Χαρακτηρίζεται ως ένα σημείο-τομή στην αμερικανική πολιτική ιστορία, ένα κρας τεστ για τη δημοκρατία στις ΗΠΑ και όχι άδικα. Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος που διώκεται ποινικά από την αμερικανική Δικαιοσύνη, κατηγορούμενος ότι εξαγόρασε τη σιωπή της ηθοποιού αισθησιακών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις εκλογές του 2016 με το ποσό των 130.000 δολαρίων για να μην αποκαλύψει ότι είχαν συνευρεθεί ερωτικά, το οποίο θα έπληττε καίρια το προφίλ του ως υποψήφιου προέδρου.

Ο συγκεκριμένος πολιτικός έχει να επιδείξει πλείστες «αδιανόητες» πρωτιές που συγκλόνισαν τον κόσμο. Αλλά όπως έγραψαν οι «New York Times», «το ταμπού της ασυλίας από ποινικές διώξεις που είχαν εξασφαλίσει πρώην πρόεδροι έχει πλέον σπάσει».

Αντιμέτωπος με 30  δικαστικές υποθέσεις

Η υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα των δικαστικών υποθέσεων που εκκρεμούν σε όλη την Αμερική σε βάρος του πρώην προέδρου και σίγουρα η λιγότερο σοβαρή. Ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με σχεδόν 30 υποθέσεις τόσο για το διάστημα της προεδρίας του (2016-2020), όσο και για επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες που πάνε πίσω σε βάθος δεκαετιών.

Αυτές αφορούν αρχικά φορολογικές υποθέσεις των επιχειρήσεών του από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα. Δεύτερον, έχουν να κάνουν με ζητήματα σχετικά με την παρέμβασή του στη διεξαγωγή των εκλογών του 2020 και την καταμέτρηση των ψήφων.Και τέλος, στον ρόλο που διαδραμάτισε στη διάρκεια της εισβολής στο αμερικανικό Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021, όπου ουσιαστικά υπονόμευσε την ειρηνική μετάβαση εξουσίας στον διάδοχό του, Τζο Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ αντιμετωπίζει μηνύσεις από αστυνομικούς που ξυλοκοπήθηκαν από το πλήθος, αλλά και από μέλη του Κογκρέσου και πολιτικές οργανώσεις που τον κατηγορούν ότι παρακίνησε την εξέγερση.Την ίδια ώρα, εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις οι οποίες αφορούν καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση πριν από 30 χρόνια, διαμάχες με πρώην συνεργάτες και πελάτες του που δυσαρεστήθηκαν από παλαιότερες υπηρεσίες των επιχειρήσεών του.

Ενώπιον της Δικαιοσύνης

Σήμερα Τρίτη, ο 77χρονος Τραμπ αναμένεται να παρουσιαστεί οικειοθελώς, σύμφωνα με το CNN, ενώπιον της Δικαιοσύνης και θα αντιμετωπιστεί όπως κάθε άλλος ύποπτος. Αυτό σημαίνει ότι θα του διαβάσουν τα αποκαλούμενα δικαιώματα Miranda, δηλαδή τη συνταγματική εγγύηση ότι κάθε άτομο που συλλαμβάνεται και ανακρίνεται ως ύποπτο για έγκλημα ενημερώνεται ότι έχει το δικαίωμα να σωπάσει (αλλιώς ό,τι πει εκείνη τη στιγμή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο εναντίον του) και πως έχει το δικαίωμα να μιλήσει με δικηγόρο.

Μεταξύ άλλων, θα δώσει δακτυλικά αποτυπώματα, θα ποζάρει για τη φωτογραφία της σήμανσης αλλά δεν θα του βάλουν χειροπέδες. Αλλά όλα αυτά δεν θα γίνουν σε δημόσια θέα και σίγουρα δεν αναμένεται να οδηγηθεί έξω από το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν Αλβιν Μπραγκ με χειροπέδες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, όπως διακαώς επιθυμεί ο ίδιος προκειμένου να στήσει άλλο ένα κακόγουστο σόου και να γίνει συμπαθής στους ψηφοφόρους.

Ο Μπραγκ θα του απαγγείλει τις κατηγορίες, θα οριστεί δικάσιμος και ενδεχομένως θα ρυθμιστούν άλλες λεπτομέρειες, όπως η απαίτηση εγγύησης ή πιθανοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Οι δικηγόροι του δεν θα διαπραγματευτούν με τον εισαγγελέα το κατηγορητήριο και έπειτα αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος μέχρι τη δίκη.

Στην απίθανη περίπτωση που ο πρώην πρόεδρος αρνηθεί να παραδοθεί, παραμένοντας στη θερινή του κατοικία στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, ο κυβερνήτης της Πολιτείας Ρον ντε Σάντις που πρόκειται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις εκλογές του 2024 έχει ήδη δηλώσει ότι η Φλόριντα «δεν θα βοηθήσει σε ένα αίτημα έκδοσης» αν προέλθει από τις Αρχές της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, αν προσπαθήσει να προστατεύσει τον εσωκομματικό του αντίπαλο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και ο ίδιος τις συνέπειες της Δικαιοσύνης.

Πόλωση στο πολιτικό τοπίο

Η ποινική δίωξη του Ντόναλντ Τραμπ δημιουργεί ένα νέο προηγούμενο στα πολιτικά ήθη της χώρας, με αναλυτές να προεξοφλούν ότι θα διχάσει ακόμη περισσότερο την Αμερική όπου ήδη το πολιτικό τοπίο έχει διαβρωθεί από την τοξικότητα της πόλωσης. Από την πλευρά του, ο Τραμπ μιλάει για «εργαλειοποίηση του νόμου από το καθεστώς Μπάιντεν… σε μια τακτική που εκπορεύεται από το σόου τρόμου της σταλινικής Ρωσίας» και προετοιμάζει εμπρηστική αντεπίθεση στα social media, γεγονός που σύμφωνα με αναλυτές θα έχει μεγάλη απήχηση στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών.

Αυτό φαίνεται άλλωστε και στην τελευταία πανεθνική δημοσκόπηση για το Fox News, όπου ο πρώην πρόεδρος διπλασίασε το προβάδισμά του στην προτίμηση των ψηφοφόρων από τον περασμένο Φεβρουάριο (43%). Σύμφωνα με αυτήν, ο Τραμπ συγκεντρώνει σήμερα το 54% έναντι 24% που καταγράφει ο αμέσως επόμενος, ο Ντε Σάντις, για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην πρόεδρος φαίνεται να απολαμβάνει την όλη διαδικασία της απαγγελίας κατηγοριών εναντίον του, ακριβώς διότι κερδίζει ολοένα και περισσότερους ψηφοφόρους αλλά κυρίως διότι τρέφεται με το να προκαλεί και να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όπως σχολιάζει ο αμερικανικός Τύπος.

Δικαίωμα στην προεδρική εκστρατεία

Η άσκηση δίωξης για ποινικό αδίκημα δεν εμποδίζει τον Τραμπ να συνεχίσει την προεδρική του εκστρατεία αν το επιλέξει, και όλες οι ενδείξεις λένε ότι αυτό θα πράξει. Στην πραγματικότητα, η αμερικανική νομοθεσία δεν εμποδίζει έναν υποψήφιο που κρίνεται ένοχος για έγκλημα να βάλει υποψηφιότητα ή και να υπηρετήσει τη χώρα ως πρόεδρος – ακόμη και από τη φυλακή, όπως αναφέρει το BBC. Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο, αν όχι ανέφικτο, για έναν υποψήφιο που είναι καταδικασμένος για κάποιο αδίκημα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Αλλοι συνταγματικοί περιορισμοί δεν υπάρχουν για τον Τραμπ.