Πώς θα γίνεται η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Πώς θα γίνεται η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών | tovima.gr

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδότησης-απόσυρσης ηλεκτρικών συσκευών το οποίο εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο για εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο οι πιέσεις για να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν είναι μεγάλες από τον κλάδο των πολυκαταστημάτων, καθώς όπως είναι εύλογο η προαναγγελία του και μόνο είναι ικανή να παγώσει την αγορά, ειδικά αυτή την περίοδο που ξεκινούν οι εκπτώσεις.

Οπως δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βάσει αυτού του νέου προγράμματος «θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας είναι όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό».

Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το πρόγραμμα επιδότησης θα είναι οριζόντιο για όλα τα νοικοκυριά, αλλά στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι οι ενισχύσεις θα δοθούν με εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», το εν λόγω πρόγραμμα δεν θα περιοριστεί μόνο στα νοικοκυριά, αλλά θα επεκταθεί και σε επιχειρήσεις κυρίως εστίασης που θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν παρωχημένο και ενεργοβόρο εξοπλισμό, όπως μεγάλα ψυγεία αποθήκευσης τροφίμων και πρώτων υλών, αλλά και άλλες συσκευές, όπως φούρνους ή επαγγελματικές κουζίνες.

Μάλιστα το συνολικό κονδύλι για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 90 εκατομμύρια και τα κονδύλια αυτά θα προέλθουν από το ταμείο ανάκαμψης.

Στο πρόγραμμα το οποίο θα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση η επιδότηση θα μπορεί να φθάνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έως και το 50% της αξίας της ηλεκτρικής συσκευής που πρόκειται να αντικαταστήσει την παλαιά ενεργοβόρα.

Και τα κλιματιστικά

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης συσκευών για τα νοικοκυριά αυτό θα καλύπτει κλιματιστικά παλαιάς τεχνολογίας ώστε να αντικατασταθούν από inverter χαμηλής κατανάλωσης και εξοικονόμησης ενέργειας, κουζίνες που δεν διαθέτουν κεραμικές εστίες και αισθητήρες για χαμηλότερη κατανάλωση αλλά και πλυντήρια ρούχων και πιάτων όπου εκεί στόχος είναι τόσο η μικρότερη κατανάλωση ρεύματος όσο και η κατανάλωση νερού. Μάλιστα τα σύγχρονα πλυντήρια ρούχων και πιάτων συνδέονται απευθείας με το ζεστό νερό είτε του ηλιακού θερμοσίφωνα είτε κάποιου μπόιλερ εξοικονομώντας ακόμη περισσότερη ενέργεια.


Επιδοτήσεις με εισοδηματικά κριτήρια

Ωστόσο το ύψος της επιδότησης θα εξαρτηθεί από το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του ενδιαφερομένου. Οσο υψηλότερο είναι το εισόδημα τόσο θα περιορίζεται η επιδότηση και αντίστροφα όσο χαμηλότερο είναι, τόσο πιο εύκολο θα είναι κάποιος να κερδίσει την επιδότηση του 50%. Ουσιαστικά θα ακολουθηθεί το μοντέλο του προγράμματος «εξοικονομώ κατ’ οίκον» για τις κατοικίες.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και η επιλογή των νοικοκυριών που θα απολαμβάνουν την επιδότηση θα γίνεται μέσω μοριοδότησης και βάσει της χρονικής στιγμής που θα πραγματοποιείται η αίτηση. Ουσιαστικά προτεραιότητα θα έχουν όσοι σπεύσουν από την αρχή να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και φυσικά πληρούν τα κριτήρια και μέχρι εξαντλήσεως των χρημάτων του εν λόγω προγράμματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk