• Αναζήτηση
 • Ευάγγελος Παπαευαγγέλου: «Νόμιμες οι πληρωμές των ακινήτων με POS από τους Κινέζους»

  Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Παπαευαγγέλου μιλάει για τις μεταβιβάσεις κατοικιών από την εταιρεία του στην Ελλάδα σε ξένους επενδυτές

  Κατηγορηματικός ως προς τη νομιμότητα των μεταβιβάσεων ακινήτων από την εταιρεία του στην Ελλάδα σε κινέζους επενδυτές είναι ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Παπαευαγγέλου. Το όνομά του απασχόλησε την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις για παράκαμψη των κινεζικών capital controls από τους αγοραστές των ακινήτων, μέσω των τερματικών POS που είχε προμηθευτεί η εταιρεία του από ελληνικές τράπεζες και τα οποία χρησιμοποιούσε στην Κίνα για την αποδοχή πληρωμών.
  Μετά τις αποκαλύψεις ο ίδιος παραιτήθηκε από το ΔΣ της Jumbo, ενώ η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έλυσε τη συνεργασία της με τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση στελέχη. Μιλώντας στο «Βήμα», ο κ. Παπαευαγγέλου σημειώνει πως η παραίτησή του έγινε για λόγους ηθικής τάξεως και για την προστασία της εταιρείας στην οποία παραμένει μέτοχος, προσθέτοντας ότι η Jumbo δεν είχε καμία σχέση με την προσωπική του δραστηριοποίηση στην αγορά του real estate.
  Αναφορικά με τη χρήση των POS στις συναλλαγές με τους Κινέζους τονίζει πως όλες έγιναν με νόμιμο και διαφανή τρόπο. Ο ίδιος κάνει λόγο για καθαρά χρήματα, τα οποία οι κινεζικές εποπτικές αρχές και τα πιστωτικά ιδρύματα που εξέδωσαν τις κάρτες επέτρεψαν να μεταφερθούν στην Ελλάδα. Σημειώνει δε πως όταν του ζήτησαν οι τράπεζες πίσω τα τερματικά, σταμάτησε κάθε συναλλαγή και τα επέστρεψε.
  – Κύριε Παπαευαγγέλου, γίνατε το πρόσωπο των ημερών λόγω της εμπλοκής σας στην υπόθεση μεταβίβασης ακινήτων σε Κινέζους, οι οποίοι φέρονται να χρησιμοποίησαν τα τερματικά αποδοχής καρτών της εταιρείας σας για να παρακάμψουν τα capital controls που ισχύουν στην Κίνα. Υπάρχει σκάνδαλο;
  «Σε καμία περίπτωση. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μία σειρά από αναληθή δημοσιεύματα, που διαστρέβλωσαν την πραγματικότητα. Δημιουργήθηκε σύγχυση σε σχέση με τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών παραμονής στην ΕΕ μέσω επενδύσεων σε ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ στην Ελλάδα, που έγιναν μέσω της εταιρείας μου και της νομιμότητας των συναλλαγών που ολοκληρώθηκαν την τελευταία τριετία».
   
  – Παρ’ όλα αυτά, υποβάλατε την περασμένη εβδομάδα την παραίτησή σας από το Διοικητικό Συμβούλιο της Jumbo. Εφόσον δεν υπάρχει ζήτημα νομιμότητας γιατί προχωρήσατε σε αυτή την κίνηση;
  «Η παραίτηση μου από το ΔΣ της Jumbo, στην οποία παραμένω μέτοχος, έγινε για λόγους ηθικής τάξεως και για να προστατέψω την εταιρεία από τα κακόβουλα δημοσιεύματα. Σε κάθε περίπτωση δηλώνω κατηγορηματικά ότι η εταιρεία δεν έχει καμία σχέση με τις δικές μου δραστηριότητες στην αγορά του real estate».
   
  – Ποια είναι η δραστηριότητα της εταιρείας σας στην αγορά ακινήτων;
  «Η εταιρεία μου, DESTINY ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ, έχει συσταθεί στην Ελλάδα και λειτουργεί σύννομα. Στο καταστατικό της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η δραστηριοποίηση στους τομείς της ανέγερσης κτιρίων, καθώς και της ανακαίνισης και αγοράς ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό, όταν ξεκινήσαμε τις συναλλαγές με κινέζους επενδυτές, ζητήσαμε και λάβαμε με νόμιμες διαδικασίες από δύο ελληνικές τράπεζες τερματικά αποδοχής καρτών (POS) για τη χρήση τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κίνα.
  Με τον τρόπο αυτόν κατέστη δυνατή η αποδοχή πληρωμών με χρήση κινεζικών ονομαστικών χρεωστικών καρτών των αγοραστών. Εξασφαλίσαμε στους επενδυτές έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής, πέραν των τραπεζικών εμβασμάτων και των δίγραμμων τραπεζικών συναλλαγών, για την εξόφληση μέρους της αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων».
   
  – Πόσα ακίνητα έχετε διαθέσει σε Κινέζους και ποιο ήταν το συνολικό τίμημα;
  «Συνολικά έχουμε μεταβιβάσει 152 ακίνητα από το 2015 έως και σήμερα έναντι περίπου 40 εκατ. ευρώ, ενώ έχουμε λάβει προκαταβολές ύψους 20 εκατ. ευρώ για συναλλαγές που θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα».
   
  – Αυτό για το οποίο κατηγορείστε είναι ότι μέσω των POS της εταιρείας σας «έσπασαν» τα κινεζικά capital controls, τα οποία θέτουν όρια στην εξαγωγή συναλλάγματος για επενδυτικούς σκοπούς. Τι απαντάτε σε αυτό;
  «Η εταιρεία μου δεν έχει καμία ευθύνη για αυτό. Ολες οι πληρωμές που έγιναν προς την DESTINY μέσω των καρτών εγκρίθηκαν ως νόμιμες από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και τα τραπεζικά ιδρύματα και εκτελέστηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα.
  Θα πρέπει να σας επισημάνω πως η όλη διαδικασία γινόταν και εξακολουθεί να γίνεται με καθ’ όλα νόμιμο τρόπο. Ολες οι συναλλαγές εκτελούνται από την αρχή μέχρι το τέλος αποκλειστικά μέσω του τραπεζικού συστήματος. Είτε πρόκειται για POS είτε για τους πιο παραδοσιακούς τρόπους μεταφοράς κεφαλαίων, τις δίγραμμες τραπεζικές επιταγές και τα εμβάσματα».
   
  – Βέβαια, μετά την αποκάλυψη των συναλλαγών με POS, η συγκεκριμένη μέθοδος δεν χρησιμοποιείται.
  «Αυτό είναι αλήθεια. Μόλις ενημερωθήκαμε από την τράπεζα με την οποία συνεργαζόμαστε ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε τα τερματικά αποδοχής καρτών, σταματήσαμε να τα χρησιμοποιούμε. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ωστόσο κάναμε νόμιμη χρήση τους. Οπως σας προανέφερα, η προμήθειά τους έγινε με σύννομη διαδικασία, ενώ οι Αρχές στην Κίνα και τα τραπεζικά ιδρύματα των πελατών μας ενέκριναν τις συναλλαγές».
   
  – Με βάση όμως την ελληνική νομοθεσία, για την απόκτηση 5ετούς άδειας διαμονής ο επενδυτής δεν μπορεί να πληρώσει για την αγορά του ακινήτου μέσω POS με την κάρτα του. Γιατί λοιπόν επιλέξατε αυτή τη μέθοδο για τις εισπράξεις σας;
  «Η εταιρεία μου, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης δεν έχει καμία εμπλοκή στη διαδικασία έκδοσης της βίζας. Η δραστηριότητά της σχετίζεται αποκλειστικά με την πώληση των ακινήτων και με τίποτα παραπάνω.
  Ως προς το νομοθετικό πλαίσιο που αναφέρετε, πράγματι με διευκρινιστική εγκύκλιο του νόμου 4251/2014 ορίζεται ότι για την εξασφάλιση της Golden Visa θα πρέπει η πληρωμή για την απόκτηση ακινήτου να γίνει με δίγραμμη τραπεζική επιταγή. Αυτό ισχύει όμως από τις 24.7.2018. Ο μεγαλύτερος όγκος πράξεων της DESTINY έχει πραγματοποιηθεί πριν από αυτή την ημερομηνία.
  Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, επαναλαμβάνω πως η DESTINY δεν εμπλέκεται στη διαδικασία έκδοσης της άδειας παραμονής, καθ’ oιονδήποτε τρόπο. Επιπλέον, σε καμία περίπτωση ο τρόπος πληρωμής δεν καθιστά το συμβόλαιο πώλησης ενός ακινήτου άκυρο ή μη νόμιμο».
   
  – Για το ενδεχόμενο οι κινέζοι επενδυτές να χρησιμοποίησαν την εταιρεία σας ξέπλυμα, τι έχετε να δηλώσετε;
  «Για να ξεπλυθεί βρώμικο χρήμα πρέπει πρώτα να προηγηθεί άλλο έγκλημα. Βρώμικο είναι το χρήμα που προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα όπως απάτη, ληστεία, εμπόριο ναρκωτικών. Στην περίπτωσή μας, η DESTINY εισπράττει καθαρά χρήματα μέσω του τραπεζικού συστήματος για νόμιμες εργασίες».

  Αναμένω ανάκαμψη της κτηματαγοράς

  – Δημιουργήσατε μια εταιρεία διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων εν μέσω κρίσης το 2015. Είστε τόσο αισιόδοξος για την πορεία της εγχώριας κτηματαγοράς;
  «Οταν ξεκίνησα τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, ο αριθμός των μεταβιβάσεων ήταν σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, ενώ οι αξίες είχαν πιεστεί σημαντικά ύστερα από επτά χρόνια ύφεσης. Ωστόσο, διέβλεψα την άνοδο του τουριστικού ρεύματος, αλλά και την ενίσχυση της ζήτησης για επενδύσεις από κατοίκους χωρών εκτός ΕΕ, προς απόκτηση άδειας διαμονής στη Γηραιά Ηπειρο.
  Η πρόβλεψη αυτή έχει ήδη επαληθευτεί. Κινέζοι και Ρώσοι έχουν προχωρήσει την τελευταία τριετία σε αγορές χιλιάδων ακινήτων στη χώρα μας. Επιπλέον, η άνοδος του τουρισμού συνέβαλε στην ανάκαμψη των τιμών σε αρκετές περιοχές, τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλους δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς, και στην άνθηση των τομέων της βραχυχρόνιας και της μακροχρόνιας μίσθωσης, στους οποίους η εταιρεία μου έχει σημαντική παρουσία».
  – Πιστεύετε ότι οι τάσεις αυτές θα διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια;
  «Αναμφίβολα. Εκτιμώ πως όχι μόνο θα διατηρηθούν, αλλά και θα ενισχυθούν. Θεωρώ ότι το ακίνητο αποτελεί ξανά επενδυτική ευκαιρία έπειτα από τόσα χρόνια κρίσης και υποχώρησης των τιμών. Με βάση αυτή την εκτίμηση, συνεχίζω τις επενδύσεις στην εγχώρια αγορά, με την απόκτηση προς ανακατασκευή και μεταπώληση ή εκμετάλλευση έτοιμων ή ημιτελών κτιρίων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ανέγερση από το μηδέν τριών πολυκατοικιών στην περιοχή του Αμαρουσίου».
  Οικονομία
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk