Έντυπη Έκδοση Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους Βραχίονας επενδυτικής ανάπτυξης και κύριος εργοδότης για την ελληνική οικονομία αναδείχθηκε για άλλη μια χρονιά πέρυσι ο τουρισμός και ειδικότερα ο ξενοδοχειακός κλάδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος των ελληνικών ξενοδοχείων το 2019 παρουσίασε αύξηση κατά 7,3% έναντι του 2018 και διαμορφώθηκε στα 8,7 δισ. ευρώ, από 8,1 δισ. ευρώ πρόπερσι.
Σε ό,τι αφορά το 2020, το 25% των ξενοδόχων προβλέπει ότι θα αυξηθούν οι τιμές, οι πληρότητες και ο τζίρος των μονάδων, ενώ το 50%-65% εκτιμά ότι η χρονιά θα είναι παρόμοια με το 2019, που βέβαια ήταν η καλύτερη όλων των εποχών.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αφίξεις και έσοδα κατέγραψαν ιστορικά ρεκόρ (33 εκατ. επισκέπτες και 18 δισ. ευρώ, αντίστοιχα), τα δομικά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού εξακολουθούν να υφίστανται, με κυριότερα αυτά της υψηλής εποχικότητας και της υπερσυγκέντρωσης των αφίξεων-διανυκτερεύσεων σε πέντε περιφέρειες.
Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται σε πρόσφατη έρευνα με τίτλο «Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2019», που έκανε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ).
Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, την τελευταία τριετία (2017-2019), μόνο για την ανακαίνιση των ξενοδοχείων πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις που προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ (2,89 δισ. ευρώ), ενώ για κάθε 2,5 δωμάτια δημιουργήθηκε μια νέα θέση εργασίας. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, «δεν γνωρίζω άλλον κλάδο της ελληνικής οικονομίας, που σε κανονική ροή χρονιάς να διοχετεύει στην αγορά 1 δισ. ευρώ ετησίως». Τον μεγαλύτερο όγκο επενδύσεων συγκεντρώνουν τα τετράστερα ξενοδοχεία (1,25 δισ. ευρώ), ενώ ακολουθούν τα πεντάστερα (847 εκατ. ευρώ) και τα τριών αστέρων (491 εκατ. ευρώ).
Αντίστοιχα δεδομένα, με «πρωταγωνιστές» τα ξενοδοχεία, προκύπτουν από την έρευνα του ΙΤΕΠ και για την απασχόληση. Οι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες απασχόλησαν πέρυσι τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων-αποφοίτων από τουριστικές σχολές (32%), με τον μέσο όρο των αποφοίτων στο σύνολο των ελληνικών ξενοδοχείων να ανέρχεται μόλις στο 23%. Το 2019, συνολικά από τα ξενοδοχεία αναζητήθηκαν 21.821 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων δεν καλύφθηκαν περίπου οι 7.000 θέσεις. Επιπλέον, τα πεντάστερα ξενοδοχεία αναζήτησαν πέρυσι 5-7 εργαζομένους περισσότερους από κάθε άλλη κατηγορία ξενοδοχείων στην Ελλάδα (σε ποσοστό 49,7%), ενώ τα τετράστερα (σε ποσοστό 42,2%) αναζήτησαν 3-4 εργαζομένους περισσότερους σε σχέση με τις μικρότερες κατηγορίες ξενοδοχείων.
Πάντως, την ίδια στιγμή, διατηρούνται τα δομικά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού, όπως η υψηλή εποχικότητά του και η υπερσυγκέντρωση των τουριστικών ροών στις πέντε «συνήθεις» περιφέρειες. Σύμφωνα με την έρευνα, στο τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2019 έφτασε στη χώρα το 71% του συνόλου των ξένων επισκεπτών της χώρας, έναντι 68% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Παράλληλα και το 2019 οι νησιωτικές περιφέρειες (εκτός από το Βόρειο Αιγαίο), μαζί με την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, συγκέντρωσαν το 77% των επισκέψεων, το 84% των διανυκτερεύσεων και το 88% τουριστικών εισπράξεων.