Ο Δήμος Πειραιά, υλοποιώντας το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο στην ιστορία της πόλης, έχει χαράξει ρότα για έργα και παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην αλλαγή της φυσιογνωμίας του, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην προσέλκυση επισκεπτών και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Πρόκειται για ένα πακέτο επενδύσεων του δήμου σε αναπτυξιακά έργα ύψους 111.683.000 ευρώ, καθώς εξασφάλισε για τα επόμενα πέντε χρόνια χρηματοδότηση ύψους 80.065.000 ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ και η Περιφέρεια έχει ήδη εγκρίνει για τη περιοχή έργα ύψους 31.618.000 ευρώ.
Σημειώνεται πως η πρόταση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης που κατέθεσε στην Περιφέρεια Αττικής προς χρηματοδότηση απέσπασε την υψηλότερη βαθμολογία και έτσι, όπως λένε στελέχη του δήμου, μια σειρά σημαντικών και μεγάλων παρεμβάσεων αρχίζει άμεσα να υλοποιείται.

Ανάπλαση του Μικρολίμανου

Εργο πνοής χαρακτηρίζεται η ανάπλαση του Μικρολίμανου. Πρόκειται για μια παρέμβαση κόστους 6 εκατομμυρίων ευρώ η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2019. Υπενθυμίζεται πως η μελέτη για την αναβάθμιση της περιοχής προβλέπει κατεδάφιση των υπαρχουσών παράνομων κατασκευών στη γραμμή της παραλίας, μετακίνηση των τραπεζοκαθισμάτων σε άλλο σημείο του κοινόχρηστου χώρου, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας 3,5 μέτρων όπου θα απαγορεύεται η στάθμευση, αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων, ανακατασκευές των πεζοδρομίων και των πλακοστρώσεων, ασφαλτικά έργα, αναβάθμιση του αποχετευτικού στη συγκεκριμένη περιοχή, καθορισμό νέων χώρων στάθμευσης για δημότες και επισκέπτες και φυσικά νέα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων.
Επιπλέον δρομολογείται και η παρέμβαση στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου που περιλαμβάνει ανάπλαση και διαπλάτυνση πεζοδρομίων, αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων, δημιουργία ποδηλατοδρόμου κατά μήκος των παλιών σιδηροδρομικών γραμμών και αλλαγές στις προσόψεις των κτιρίων, ώστε να πάρει η περιοχή αυτή μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία που να έχει αναφορά στις τέχνες. Σε συνδυασμό με την ιδιωτική επένδυση που έχει ξεκινήσει στα κτίρια της παλιάς καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, η περιοχή του Αγίου Διονυσίου που ήταν για χρόνια εγκαταλελειμμένη αλλάζει σταδιακά ριζικά όψη και χαρακτήρα.

Εκσυγχρονισμός του εμπορικού κέντρου

Ακόμη, ανάμεσα στις παρεμβάσεις που προβλέπονται είναι η ενοποίηση και η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της πόλης και ο εκσυγχρονισμός του εμπορικού κέντρου του Πειραιά.
Υπάρχει, επίσης, σχεδιασμός για ενοποίηση των εγκαταστάσεων της κρουαζιέρας στο λιμάνι με τις σημαντικότερες εστίες πολιτιστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, το παραλιακό μέτωπο και το εμπορικό κέντρο με τη δημιουργία τουριστικής πύλης και διαδρομής. Στόχος η προσέλκυση τουριστών που θέλουν να ανακαλύψουν τον Πειραιά.

Λειτουργίες «έξυπνης πόλης»

Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του Δήμου Πειραιά περιλαμβάνει και μια σειρά μικρότερης κλίμακας έργων, όπως οι αναπλάσεις πλατειών και παιδικών χαρών, ασφαλτοστρώσεις και πεζοδρομήσεις. Πολύ σημαντικές χαρακτηρίζονται και οι παρεμβάσεις που αφορούν λειτουργίες «έξυπνης πόλης». Αμεσα προχωρούν η ελεγχόμενη στάθμευση και η αλλαγή όλων των φωτιστικών της πόλης, ώστε να μπουν φώτα LED με τηλεματική διαχείριση.
Επιπροσθέτως, η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού σε συνδυασμό με τα έργα της επέκτασης του μετρό και του τραμ στον αστικό ιστό του Πειραιά, που θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια, έδωσαν την ώθηση για να βγουν στην επιφάνεια σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην πόλη.
Ενα πολύ σημαντικό ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά, ο Πύργος του Πειραιά, που εδώ και δεκαετίες παραμένει ανεκμετάλλευτος, φαίνεται πως βαίνει προς αξιοποίηση με τη διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού εντός του 2018. Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτίριο στο κέντρο του λιμανιού και σε απόσταση λίγων μέτρων από όλα τα μέσα μεταφοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν γίνει κάποιες διερευνητικές επαφές από την πλευρά του δήμου και υπάρχει πολύ μεγάλο ελληνικό αλλά και διεθνές ενδιαφέρον.

Νέες θέσεις εργασίας και δράσεις για όλα

Στην περιοχή υπολογίζεται ότι έχει δημιουργηθεί μια σημαντική μικροοικονομία, με περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Στις δράσεις που έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και η στήριξη των «Κοινοτήτων Γνώσης και Καινοτομίας», η «έξυπνη και βιώσιμη διαχείριση τοπικών περιβαλλοντικών και ενεργειακών πόρων – βιώσιμη κινητικότητα και έξυπνη διαχείριση αστικών, εμπορικών και τουριστικών κυκλοφοριακών ροών – έξυπνη διαβίωση και ποιότητα ζωής», η «ευφυής ηλεκτρονική πλατφόρμα Δήμου Πειραιά για την έξυπνη και φιλική διακυβέρνηση, την καθοδήγηση της έξυπνης πόλης, τη διαβούλευση και λογοδοσία των τοπικών αναπτυξιακών και κοινωνικών πολιτικών (Piraeus e-City smart platform & Forum)», η «υποστήριξη της εκκόλαψης και ίδρυσης νεοφυών επιχειρήσεων, μεταφορά τεχνογνωσίας, πρόσβαση σε κοινά εργαλεία και δικτύωσή τους για τη διαμόρφωση και προώθηση συλλογικών καινοτομιών με έμφαση στις εφαρμογές των «έξυπνων πόλεων», σε τεχνολογίες έξυπνης και πράσινης πόλης, γαλάζιας οικονομίας, πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων, τουρισμού καθώς και κοινωνικής καινοτομίας», η «αξιοποίηση και ψηφιακή –  διαδραστική ανάδειξη των ιστορικών αρχείων των πολιτιστικών φορέων της πόλης του Πειραιά σε ένα ενιαίο και σύγχρονο πολιτιστικό, δημιουργικό και εκπαιδευτικό προϊόν», η «προαγωγή της αστικής κινητικότητας, της ποιότητας της επισκεψιμότητας και των συνθηκών στάθμευσης στο κέντρο της πόλης με δρομολόγηση «πράσινων» λεωφορείων» και η «βιοκλιματική ανάπλαση της κεντρικής υπαίθριας αγοράς Δήμου Πειραιά και αναζωογόνηση του ζωτικού χώρου της»

«Εμείς κρατήσαμε τις υποσχέσεις μας»

Μιλώντας στο «Βήμα» για τις παρεμβάσεις, ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης επεσήμανε: «Υποσχεθήκαμε να φέρουμε στην πόλη τους αναγκαίους πόρους για να αλλάξει ο Πειραιάς. Το πράξαμε. Αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους φορείς της πόλης και όχι μόνο.Πέρα από το γεγονός ότι εξασφαλίσαμε για πρώτη φορά ένα σημαντικό ανταποδοτικό έσοδο από τη λειτουργία του λιμανιού, καταφέραμε δουλεύοντας συστηματικά να διασφαλίσουμε 80 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να ανακάμψει οικονομικά η πόλη μας, να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, που είναι το ζητούμενο, και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν έσοδα για τον δήμο, τα οποία θα διοχετευτούν στη βελτίωση της καθημερινότητας».
Και πρόσθεσε: «Πριν από τέσσερα χρόνια δεσμευτήκαμε ότι θα αξιοποιήσουμε το μέχρι τότε άγνωστο στο ευρύ κοινό εργαλείο της ΟΧΕ για να εξασφαλίσουμε τα χρήματα και να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Αυτό έγινε πράξη. Παρά τις καθυστερήσεις, οι οποίες ξεπερνούν τη δημοτική αρχή, με αυτά τα χρήματα ξεκινά στον Πειραιά ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα έργων, αναπλάσεων και κοινωνικών παρεμβάσεων, που είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει ριζικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την εικόνα της πόλης μας».