Σε νέο σημείο ανάφλεξης της ευρύτερης διαμάχης Μόσχας – Δύσης εξελίσσεται ο ρωσικός θύλακας του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική, μετά την ανακοίνωση της Λιθουανίας ότι απαγορεύει τη διέλευση προϊόντων – όπως άνθρακας, υλικά κατασκευής και προηγμένη τεχνολογία – μέσω των εδαφών της που φιλοξενούν τη μοναδική σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και του προκεχωρημένου φυλακίου της.
Η Λιθουανία ισχυρίζεται ότι ένας τέτοιος αποκλεισμός προκύπτει από τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, όμως η Μόσχα απαντά ότι οι κυρώσεις που επικαλείται το Βίλνιους παραβιάζουν τη σχετική συμφωνία για τη σύνδεση Μόσχας – Καλίνινγκραντ την οποία σύνηψε η Ρωσία με την ΕΕ το 2002, προτού δηλαδή η Πολωνία και η Λιθουανία ενταχθούν δύο χρόνια αργότερα στην Ενωση.
Σε μια έντονη διαμαρτυρία, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μίλησε για «πρωτόγνωρη» και «παράνομη» απόφαση αξιώνοντας να αποκατασταθεί η διέλευση των προϊόντων από τη συγκεκριμένη σιδηροδρομική σύνδεση. Ενώ στέλνοντας στον ρωσικό θύλακα τον Νικολάι Πατρούσεφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας κι έναν από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν, προειδοποίησε ότι η απάντηση της Ρωσίας «όποια μορφή κι αν πάρει, θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στον λαό της Λιθουανίας».
Το Καλίνινγκραντ κατοικείται από ένα εκατομμύριο Ρώσους που είναι αποκομμένοι από τη Ρωσία. Συνορεύει με τη Λιθουανία στον Βορρά και την Πολωνία στον Νότο – χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ – ενώ βρέχεται δυτικά από τη Βαλτική Θάλασσα, χωρίς ωστόσο να διαθέτει άμεση χερσαία σύνδεση με τη ρωσική ηπειρωτική ενδοχώρα.
Για τη Μόσχα, το ρωσικό λιμάνι είναι ζωτικής σημασίας. Οχι μόνο διότι εκεί έχει την έδρα του ο ρωσικός στόλος της Βαλτικής, αλλά και γιατί στην περιοχή υπάρχει μια στενή λωρίδα γης 65 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων τα Πολωνίας-Λιθουανίας που συνδέει νοητά τον θύλακα από τον στενότερο σύμμαχό της τη Λευκορωσία.
Σε ένα μελλοντικό και απευκταίο σενάριο σύρραξης ΝΑΤΟ – Μόσχας, αυτός ο διάδρομος με την ονομασία Σουβάλκι (Suwalki Gap) δίνει τη δυνατότητα στη Ρωσία να προωθήσει τον στρατό της και από τις δύο πλευρές – Καλίνινγκραντ και Λευκορωσία – απομονώνοντας έτσι πλήρως τις χώρες της Βαλτικής που ανήκουν στη Βορειοατλαντική συμμαχία από την Πολωνία και το υπόλοιπο ΝΑΤΟ.