Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει ξεπεράσει τα όρια, διαπίστωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καθώς πύκνωναν οι βομβαρδισμοί στη Ράφα. Στην πόλη και στα περίχωρά της, ακριβώς δίπλα στα αιγυπτιακά σύνορα, συνωστίζονται πλέον πάνω από ένα εκατομμύριο άμαχοι Παλαιστίνιοι, κατά μέσο όρο 20.000 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Πρέπει να προλάβουμε μια τραγωδία γιγαντιαίων διαστάσεων, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Υπό τη διεθνή πίεση, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε από τις ένοπλες δυνάμεις να εκπονήσουν σχέδιο για την εκκένωση των αμάχων από τη Ράφα και παράλληλα την ήττα της Χαμάς.

Πιέζοντας το Ισραήλ για παύση του πυρός και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη νότια Γάζα, η Δύση και τα αραβικά καθεστώτα προσπαθούν να σταματήσουν το μακελειό, που εισήλθε στον πέμπτο μήνα. Και να απομακρύνουν τον κίνδυνο μιας μαζικής απόπειρας εξαθλιωμένων παλαιστίνιων προσφύγων να διαφύγουν στο αιγυπτιακό έδαφος, το οποίο θα σήμαινε περαιτέρω διάχυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή με την πιθανή ανάφλεξη νέου μετώπου, αυτή τη φορά στη Χερσόνησο του Σινά, πέραν των μετώπων στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ και εμμέσως με το Ιράν.

Δεν εγκαταλείπουν οι Παλαιστίνιοι

Η αιγυπτιακή ηγεσία έχει διαμηνύσει προς όλους πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια τέτοια εξέλιξη. Όμως εκείνο που συγκρατεί προς το παρόν τους Παλαιστινίους, περισσότερο από τους πάνοπλους αιγύπτιους συνοριακούς φρουρούς, είναι η πεισματική άρνησή τους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, να γίνουν πάλι πρόσφυγες, για δεύτερη, ακόμη και τρίτη φορά στη ζωή τους.

Επίσης, σιγοκαίει μέσα στα χαλάσματα η ελπίδα για μια κατάπαυση του πυρός που θα επέτρεπε σε πολλούς από αυτούς να επιστρέψουν στις ισοπεδωμένες από το Ισραήλ εστίες τους στην κεντρική και βόρεια Γάζα. Οι Παλαιστίνιοι θρηνούν 28.000 νεκρούς, μετρούν 68.000 τραυματίες.

Οι Ισραηλινοί λένε ότι έχουν εξοντώσει το ένα τρίτο της μαχητικής δύναμης της Χαμάς (10.000 μέσα στη Γάζα και ακόμη 1.000 μέσα στο Ισραήλ κατά την απόκρουση της αιφνιδιαστικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο).

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει «μέχρι τη τελική νίκη και την καταστροφή της τρομοκρατικής απειλής της Χαμάς». Ο Νετανιάχου απέρριψε την πρόταση της ισλαμιστικής οργάνωσης για τετράμηνη κατάπαυση του πυρός, σταδιακή απελευθέρωση των ομήρων και χιλιάδων παλαιστίνιων κρατουμένων (ανάμεσά τους ο Μαρουάν Μπαργκούτι, ηγετικό στέλεχος της Φατάχ, που εκτίει τετράκις ισόβια για τρομοκρατία στη δεύτερη Ιντιφάντα) και αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, περιοδεύοντας για πέμπτη φορά στη Μέση Ανατολή από τον Οκτώβριο, εκτίμησε ότι η πρόταση της Χαμάς, αν και περιέχει απαράδεκτα στοιχεία, «δημιουργεί χώρο για μια συμφωνία».

Ο άφαντος ηγέτης της Χαμάς

Πάντως με την αδυσώπητη λογική των αριθμών, μοιραία αδυνατίζει το διαπραγματευτικό χαρτί της Χαμάς για την τύχη των ισραηλινών ομήρων μετά τις εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν στους «New York Times» ότι πάνω από το ένα τρίτο των 136 απαχθέντων, που συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα, πιθανώς έχουν ήδη σκοτωθεί είτε από τους απαγωγείς τους είτε από φίλια πυρά.

Στη φημολογία για διάσταση απόψεων μεταξύ της ηγεσίας της Χαμάς στη Γάζα και της εξόριστης ηγεσίας της στο Κατάρ, προστέθηκε η πληροφορία που κυκλοφόρησε ότι ο αρχηγός της οργάνωσης στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, δεν έχει δώσει σημεία ζωής «το τελευταίο δεκαήμερο», αν και είναι άφαντος από την αρχή του πολέμου.

Μέσα στο Ισραήλ γίνονται πλέον παράλληλες διαδηλώσεις, από τη μια υπέρ της συνέχισης του πολέμου, ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τους ομήρους, και από την άλλη υπέρ της απελευθέρωσής τους πάση θυσία, ενώ το αντιπολιτευτικό κίνημα εναντίον του Νετανιάχου εξήγγειλε νέες κινητοποιήσεις με αίτημα την παραίτησή του και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Το συλλογικό τραύμα που προκάλεσε στην ισραηλινή κοινωνία η επίθεση της Χαμάς στις 7/10 αποτυπώνεται στο ντοκιμαντέρ «Supernova» για το μακελειό στο μουσικό φεστιβάλ νεολαίας στο νότιο Ισραήλ. «Ήταν σαν να εισέβαλε ο 7ος αιώνας στον 21ο» δήλωσε ο ισραηλινός σκηνοθέτης Ντούκι Ντρορ κατά την προβολή του ντοκιμαντέρ στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη.

Η μαζική δολοφονία φανερώνει τις ηθικές αξίες της Χαμάς, πρόσθεσε, στηλιτεύοντας την απουσία καταδίκης της επίθεσης από την παλαιστινιακή διανόηση, ενώ υπενθύμισε τις διαδηλώσεις στο Ισραήλ για τον πόλεμο στον Λίβανο και τη σφαγή των παλαιστίνιων αμάχων στα προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα το 1982.