Εν όψει και των βουλευτικών εκλογών στις 3 Απριλίου, η Ουγγαρία του ακροδεξιού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν έχει λόγους να ανησυχεί περισσότερο. Ο Ορμπαν, που διεκδικεί τέταρτη θητεία από το 2010, αντιμετωπίζει για πρώτη φορά υποψήφιο τον οποίο στηρίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση (έξι κόμματα), τον συντηρητικό Πέτερ Μάρκι-Ζάι, 49 ετών, πρώην μάνατζερ πολυεθνικής και δήμαρχο της πόλης Χοντμεζοβαχάρσελι στην Κεντρική Ουγγαρία. Σύμφωνα με το BBC, η αναμέτρηση προβλέπεται οριακή. Ο Ορμπαν ωστόσο έχει προβάδισμα, η κυβέρνησή του ελέγχει τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης και διαθέτει πολύ περισσότερους πόρους από όσους η αντιπολίτευση. Για την προεκλογική εκστρατεία του Φιντέζ, του κόμματος του Ορμπαν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κυβέρνηση δαπανά τρεις φορές περισσότερα χρήματα απ’ όσα η αντιπολίτευση. Στον αντίποδα, την εκστρατεία του Μάρκι-Ζάι στα social media χειρίζονται κυρίως η σύζυγος και τα παιδιά του. Δημοσίευμα του «Le Monde» ανέφερε ότι η εκστρατεία παραπληροφόρησης που έχει εξαπολύσει ο Ορμπαν επικαλούμενος την ύπαρξη ενός «δικτύου Σόρος», του ουγγρικής καταγωγής αμερικανού εκατομμυριούχου που η κυβέρνηση θεωρεί υπ’ αριθμόν 1 εχθρό, είναι άριστα οργανωμένη και διαχέεται και σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ.
Το φιλοκυβερνητικό think tank Nezopont προβλέπει ότι στις εκλογές το Φιντέζ θα κερδίσει 119 εκ των 199 εδρών του Κοινοβουλίου (από 133, σήμερα). Στο επιτελείο του Μάρκι-Ζάι επικαλούνται δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 53% των Ούγγρων ζητεί κυβερνητική αλλαγή. Προτερήματα του Μάρκι-Ζάι θεωρούνται το ότι είναι και ο ίδιος συντηρητικός, ευσεβής χριστιανός και πολύτεκνος όπως ο Ορμπαν (είναι πατέρας επτά παιδιών ενώ ο Ορμπαν έχει πέντε παιδιά). Στις 12 Φεβρουαρίου, σε προεκλογική συγκέντρωση ο Μάρκι- Ζάι, ο οποίος έχει εργαστεί και στις ΗΠΑ και μιλάει ξένες γλώσσες, δήλωσε ότι αντιμετωπίζει την πολύτιμη κληρονομιά της Ευρώπης, την έννοια του έθνους-κράτους και την παγκοσμιοποίηση διαφορετικά από ό,τι ο Ορμπαν. Στα ατού του Ορμπαν συγκαταλέγονται η φήμη του ως πολεμίου των φιλελεύθερων ελίτ, ως υπερασπιστή της εθνικής κυριαρχίας της Ουγγαρίας και προθύμου «να εξαγάγει το ουγγρικό μοντέλο διακυβέρνησης» στην Ευρώπη και στον κόσμο. Την απέχθεια του Ορμπαν για τις φιλελεύθερες ελίτ συμμερίζονται και οι αμερικανοί Ρεπουμπλικανοί που ανακοίνωσαν ότι το ετήσιο συνέδριο μελών και φίλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CPAC) στο εξωτερικό θα διεξαχθεί στη Βουδαπέστη στα τέλη Μαρτίου, ενώ φημολογείται ότι ίσως παραστεί και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ανεξαρτήτως της στήριξης των αμερικανών Ρεπουμπλικανών, ο Ορμπαν θα πρέπει να εξευμενίσει την ΕΕ. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι σαφής: όπως επισημαίνει ο καθηγητής Πες, «στην απόφαση του Δικαστηρίου δίδεται έμφαση στο ότι η ΕΕ δεν είναι μηχανή παραγωγής χρημάτων και ότι η νομοθεσία της ΕΕ δεν εφαρμόζεται «α λα καρτ». Οσο ποτέ άλλοτε, τονίζεται ότι η ΕΕ οφείλει να υπερασπίζεται τις κοινές της αξίες που συγκροτούν την ταυτότητά της».