Οταν διαδέχθηκε τη μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ, πριν από 17 μήνες, καθήκον του βασιλιά Καρόλου Γ’ ήταν να αποδείξει ότι ο θεσμός των χιλίων ετών παραμένει επίκαιρος. Σήμερα πρέπει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας ενώ υποβάλλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο. Θα τα καταφέρει ή η βασιλεία του θα είναι πιο σύντομη από όσο αναμενόταν;

Το πρόβλημα της υγείας του 75χρονου μονάρχη ήρθε την περίοδο που, λέγεται ότι, για πρώτη φορά στη ζωή του ένιωθε πραγματικά ευτυχισμένος. Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της περασμένης Δευτέρας ότι πάσχει από καρκίνο και γι’ αυτό σταματά τις δημόσιες υποχρεώσεις του προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία, πυροδότησε φρενίτιδα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και όπως ήταν αναμενόμενο, θύελλα ερωτημάτων.

Η μυστικοπάθεια του Μπάκιγχαμ

Τι είδους καρκίνος είναι αυτός και σε πόσο προχωρημένο στάδιο; Σε τι θεραπεία θα υποβληθεί; Πόσο καιρό θα μείνει εκτός; Και βέβαια, το πιο καίριο όλων είναι το ερώτημα εάν αυτός ο καρκίνος αποτελεί δυνητικά απειλή για τη ζωή του.

Αν και η αποκάλυψη για την ασθένεια του Καρόλου έγινε κατόπιν δικής του εντολής, καθώς επιθυμούσε αφενός να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, αφετέρου να δώσει ελπίδα σε όλους τους καρκινοπαθείς ανά τον κόσμο, η απόκρυψη του τύπου του καρκίνου γέννησε ανησυχίες. Αξιωματούχοι του Παλατιού διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται για καρκίνο του προστάτη και πως «λαμβάνει εξειδικευμένη φροντίδα», χωρίς να έχει διευκρινιστεί εάν αυτή περιλαμβάνει ακτινοβολίες ή χημειοθεραπείες. Ογκολόγοι που μιλούν σε βρετανικά Μέσα υποθέτουν ότι θα μπορούσε να βρίσκεται στην ίδια περιοχή, όπως για παράδειγμα στην ουροδόχο κύστη. Αλλά, δεδομένου ότι ο καρκίνος του μπορεί να ανιχνεύθηκε από εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία καθώς οι γιατροί τον ετοίμαζαν για χειρουργείο, θα μπορούσε να βρίσκεται σε άλλο σημείο του σώματος.

Ο Κάρολος, πριν ακόμη γίνει βασιλιάς, υπήρξε το πιο δραστήριο μέλος της βασιλικής οικογένειας. Ταξίδευε περισσότερο από όλους, ίδρυσε πλήθος φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, ασχολήθηκε εντατικά και με πάθος με την εναλλακτική ιατρική, τα βότανα, το κλίμα, τη ζωγραφική. Ηταν πολυπράγμων και πολυάσχολος αλλά χωρίς ουσιαστική εργασία. Η έλλειψή της τον έκανε να νιώθει συχνά αυτολύπηση και μελαγχολία, όπως αναφέρει πλήθος βασιλικών συντακτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ότι βρήκε τον πραγματικό του ρόλο στη ζωή όταν ανέλαβε βασιλιάς.

Ο βρετανός μονάρχης θα εξακολουθήσει να υπογράφει έγγραφα και να συναντά, ως είθισται, κάθε εβδομάδα τον πρωθυπουργό αλλά μέχρι εκεί. Αναμένεται να αποσυρθεί από τα δημόσια καθήκοντά του για τουλάχιστον έναν μήνα. Το κενό θα καλύψει ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο οποίος μέχρι πρότινος είχε πάρει άδεια προκειμένου να σταθεί στο πλευρό της πρόσφατα εγχειρισμένης συζύγου του, πριγκίπισσας Κέιτ. Τους ερχόμενους μήνες, ο Ουίλιαμ θα εκπροσωπήσει τον βασιλιά Κάρολο στα ταξίδια που είχαν ήδη προγραμματιστεί σε Αυστραλία, Καναδά και Σαμόα. Η βασίλισσα Καμίλα θα διατηρήσει την ατζέντα της, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο.

Ο Νόμος περί Αντιβασιλείας

Αυτό το καθεστώς θα διατηρηθεί για διάστημα 30 ημερών. Ομως εάν για οποιονδήποτε λόγο ο Κάρολος δεν επιστρέψει σύντομα στον δημόσιο βίο, θα τεθεί σε ισχύ ο Νόμος περί Αντιβασιλείας του 1937, ο οποίος προβλέπει αναλυτικά τι γίνεται στην περίπτωση που ο μονάρχης είναι, είτε προσωρινά είτε πιο μόνιμα, ανίκανος να τελέσει τα καθήκοντά του: ένα συμβούλιο που θα απαρτίζεται από μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εκτελεί αντ’ αυτού όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα ο θεσμός. Πρόκειται για τους λεγόμενους Συμβούλους του Κράτους ή Επικρατείας, ρόλους που πιστεύεται ότι θα αναλάβουν η βασίλισσα Καμίλα, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και τα δύο αδέλφια του Καρόλου, πριγκίπισσα Αννα και πρίγκιπας Εδουάρδος.

Στην περίπτωση της μόνιμης ανικανότητας του μονάρχη να ασκήσει καθήκοντα, ορίζεται αντιβασιλέας ο διάδοχος Ουίλιαμ ως ο επόμενος ενήλικος στη σειρά διαδοχής. Ο αντιβασιλέας μπορεί να κάνει σχεδόν οτιδήποτε κάνει ο βασιλιάς, εκτός από τη χορήγηση συγκατάθεσης στη νομοθεσία που αλλάζει τη γραμμή διαδοχής. Από την εν λόγω διαδικασία, αποκλείονται ο μικρότερος γιος του Καρόλου, πρίγκιπας Χάρι, και ο έτερος αδελφός του πρίγκιπας Αντριου καθώς δεν είναι πλέον εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Παρ’ όλα αυτά, για τον Χάρι εκφράζεται το ερώτημα αν μπορεί να ενεργοποιηθεί και πάλι ο βασιλικός του ρόλος, μετά και τα δύο σοβαρά περιστατικά υγείας στη βασιλική οικογένεια.