Ο πολυθρύλητος ανασχηματισμός της κυβέρνησης μετατίθεται για τις προσεχείς ημέρες, όπως όλα δείχνουν (αν και κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει σε αυτή τη χώρα), και βεβαίως η φράση «ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου» από την Ιθάκη ότι «δεν χαλάμε τις διακοπές του κόσμου» συνέτεινε στο να θεωρήσουν όλοι ότι παίρνει μικρή παράταση η «αναδόμηση»…
nnn
Τα σενάρια για την αναβολή του αναχηματισμού είναι πολλά. Οτι δήθεν δεν θέλησε ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) να χαλάσει τα επικοινωνιακά μηνύματα(!) που έστειλε από την Ιθάκη, ότι ο Πρωθυπουργός θέλει χρόνο να σκεφθεί ώστε να κάνει έναν δομικό ανασχηματισμό και ορισμένα άλλα. Ως επικρατέστερο σενάριο αναβολής του ανασχηματισμού μεταφέρω την εκτίμηση που μου έκανε ένας παλαιός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, από αυτούς που τον βοήθησαν να ανέβουν στην εξουσία και εν συνεχεία απομακρύνθηκαν από κοντά του.
nnn
Ο κ. Τσίπρας, μου είπε, αναβάλλει τον ανασχηματισμό μόνο και μόνο επειδή είναι… δυσλειτουργικός. Δυσκολεύεται, δηλαδή, να πάρει αποφάσεις. Οσοι βρίσκονται κοντά του αντιλαμβάνονται πόσο δυσλειτουργικός είναι. Εδώ παραιτούνταν οι υπουργοί του και δυσκολευόταν να τους αντικαταστήσει. Ή ακόμα υπουργοί με πράξεις τους προκαλούσαν το περί δικαίου αίσθημα και τους άφηνε στη θέση τους, χωρίς καμία παρατήρηση.


Ποιος «κόβει» τον Παππά

Σε κάθε περίπτωση η ονοματολογία, συνεχίζεται όπως και κάποιες «διαρροές» που δεν περνούν απαρατήρητες. Μεταξύ αυτών και η πληροφορία για υφυπουργοποίηση… «γνωστού δημοσιογράφου» κ.λπ. Δεν μπορώ πάντως να μη σημειώσω ότι επανακάμπτουν και τα σενάρια περί ενδιαφέροντος του νυν υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά να πάει στο υπουργείο Οικονομίας για να αναλάβει τον τομέα των επενδύσεων! Θυμίζω ότι και παλαιότερα διακινούνταν παρόμοιες πληροφορίες αλλά προσέκρουαν στη σθεναρή άρνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία, όπως εκτιμώ βάσιμα, παραμένει ακέραιη και τώρα. Με λίγα λόγια, αν όντως ο κ. Παππάς προσδοκά κάτι τέτοιο, μάλλον θα προσκρούσει στο «no pasaran» του Ευκλείδη…


Μίλησε επιτέλους ο Ευκλείδης

Είπα Ευκλείδης και θυμήθηκα και τούτο. Ο υπουργός Οικονομικών και πρωταγωνιστής της εξόδου από τα μνημόνια (με το να έχει συμφωνήσει τα πάντα με τους δανειστές) απουσίαζε από τη φιέστα της Ιθάκης. Ο κ. Τσίπρας προτίμησε να πάρει μαζί του τον Δ. Τζανακόπουλο και τη σύντροφό του Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα, αλλά όχι τον κ. Τσακαλώτο. Ηταν, μου λένε, σε διακοπές. Αλλά πού; Στην Πρέβεζα; Μα η Πρέβεζα δεν είναι μακριά από την Ιθάκη. Θα μπορούσε να είναι σε λιγότερο από δύο ώρες δίπλα στον Πρωθυπουργό. Οχι ως… «κουβαλητός» οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ (όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Ιθάκης για τους… ξένους που εμφανίστηκαν στο νησί μαζί με τον κ. Τσίπρα) αλλά ως υπουργός Οικονομικών. Παρά ταύτα προτίμησε να κάνει μια δήλωση σε εφημερίδα που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωση όμως στο ίδιο μήκος κύματος με αυτήν του Πρωθυπουργού, περί Οδυσσέα, Ιθάκης, Οδύσσειας μνημονίων κ.τ.λ.


Οταν έταζαν στη Λούκα

Αλλά ας επανέλθω στον θρυλούμενο ανασχηματισμό. Ενα καινούργιο πασοκογεγές όνομα ακούστηκε. Αυτό της Λούκας Κατσέλη, η οποία κάπως πρόωρα μαρτύρησε ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι πολύ κοντά. Εγραψε στον λογαριασμό της στα social media: «Οι προοδευτικές δυνάμεις χρειάζεται να συνεργαστούν…». Υπάρχει όμως μια μικρολεπτομέρεια την οποία η κυρία Κατσέλη όφειλε να γνωρίζει. Δεν είναι λίγες οι φορές που η κυβέρνηση Τσίπρα της είχε τάξει διάφορες θέσεις. Από επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και του ΟΔΔΗΧ έως της υπουργού Ανάπτυξης, της εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ ή στην Παγκόσμια Τράπεζα. Αλλά έως τώρα τη… γέλασαν. Κι όμως η Λούκα εξακολουθεί να ελπίζει και να στηρίζει.
Οι λογογράφοι του διχασμού

Μικρή σημασία έχει ποιος ή ποιοι έγραψαν αυτό το διχαστικό διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα που εκφώνησε από την Ιθάκη. Σημασία έχει ότι την ευθύνη για το υφος αυτού του διαγγέλματος έχει αποκλειστικά ο Πρωθυπουργός. Αυτός το διάβασε όταν του το έφεραν έτοιμο δακτυλογραφημένο, αυτός πιθανόν να έκανε (όπως το συνηθίζει) τις απαραίτητες διορθώσεις («πινελιές» τις ονομάζει), αυτός τέλος πάντων το εκφώνησε μαγνητοσκοπημένο. Και ξέρετε γιατί; Οχι τόσο επειδή δεν ήθελε τάχα μου να έχει πλήθος που να τον ακούει και να τον επιδοκιμάζει ή (ακόμα) να τον αποδοκιμάζει, αλλά επειδή έκανε πολλά… σαρδάμ. Και όταν διαβάζεις ξένα κείμενα, ακόμα και με τη βοήθεια του τηλεοπτικού autocue (ότοκιου) κάνεις συνήθως σαρδάμ.
nnn
Ετσι συνηθίζει να κάνει ο κ. Τσίπρας στους λόγους του. Ζητεί σημειώματα από τους στενούς συνεργάτες του και στο τέλος βάζει κι αυτός την τελευταία πινελιά. Και τούτο συμβαίνει εάν έχει χρόνο να το κάνει γιατί πολλές φορές (και αυτό το έχετε παρατηρήσει στις ομιλίες του στη Βουλή) ο κ. Τσίπρας δεν προλαβαίνει ούτε να μελετήσει αυτά που του γράφουν οι λεγόμενοι λογογράφοι του. Και εκεί κάνει τα σαρδάμ. Και αυτή τη φορά με το διάγγελμα στην Ιθάκη, όπου ανέπτυξε τη θεωρία του μίσους (διάβαζε «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»), οι λογογράφοι του είναι συγκεκριμένα άτομα μέσα στο Μαξίμου και δεν είναι άλλοι από αυτούς που το τελευταίο διάστημα μετά τη φονική φωτιά στο Μάτι (όπου η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης περιέπεσε σε… κατάθλιψη) επιτίθενται με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς εναντίον των πολιτικών αντιπάλων τους και εναντίον δημοσιογράφων και μη αρεστών προς αυτούς ΜΜΕ.
***
Το να αναζητείς τόπους, εικόνες, ποιητές για ένα διάγγελμα

Δεν είναι όμως μόνο η ευθύνη των συνεργατών του και η φθηνή πολιτική σκηνοθεσία, όπως μου έλεγε ένας παλαιός αριστερός συνομιλητής μου, που έφεραν τον κ. Τσίπρα στην Ιθάκη. Είναι ευθύνη και του ίδιου του Πρωθυπουργού που μάλλον δεν αντιλαμβάνεται ότι η επένδυση στην εικόνα του δεν φέρνει πάντα τα προσδοκώμενα πολιτικά οφέλη. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. «Το να αναζητεί», μου λέει ο συνομιλητής μου, «ένας πρωθυπουργός τόπους, εικόνες, ποιητές και σύμβολα για να πείσει για την αξία του έργου του, σημαίνει ότι έχει αποτύχει πριν καν ακουστεί το διάγγελμά του». Γιατί «οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ο δικός τους αγώνας, ο πόνος, η ανέχεια, τα προσωπικά ή οικογενειακά πλήγματα που δέχθηκαν, τα αδιέξοδα, η μετανάστευση των παιδιών τους, η αίσθηση αδυναμίας και παραίτησης, δεν τυγχάνουν του αναγκαίου σεβασμού, αλλά ντύνονται με τηλεοπτικές εικόνες και σύμβολα για να στηρίξουν το πολιτικό “εγώ” του εκάστοτε πρωθυπουργού».

***

Η Γεωργία και η Περιστέρα

Μου λένε (από αξιόπιστη γαλάζια πηγή) ότι η Γεωργία Σαμαρά, σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δεν εμφανίστηκε ούτε μία μέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ούτε βεβαίως ταξίδεψε ποτέ με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ή με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Γιατί μου το είπαν αυτό; Για να δείξουν τη διαφορά του τελευταίου πριν από τον κ. Τσίπρα ενοίκου του πρωθυπουργικού γραφείου με τον σημερινό ένοικο. Ο κ. Τσίπρας συχνά συνοδεύεται από τη σύζυγό του στα ταξίδια του στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ή με ελικόπτερα. Και δεν διστάζει να ποστάρει στο facebook φωτογραφίες με τη σύζυγό του Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα. Στο προφίλ του Αλέξη Τσίπρα «ανέβηκαν» σχετικές φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται ότι η σύζυγός του ήταν δίπλα του συνεχώς στην Ιθάκη. Ακόμη και την ώρα που έκανε το διάγγελμα ο Αλέξης Τσίπρας, με φόντο το λιμάνι του νησιού, η κυρία Μπαζιάνα παρακολουθούσε την όλη διαδικασία μαζί με τους τεχνικούς της ΕΡΤ.

HeliosPlus