Την ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν βροντοφώναζε ενώπιον ενός ενθουσιώδους πλήθους στην Κόκκινη Πλατεία ότι «η νίκη θα είναι δική μας!», μετά τη μεγαλειώδη τελετή που έστησε στο Κρεμλίνο για την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας την περασμένη Παρασκευή, τα ρωσικά στρατεύματα υποχωρούσαν σε δύο μέτωπα στις περιοχές που ο ρώσος πρόεδρος είχε μόλις προσαρτήσει: Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στα ανατολικά, Μικολάιβ και Χερσώνα στα νότια. Την ίδια στιγμή στη Ρωσία εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες περνούσαν μαζικά τα σύνορα προκειμένου να αποφύγουν τη μερική επιστράτευση.

Οι εξελίξεις δεν είναι όπως τις υπολόγιζε ο Πούτιν, που έχει ξεμένει από εναλλακτικό σχέδιο πέραν του να σπρώχνει ανθρώπους στην πρώτη γραμμή. Δείχνουν επίσης ότι ο ίδιος δεν πίστευε πως η σθεναρή στήριξη της Δύσης προς το Κίεβο θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά τις ισορροπίες, δεν υπολόγισε στη σκληρή αντίσταση των Ουκρανών και σήμερα βρίσκεται σε «τυφλή ζώνη».

Στο στόχαστρο ο Σοϊγκού

Τις τελευταίες ημέρες, το χάος της επιστράτευσης, οι εξευτελιστικές στρατιωτικές αποτυχίες, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας του Λιμάν, στρατηγικού κόμβου διέλευσης στο Ντονέτσκ, αλλά και η απώλεια σχεδόν του συνόλου των εδαφών στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου που κατείχε η Ρωσία για πολλούς μήνες ωθούν εξέχοντα πρόσωπα στη Ρωσία στην… αντεπίθεση. Τα πυρά στρέφονται στον άλλοτε δημοφιλή, πιθανό διάδοχο του Πούτιν, υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Ο βουλευτής και επικεφαλής της επιτροπής Αμυνας της Δούμας, Αντρέι Καρταπόλοφ, προέτρεψε τον Σοϊγκού «να σταματήσει να ψεύδεται (για τις ήττες στο πεδίο) γιατί ο λαός δεν είναι ανόητος». Ενώ σε μια εντυπωσιακά ωμή και δημόσια επίπληξη, ο Κιρίλ Στρεμούσοφ, ρώσος αξιωματούχος της Χερσώνας, παρότρυνε τον ρώσο υπουργό Αμυνας «να σκεφτεί να αυτοκτονήσει λόγω των αποτυχιών του στρατού».

«Εμφύλιοι» στο καθεστώς

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ και ο ρώσος ολιγάρχης Γεβγκένι Πρικγκοζίν, ιδρυτής της παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ, επιτίθενται σφοδρά στους ρώσους στρατιωτικούς διοικητές και ανακινούν σενάρια περί αντικατάστασης του Σοϊγκού. Ενώ μέλη της Δούμας έστειλαν επιστολή στον γενικό εισαγγελέα της Ρωσίας προκειμένου να διεξαγάγει έρευνα για τα προβλήματα εφοδιασμού των ρώσων στρατιωτών.

«Βλέπουμε για πρώτη φορά μια προσωποποιημένη επίθεση του ενός έναντι του άλλου εντός του καθεστώτος» σχολιάζει στους «New York Times» η Τατιάνα Στανόβαγια, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας πολιτικής ανάλυσης R. Politik, τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια αρκετά επικίνδυνη κατάσταση για τον Πούτιν γιατί κανείς δεν την ελέγχει».

Στο τραπέζι η ύστατη απειλή

Προς το παρόν, όπως σημειώνει το Foreign Affairs «o ρώσος πρόεδρος επιδεικνύει ρητά ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να νικήσει, ακόμη και με τον κίνδυνο να υπονομεύσει το ίδιο του το καθεστώς».

Αυτό σημαίνει ότι η επίκληση στην ύστατη απειλή βρίσκεται ξεκάθαρα στο τραπέζι. «Σε περίπτωση σύγκρουσης, οι συνέπειες θα είναι τερατώδεις και απρόβλεπτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αφήνοντας και πάλι να εννοηθεί ότι η Μόσχα δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Η εν λόγω δήλωση ήρθε μετά την έκκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς το ΝΑΤΟ να χτυπήσει προληπτικά τη Ρωσία ώστε να «αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα».

Ο ουκρανός πρόεδρος κάλεσε ουσιαστικά τη Συμμαχία για άμεση εμπλοκή, χωρίς να διευκρινίζει αν θα επρόκειτο για προληπτικό χτύπημα με συμβατικά όπλα.

Προειδοποίηση και παράθυρο για συνάντηση από Μπάιντεν

Ως απόδειξη του ότι η κατάσταση στο Ουκρανικό έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα ήρθε η προειδοποίηση του αμερικανού προέδρου για ευρύτερη ανάφλεξη. «Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο χωρίς να καταλήξει να προκαλέσει πυρηνικό Αρμαγεδδώνα» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι ο Πούτιν «δεν αστειεύεται». Ο Μπάιντεν όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του στη Σύνοδο των G20 που θα πραγματοποιηθεί στο Μπαλί της Ινδονησίας τον Νοέμβριο: «Μένει να το δούμε» απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου από το ρωσικό πρακτορείο Tass. Αν και θα είναι δύσκολο να κάνει χειραψία με έναν ηγέτη τον οποίο έχει προσπαθήσει να απομονώσει και για τον οποίο έχει πει ότι πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου, είναι βέβαιο ότι θα μοιραστεί τον ίδιο χώρο και θα φωτογραφηθεί μαζί του, σχολιάζει ο διεθνής Τύπος. Αποτελεί βέβαια ζητούμενο πόσο συγκρουσιακός θα γίνει.

Εσπασε το ταμπού της αποχώρησης του «τσάρου»

Με τους ισχυρισμούς του ρώσου προέδρου ότι ο στρατός του είναι μια μαχητική δύναμη την οποία οι πατριώτες θέλουν να υπηρετήσουν να διαψεύδονται παταγωδώς, αλλά και τη μία ήττα να διαδέχεται την άλλη, οι εικασίες για ενδεχόμενη πτώση του Πούτιν αυξάνονται. «Για πρώτη φορά έχει σπάσει το ταμπού σχετικά με το τι θα συμβεί αν ο Πούτιν χάσει, όχι μόνο τον πόλεμο, αλλά το να είναι ηγέτης για μια ζωή» σχολιάζει η Ρόμπιν Ντίξον της «Washington Post», προσθέτοντας ότι «οι παρατηρητές του Κρεμλίνου, μέσα και έξω από την πρωτεύουσα, αναρωτιούνται ποιος θα μπορούσε να έρθει μετά».

Οργή στον  κόσμο για τα… καψώνια στους εφέδρους

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι είναι νωρίς για να προβλέψει κανείς την κατάρρευση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας, παρά τις υποχωρήσεις του στρατού.

Η κινητοποίηση των εφέδρων άλλωστε μόλις έχει ξεκινήσει και η ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων νέων στρατιωτών στο μέτωπο, ακόμη και αν δεν είναι έμπειροι, μπορεί να ανακόψει την ουκρανική προέλαση ή να επιτρέψει στη Μόσχα να αντεπιτεθεί. Δεν θα καταφέρει παρ’ όλα αυτά να κλείσει τα στόματα εντός των τειχών.

Η οργή του κόσμου εντείνεται, όπως αποτυπώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πλήθος αναρτήσεων και βίντεο τα οποία στέλνουν οι ίδιοι οι νεοσύλλεκτοι, και που μοιράζονται οι σύζυγοι και οι μητέρες τους, αποκαλύπτουν τις ζοφερές συνθήκες στα μέτωπα, όπου οι στρατιώτες οδηγούνται σαν πρόβατα στη σφαγή: με ελάχιστο φαγητό, καλοκαιρινές στολές, μπότες που δεν είναι στο νούμερό τους, όπλα που μπλοκάρουν μετά από κάθε επαναφόρτωση, και ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Μεταξύ των απόψεων που ανταλλάσσουν οι γυναίκες στις σχετικές αναρτήσεις είναι αν πρέπει να στείλουν στους στρατιώτες σερβιέτες για να γεμίσουν τις μπότες τους και ταμπόν για να συγκρατήσουν τις πληγές τους(!), αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Σάρα Ρέινσφοντ του BBC.