Πρόκειται για προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα της διαδεδομένης στην Αγγλίαπουτίγκας ψωμιού και βουτύρου (bread and butter pudding). Την αρχική συνταγή βρήκα σε βιβλίο της Delia Smith του 1995. Εδώ και μια δεκαετία την φτιάχνουμε κάθε Πρωτοχρονιά μαζί με την βασιλόπιτα και η επιλογή δεν είναι τυχαία: ικανοποιεί την ανάγκη μας για σοκολάτα, η προετοιμασία της γίνεται 48 ώρες νωρίτερα και βάζοντάς την στο φούρνο την ώρα που αρχίζει το γεύμα βγαίνει ζεστή την ώρα του γλυκού (προσοχή μην την ξεχάσετε αν το τραπέζι τραβά σε μάκρος). Σαφώς με πολλές θερμίδες, είναι ιδανική για τραπέζι με πολλά άτομα. Δεν ξέρω να σας πω πως είναι την επόμενη μέρα, δεν έμεινε ποτέ…
Υλικά (για μακρόστενο πυρέξ)
2 τσουρέκια (1.000- 1.200 γρ.), τουλάχιστον τριών ημερών αφημένα να στεγνώσουν χωρίς να είναι τυλιγμένα σε σακούλα
400 γρ. κουβερτούρα 55%, σε χοντρά κομμάτια
450-500 ml κρέμα γάλακτος
4 κ.σ. μπράντι (παραλείψτε το αν υπάρχουν παιδιά)
100 γρ. μαύρη ζάχαρη
75 γρ. βούτυρο αγελάδας (και λίγο ακόμα για το πυρέξ)
3 μεγάλα αβγά
Εκτέλεση
Κόβουμε τα τσουρέκια σε φέτες πάχους 10 εκατοστών.Βάζουμε την κουβερτούρα, την κρέμα γάλακτος, το μπράντι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το στερεώνουμε επάνω από μια φαρδύτερη και αρκετά ψηλή κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρί). Προσοχή! Το κατσαρολάκι δεν πρέπει να ακουμπά στο νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο, η σοκολάτα και η ζάχαρη. Αποσύρουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε καλά.
Σε μια μπασίνα, χτυπάμε τα αβγά, προσθέτουμε το μείγμα από το κατσαρολάκι και ομογενοποιούμε.Στο βουτυρωμένο πυρέξ, ρίχνουμε το μισό μείγμα.Τοποθετούμε τις φέτεςτη μία δίπλα στην άλλη,έτσι ώστε η επόμενη να επικαλύπτει ελαφρώς την προηγούμενη (στόχος είναι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του πυρέξ, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να κόψουμε ορισμένες φέτες τσουρεκιού σε μικρότερα κομμάτια). Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα, φροντίζοντας να πάει παντού και πιέζοντας αν χρειάζεται τα κομμάτια του τσουρεκιού προς τα κάτω.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για δυο ώρες. Βάζουμε το πυρέξ στο ψυγείο για 24 τουλάχιστον ώρες (ιδανικά για 48 ώρες).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 35-45 λεπτά. Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά προτού το σερβίρουμε με κρύα κρέμα γάλακτος.
ΤΙP

Το πυρέξ βοηθά να παρακολουθείτε αν το μείγμα σοκολάτας έχει εισχωρήσει στο τσουρέκι.
Αν θέλετε μπορείτε να το διανθίσετε γευστικά: βάλτε κανέλα ή καρδάμωμο ή ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού στο μείγμα ή μουλιάστε ξερά κεράσια ή κορινθιακές σταφίδες στο μπράντι και μετά προσθέστε τες στο γλυκό. Δείτε το δηλαδή σαν έναν καμβά και βάλτε τη δική σας πινελιά.