ΡΩΜΗ Και όμως δεν φταίει ο Σίλβιο αλλά οι Ιταλοί που τον ψηφίζουν, λέει ο Ουμπέρτο Εκο. Σε άρθρο του ο διάσημος συγγραφέας καλεί παράλληλα τους συμπατριώτες του να αντιδράσουν για να μη βρεθούν ξανά σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν που έζησαν υπό τον φασισμό.

«Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν είναι το πρόβλημα της Ιταλίας. Η ιστορία είναι γεμάτη τυχοδιώκτες οι οποίοι δεν στερούνται χαρισμάτων… Εχουν μια πολύ ανεπτυγμένη αίσθηση των δικών τους συμφερόντων, θέλουν να εγκαθιδρύσουν μια προσωπική εξουσία παρακάμπτοντας τα κοινοβούλια, τους δικαστές και τους θεσμούς» γράφει ο ιταλός διανοούμενος στο έντυπο της Αριστεράς «L΄Εspresso». «Οταν η κοινωνία τούς το επιτρέπει, γιατί να τα βάζουμε μαζί τους και όχι με την κοινωνία που τους επέτρεψε να το πράξουν;» αναρωτιέται ο διάσημος συγγραφέας. Ο Ουμπέρτο Εκο θεωρεί ότι είναι ανώφελο να τα βάζει κανείς με τον Μπερλουσκόνι λέγοντας ότι αυτός «κάνει μόνο τη δουλειά του». «Η πλειονότητα των Ιταλών είναι αυτή που αποδέχθηκε τη σύγκρουση συμφερόντων», για την οποία ευθύνεται ο ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του την εταιρεία Fininvest, η οποία ελέγχει κυρίως τον τηλεοπτικό όμιλο Μediaset.

Ο συγγραφέας καταγγέλλει στην παρέμβασή του την «άρρωστη κοινωνία» στην Ιταλία και υπερασπίζεται την ελευθερία του Τύπου, η οποία απειλείται, σύμφωνα με τον ίδιο, από νομοσχέδιο που προβλέπει πολύ βαριά πρόστιμα για τα άρθρα που αναφέρονται σε έρευνες των ανακριτικών αρχών ή σε δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Στις “υγιείς” δημοκρατίες δεν χρειάζεται να υπερασπιστεί κανείς την ελευθερία του Τύπου επειδή κανείς δεν σκέπτεται να την περιορίσει» σημειώνει.

«Το 1931 ο φασισμός επέβαλε στους πανεπιστημιακούς καθηγητές- 1.200 εκείνη την εποχήέναν όρκο πίστης στο καθεστώς. Μόνο 12 αρνήθηκαν και έχασαν τη δουλειά τους. Ισως οι 1.188 που παρέμειναν να είχαν αξιοσέβαστους λόγους, οι 12 όμως που αρνήθηκαν έσωσαν την τιμή του πανεπιστημίου και τελικά την τιμή της χώρας» σημειώνει.

Ο διάσημος συγγραφέας δηλώνει στο άρθρο του απαισιόδοξος λέγοντας ότι πιθανότατα η παρέμβασή του αυτή δεν θα έχει αποτελέσματα.