Ολοένα και πιο έντονα γίνονται τα διλήμματα του Ισραήλ σε ό,τι αφορά τους πολεμικούς του στόχους. Αυτό έδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο ο θάνατος των τριών ισραηλινών ομήρων στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα, οι οποίοι εσφαλμένα θεωρήθηκαν μέλη της Χαμάς και πυροβολήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό.

Η εύρεση και η απελευθέρωση των συνολικά 130 αιχμαλώτων που κρατούνται σε μια ζώνη όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 20.000 Παλαιστίνιοι – οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι – είναι σχεδόν αδύνατες, τουλάχιστον με στρατιωτικά μέσα, ενώ και η εξάρθρωση των στρατιωτικών και διοικητικών ικανοτήτων της Χαμάς προχωράει μεν αποφασιστικά, όχι όμως με τον ρυθμό των πολιτικών υποσχέσεων.

 

Αδιέξοδο

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τους όρους νέας συμφωνίας για ανακωχή στο Κάιρο. Ενώ, την περασμένη Δευτέρα, ο επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα συναντούσε τον διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς και τον πρωθυπουργό του Κατάρ Αλ Θάνι στη Βαρσοβία με στόχο συμφωνία για την απελευθέρωση μιας ομάδας περίπου 40 ομήρων – των υπόλοιπων γυναικών και των πιο βαριά τραυματισμένων και αρρώστων.

Το τοπίο ωστόσο είναι θολό και δεν διαφαίνεται καμία αχτίδα φωτός στον ορίζοντα. Οι ηγέτες της Χαμάς, όπως αναφέρει ο ισραηλινός Τύπος, δεν βιάζονται να συμφωνήσουν για τους ομήρους, ζητούν την απελευθέρωση περισσότερων Παλαιστινίων που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ και απαιτούν πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά του, όπως σχολιάζει ο «Economist», ο Νετανιάχου παρουσιάζεται «ως ο ασυμβίβαστος υπερασπιστής των συμφερόντων του Ισραήλ, με την ελπίδα να διατηρήσει τους ακροδεξιούς του εταίρους που αντιτίθενται κατηγορηματικά σε μια άλλη εκεχειρία» και απορρίπτει τις αξιώσεις της Χαμάς.

Ζοφερή μοίρα

Ομως, αυτή η διασφάλιση της «δικής του πολιτικής επιβίωσης», συμπληρώνει το βρετανικό περιοδικό, γίνεται «σε βάρος ενός συνεκτικού σχεδίου για τη Γάζα, δείχνοντας ότι η μοίρα τόσο των ομήρων που έχει υποσχεθεί να φέρει πίσω όσο και των αμάχων μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα είναι ζοφερή».

Τις τελευταίες ημέρες ο στρατός του Ισραήλ βομβαρδίζει ασταμάτητα τη νότια Γάζα, με περισσότερους από 400 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, αποδεικνύοντας ότι καμία τοποθεσία μέσα στον θύλακα δεν είναι ασφαλής.

Στη βόρεια Γάζα δεν λειτουργεί πλέον κανένα νοσοκομείο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και οι ελπίδες εναποτίθενται τώρα στο νέο ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ώστε να επιτραπεί άμεσα μια ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Στρατιωτικά σχέδια

Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Haaretz», ο στρατός του Ισραήλ ετοιμάζεται το προσεχές διάστημα – χωρίς όμως να δίνει σαφές χρονοδιάγραμμα – να προχωρήσει σε ορισμένες προσαρμογές. Μεταξύ αυτών, είναι η απαλλαγή εφέδρων από τα καθήκοντά τους, οι οποίοι, όπως τονίζει η εφημερίδα, επιβαρύνουν την οικονομία της χώρας, αλλά και η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας εντός της Λωρίδας της Γάζας, με στόχο την απομάκρυνση του άμεσου κινδύνου από τις παραμεθόριες περιοχές του Ισραήλ που εξακολουθούν να παραμένουν έρημες από κατοίκους.

Επιπλέον, και ο χαρακτήρας των επιχειρήσεων μέσα στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται να αλλάξει σταδιακά. Αντί να παραμένουν οι τέσσερις μεραρχίες στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Γάζας και σε ένα σχετικά μικρό τμήμα στον Νότο, θα πραγματοποιούνται επιχειρήσεις από ταξιαρχίες του τακτικού στρατού οι οποίες θα περιλαμβάνουν εστιασμένες επιδρομές εναντίον της Χαμάς.

Κρίσιμα ερωτήματα

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ανάλυση της «Washington Post», που βασίζεται σε δορυφορικές εικόνες και υλικό του ισραηλινού στρατού, αμφισβητεί τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι η Χαμάς χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου. Αναλυτικότερα, τα δωμάτια που συνδέονται με το υπόγειο δίκτυο των σηράγγων, τα οποία ανακάλυψε ο ισραηλινός στρατός, δεν δείχνουν άμεση στρατιωτική χρήση από τη Χαμάς. Κανένα από τα πέντε κτίρια του νοσοκομείου που κατέδειξε ο ισραηλινός στρατός δεν φαίνεται να συνδέεται με το δίκτυο των τούνελ, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι σήραγγες θα μπορούσαν να είναι προσβάσιμες από τους θαλάμους του νοσοκομείου.

«Αυτό εγείρει κρίσιμα ερωτήματα, λένε νομικοί και ανθρωπιστικοί εμπειρογνώμονες σχετικά με το εάν η ανθρωπιστική καταστροφή που προκλήθηκε από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον του νοσοκομείου – περικύκλωση, πολιορκία και τελικά επιδρομή στις εγκαταστάσεις και στο τούνελ κάτω από αυτό – ήταν ανάλογη με την εκτιμώμενη απειλή» σχολιάζει η εφημερίδα.