Μαρίν Λεπέν η «μεταλλασσόμενη», Ζορντάν Μπαρντελά το «φαβορί», Φαμπρίς Λεζερί το «άκαρδο πρώην αφεντικό» της Frontex ή, σύμφωνα με την «Le Figaro», ο εγκαταλειμμένος «παρίας» του Παρισιού που συστρατεύτηκε με την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Αυτά είναι τα (διαφορετικά) πρόσωπα του επελαύνοντος κόμματος της γαλλικής Ακροδεξιάς, το οποίο βαδίζει στον δρόμο της αποδαιμονοποίησης που φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Βάσει δημοσκοπήσεων, στις ευρωεκλογές η Εθνική Συσπείρωση δύναται να εξασφαλίσει τα υψηλότερα ποσοστά στην ιστορία της, αγγίζοντας το 33% (10,3 μονάδες αύξηση από τις ευρωεκλογές του 2019).

Η «μεταμόρφωση» της Μαρίν Λεπέν

Τίποτα δεν συνέβη αβρόχοις ποσί. Βρισκόμαστε ενώπιον «οβιδιακών» μεταμορφώσεων της Λεπέν. Παρά την ευρωσκεπτικιστική, εθνικιστική και αντιμεταναστευτική ρητορική της, η ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς αποτινάσσει σταδιακά τα ταυτοτικά οικογενειακά βαρίδια, φτάνοντας μέχρι του σημείου να συντάσσεται ακόμη και με εκείνους που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ιδεολογικοί εχθροί της. Δεν προκαλεί έκπληξη η απόφαση-κεραυνός εν αιθρία να μετάσχει, την περασμένη Τετάρτη, στην τελετή «εισόδου» του κομμουνιστή ήρωα της γαλλικής Αντίστασης Μισάκ Μανουσιάν στο γαλλικό Πάνθεον, «ξεχνώντας» επιμελώς ότι ο τιμώμενος ενσαρκώνει όσα αποτάσσεται η Εθνική Συσπείρωση – ήτοι τον κομμουνισμό και τον διεθνισμό.

Στο πλαίσιο του χτισίματος «μετριοπαθούς» προφίλ, η 55χρονη κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν – ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου, ο οποίος θεωρούσε «λεπτομέρεια της Ιστορίας» το Ολοκαύτωμα – έχει κάνει ηχηρές «υπερβάσεις»: για παράδειγμα, συμμετείχε στη φιλοϊσραηλινή πορεία του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, διαμαρτυρόμενη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

Παρότι συνεχίζει ακάθεκτη να εκμεταλλεύεται τις αντιμεταναστευτικές και αντιμουσουλμανικές προκαταλήψεις, η αποκήρυξη της ακραίας ιδεολογίας του πατέρα της έχει ως αποτέλεσμα την «εγκαθίδρυση» και «ομαλοποίηση» της Εθνικής Συσπείρωσης στο γαλλικό πολιτικό τοπίο. Η πρόοδος στις διεργασίες «κανονικοποίησης» αποτυπώνεται και στα νούμερα της ετήσιας έρευνας της Verian-Epoka, σύμφωνα με την οποία το 34% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Λεπέν «θα ήταν καλή πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Η πλειοψηφία των Γάλλων θεωρεί ότι η Εθνική Συσπείρωση είναι ικανή να κυβερνήσει, με επιφυλάξεις. Ωστόσο, το ανάχωμα ανατινάχθηκε» επισημαίνει ο ειδικός στην πολιτική επικοινωνία Φιλίπ Μορό Σεβρολέ.

Ο ανερχόμενος Ζορντάν Μπαρντελά

Στην πιθανώς νικητήρια πορεία της RN προς τις προεδρικές εκλογές του 2027 στη Γαλλία, συμβάλλει και ο Μπαρντελά, ο 28χρονος ευρωβουλευτής που ανήλθε μεθοδικά όλες τις βαθμίδες του κόμματος ως την προεδρία του (το 2022), ξεκινώντας από τη νεολαία του Εθνικού Μετώπου και μιλώντας απταίστως τη «γλώσσα» των social media.

«Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει;» αναρωτιέται η «Le Monde» για τον νεαρό πρόεδρο της Εθνικής Συσπείρωσης, του οποίου την ανιούσα δημοτικότητα επιβεβαιώνει και η είσοδός του στην 30ή θέση του παραδοσιακού «βαρομέτρου» με τις 50 αγαπημένες προσωπικότητες των Γάλλων από το IFOP, για τη «Le Journal du Dimanche» στις αρχές Ιανουαρίου.

«Απεδείχθη καλύτερος του αναμενομένου, αλλά πάντοτε αυτό που βαραίνει είναι η προσωπική του σχέση με τους Λεπέν. Δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, συνεπώς μπορεί να κάνει πολλά αλλά όχι να στοχεύσει τόσο ψηλά ώστε να κάνει τη Λεπέν να ανησυχεί» σχολιάζει στο «Βήμα» συνταγματολόγος. Ομοίως στελέχη της Εθνικής Συσπείρωσης, παρότι αναγνωρίζουν ότι ο Μπαρντελά «έχει γίνει brand», αποπνέει «αίσθηση ροκ σταρ» και είναι «ένα οικείο πρόσωπο στην αποπολιτικοποιημένη εποχή των selfies», ταυτόχρονα επισημαίνουν τα όρια του νεαρού άνδρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της «Le Monde», η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Εθνικής Συσπείρωσης πρεσβεύει ότι ο Μπαρντελά, που έχει ιταλικές και αλγερινές ρίζες και μεγάλωσε σε ένα από τα πιο υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού, θα πρόσφερε στις προεδρικές εκλογές του 2027 «περισσότερες ευκαιρίες» από τη Λεπέν, η οποία «θα πληρώσει τελικά για το όνομά της και τις προηγούμενες αποτυχίες της».

«Ο Μπαρντελά δεν φέρει ο όνομα της Λεπέν, προσφέρει κάτι νέο» υπογραμμίζει ο Σεβρολέ, παρατηρώντας ότι «η μάρκα Λεπέν εξαφανίζεται», η Εθνική Συσπείρωση «γίνεται πιο θεσμική», ενόσω γινόμαστε μάρτυρες «της μεγάλης αντικατάστασης της παραδοσιακής Δεξιάς από την Εθνική Συσπείρωση».

Από τη Frontex στην Εθνική Συσπείρωση

Στο τελευταίο, φαίνεται πως έρχεται να συμβάλει και η συστράτευση του Λεζερί, πρώην εκτελεστικού διευθυντή της Frontex (2015-2022), με θητεία στα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας, που όπως ανακοινώθηκε αιφνιδίως καταλαμβάνει την 3η θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του Μπαρντελά, ενώ μέχρι πρότινος βρισκόταν σε συζητήσεις με το δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών. «Δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν» σημείωσε η «Le Monde», αν και η είδηση «δημιουργεί μια άνευ προηγουμένου γέφυρα μεταξύ της ανώτερης ευρωπαϊκής δημόσιας διοίκησης και της Ακροδεξιάς».

«Πολύ καλό για την Εθνική Συσπείρωση, καταστροφή για τους Ρεπουμπλικανούς» σχολίασε το περιοδικό «Le Point». Σύμφωνα με τη «Le Figaro», ο Λεζερί «δεν υπήρξε ποτέ ιδεαλιστής, ούτε εξτρεμιστής». Η γαλλική εφημερίδα θεωρεί ότι «η αχαριστία της Πολιτείας» τον έσπρωξε τελικά «στην αγκαλιά της Εθνικής Συσπείρωσης», καθώς ο ίδιος αναζητούσε έναν ρόλο μετά την παραίτησή του από τη Frontex, κατόπιν καταγγελιών για την ανεκτική στάση του σε παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών.