αναλάβουν οι νέοι υπουργοί, έδειξε προς δημοψήφισμα, το οποίο ζητούν πολλοί από τον χώρο της Δεξιάς, ενώ από τα μέσα του καλοκαιριού ο πρώην αρχηγός του ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης έχει απευθύνει κάλεσμα για τη συλλογή υπογραφών για την υποβολή σχετικού αιτήματος.
«Το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξοργίζουν τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα έχει τον τελικό λόγο, ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα και τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια» είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο Πρωθυπουργός στις 13 Ιουνίου απέρριψε (σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ-3) το σενάριο αυτό, αν και προ ημερών κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι υπάρχουν εισηγήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, μη δεσμευτικού, αρχές του 2019, με στόχο τον διχασμό της ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα θα έχει ικανοποιηθεί και το αίτημα Καμμένου για «εκλογές ή δημοψήφισμα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ