Ουκρανός αξιωματούχος ανέφερε πως το Κίεβο σκοπεύει να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από την Κριμαία, ζητώντας να κηρυχθεί η χερσόνησος αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και να ληφθούν μέτρα για απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων. Είχαν προηγηθεί νέες επιθέσεις σε ουκρανικές μονάδες από στρατιώτες χωρίς διακριτικά, υπό κράτηση ο αρχηγός του ουκρανικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη.

Απτόητη από τις έξωθεν αντιδράσεις, η Μόσχα προχωρά την ενσωμάτωση της Κριμαίας ξεκινώντας την έκδοση ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους της χερσονήσου. Την ίδια ώρα, οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας απαγορεύουν την είσοδο σε αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Κιέβου ενώ οι δυτικές χώρες σκληραίνουν την στάση τους απέναντι στη Μόσχα.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας (RNBOU) Άντριι Παρουμπίι ανέφερε την Τετάρτη πως το Κίεβο σχεδιάζει να αποσύρει τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία.

Το Κίεβο θα επιδιώξει τη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών, είπε, για να γίνει η Κριμαία αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα σχεδιαστεί επίσης και η διενέργεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Νωρίτερα την Τετάρτη, μετά την έφοδο των φιλορωσικών δυνάμεων στο αρχηγείο του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, αναφέρθηκε ανάλογη «επιχείρηση εκκαθάρισης» σε δεύτερη μονάδα στο Νοβοσγιόρνογε, λίγο δυτικότερα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

To oυκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός του ΓΕΝ, ο υποναύαρχος Σεργκέι Χαϊντούκ, απήχθη από «αγνώστους» μετά την κατάληψη. Αναφορές από τοπικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως ο Χαϊντούκ οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώ το ρωσικό RIA Novosti περιορίζεται στο ότι είναι άγνωστο το πού βρίσκεται.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ έδωσε διορία μέχρι τις εννέα για να απελευθερωθεί ο υποναύαρχος, προειδοποιώντας πως «ειδάλλως θα υπάρξει η κατάλληλη απάντηση».

Οι αρκετές εκαντοντάδες ένοπλοι χωρίς διακριτικά που πήραν υπό τον έλεγχό τους το ΓΕΝ δεν συνάντησαν αντίσταση. Οι ρωσόφιλες ένοπλες δυνάμεις στην Κριμαία υπερτερούν αριθμητικά των ουκρανικών και οι στρατιώτες στις λίγες μονάδες που δεν έχουν παραδοθεί φαίνονται να θέλουν να αποφύγουν ένοπλες συγκρούσεις -την Τρίτη, είχε σκοτωθεί ένας ουκρανός αξιωματικός σε ανάλογη έφοδο, το πρώτο θύμα μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία.

Μέχρι το απόγευμα, οι φιλορωσικές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο του ΓΕΝ χωρίς να είναι σαφές εάν και πόσοι ουκρανοί ένστολοι είχαν μείνει μέσα.

Το Κίεβο σχεδιάζει κοινή στρατιωτική άσκηση με ΗΠΑ και Βρετανία

Παράλληλα, ο Παρουμπίι ανακοίνωσε πως η Ουκρανία θα προχωρήσει στο σχεδιασμό κοινής στρατιωτικής άσκησης με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι το Κίεβο θα αποχωρήσει από την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS), η οποία απαρτίζεται από έντεκα πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και στην οποία ηγετικό ρόλο έχει η Ρωσία.

Αδιέξοδο στον ΟΑΣΕ – ρωσικά διαβατήρια μοιράζονται στην Κριμαία

Το απόγευμα της Τετάρτης, τα μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) απέτυχαν για άλλη μία φορά να φτάσουν σε συμφωνία για την αποστολή παρατηρητών στην ουκρανική επικράτεια.

Το Κίεβο και οι δυτικές χώρες επιδιώκουν την αποστολή ομάδας παρατηρητών του ΟΑΣΕ ήδη από το ξέσπασμα της κρίσης στην Κριμαία. Οι συνομιλίες της Τετάρτης έκλεισαν για άλλη μία φορά χωρίς συμφωνία.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη ρωσική πλευρά για το αδιέξοδο, λέγοντας πως εμποδίζουν τη διαδικασία προβάλλοντας συνεχώς νέες απαιτήσεις: «Είναι η τρίτη φορά που παρουσιάστηκε κείμενο με το οποίο διαφώνησε μόνο μία χώρα η Ρωσία» είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ντάνιελ Μπερ. «Έχουν προτείνει τροποποιήσεις αρκετές φορές, συμφωνούμε, και επανέρχονται με περισσότερες» υποστήριξε ο Μπερ.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές αρχές συνεχίζουν απρόσκοπτες όλες τις διαδικασίες για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι ρωσικές αρχές, αναφέρει το Russia Today, έχουν ήδη αρχίσει να εκδίδουν ρωσικά διαβατήρια για κατοίκους της Κριμαίας.

Ο επικεφαλής της αρμόδιας ρωσικής υπηρεσίας μετανάστευσης, ο Κονσταντίν Ρομοντανόφκσι, ανέφερε στο ρωσικό Itar Tass πως «όσοι κάνουν αίτηση από την Κριμαία, θα πάρουν διαβατήρια, οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και ήδη εκδόθηκαν σήμερα ορισμένα διαβατήρια».

ΓΓ ΟΗΕ: Επισκέψεις διαδοχικά σε Μόσχα και Κίεβο

Εγκαίνια Ψυχρού Πολέμου

Η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας με φόντο την Κριμαία μόλις άρχισε, ενώ ήδη ένας ουκρανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του σε θερμό επεισόδιο στη Συμφερόπολη.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, στη διάρκεια της οποίας τον προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις θα έχουν συνέπειες.

Μετά την επικοινωνία, το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Κριμαίας έκαναν τη δημοκρατική τους επιλογή σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, την οποία η Ρωσία σέβεται και αποδέχεται.

» Οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι απαράδεκτες και δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες.»

Αργότερα ο Τζον Κέρι προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε απόπειρα εισόδου σε εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας, «θα είναι όσο σκανδαλώδης όσο οποιοδήποτε άλλο βήμα μπορώ να σκεφτώ και ελπίζω να μην φτάσουμε εκεί.»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, είπε ότι τα γεγονότα στην Κριμαία παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

Ο ελβετός αξιωματούχος έσπευσε πάντως να υπογραμμίσει ότι «οι εξελίξεις αυτές δεν θα πρέπει να σημάνουν το τέλος της διπλωματίας, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση».

Σε υψηλότερους τόνους η τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία από το Μόντρεαλ του Καναδά, όπου βρίσκεται, κατηγόρησε τον Πούτιν ότι προσπαθεί να χαράξει εκ νέου τα σύνορα της Ανατολικής Ευρώπης.

Αυτό η λογική «θα μπορούσε να επεκταθεί όχι μόνο σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, αλλά και σε άλλες περιοχές της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Υπερδνειστερίας. Υπάρχουν πολλά μέρη όπου ζουν εθνοτικές ομάδες ρώσων ή ρωσόφωνων» σημείωσε.