Διαστάσεις έχει πάρει το θέμα της αποκάλυψης «στημένων» εξετάσεων στις κατατακτήριες εξετάσεις που επρόκειτο να γίνουν πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η ενεργοποίηση των Αρχών ήταν ακαριαία. Μετά την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας κλήθηκαν στην Εισαγγελία της περιοχής όλοι οι ενεχόμενοι στην υπόθεση. Συγκεκριμένα ο Εισαγγελέας Ιωαννίνων κάλεσε τον πρόεδρο και άλλα μέλη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ιδρύματος, στο οποίο εκδηλώθηκε το πρόβλημα, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά.


Παράλληλα όμως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η διοίκηση του ιδρύματος, που δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε έρευνα του θέματος, ενεργοποιήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση: κάλεσε τον καθηγητή που κατήγγειλε νοθεία στις εξετάσεις προκειμένου να τον επιπλήξει για τη δυσφήμιση του πανεπιστημίου. Ο πρύτανης του ιδρύματος κ. Ι. Γεροθανάσης φέρεται τις τελευταίες ημέρες να περιμένει τα πρακτικά της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης για να αποφασίσει αν συντρέχει λόγος να διατάξει Ενορκη Διοικητική Εξέταση για το ζήτημα που έχει ανακύψει με την παράβαση της σχετικής νομοθεσίας κατά τη διάρκεια των κατατακτηρίων εξετάσεων στο παραπάνω τμήμα. Υπενθυμίζεται ότι σε κατατακτήριες εξετάσεις που είχαν προγραμματιστεί πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για το μάθημα Εκπαιδευτική Ψυχολογία του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, μέλος της εξεταστικής επιτροπής που είχε υποψίες για τη διαδικασία η οποία είχε ακολουθηθεί, ζήτησε να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι με τα θέματα που είχαν επιλεγεί από την εξεταστική επιτροπή προτού κληρωθεί κάποιο ανάμεσά τους. Οι φάκελοι άνοιξαν και προέκυψε ότι περιείχαν όλοι το ίδιο θέμα.


Οι θεματοδότες επικαλέστηκαν τη δικαιολογία ότι είχαν διαφωνήσει με την υπουργική απόφαση που όριζε τη σχετική διαδικασία, χωρίς να εξηγήσουν όμως γιατί επέλεξαν ως μορφή αντίδρασης την επιλογή του ίδιου θέματος πέντε φορές! Παράλληλα για έναν εκ των καθηγητών που ενέχονται στην υπόθεση κυκλοφορεί η πληροφορία ότι μεγάλο μέρος πρόσφατου βιβλίου που εξέδωσε συμπίπτει απολύτως με το περιεχόμενο διδακτορικής διατριβής που υπέβαλε πριν από καιρό ο κ. Christian Fels στο Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν της Γερμανίας. Ο ίδιος πανεπιστημιακός κρίνεται αυτή την περίοδο για την ανάδειξή του σε αναπληρωτή καθηγητή…


Εν τω μεταξύ σε επιστολή προς την εφημερίδα ο καθηγητής κ. Χ. Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, επισημαίνει ότι το πρόβλημα που ανέκυψε στις κατατακτήριες εξετάσεις «δεν σχετίζεται με «διαρροή θεμάτων» αλλά με την πλήρη εφαρμογή της υπουργικής απόφασης». Ηταν δηλαδή διαδικαστικό ζήτημα μη τυπικής εφαρμογής της υπουργικής απόφασης σχετικά με την επιλογή θεμάτων εξέτασης. Οπως σημειώνει ο κ. Κωνσταντίνου, για την επίλυση του προβλήματος που παρουσιάστηκε «ζήτησα τη συμβολή του νομικού συμβούλου του πανεπιστημίου μας και έπειτα από εμπεριστατωμένη μελέτη της σχετικής νομοθεσίας και παρουσία του γενικού γραμματέα της Διοίκησης του Πανεπιστημίου καταλήξαμε στο συμπέρασμα να επαναληφθούν οι εξετάσεις στο συγκεκριμένο μάθημα». Στις 16.1.2007 η Γενική Συνέλευση του τμήματος «ομόφωνα αποφάσισε να επαναλάβει τις εξετάσεις και παράλληλα καταδίκασε ως αναληθή την πληροφορία περί «διαρροής θεμάτων»» τονίζει ο κ. Κωνσταντίνου.