Εν μέσω απειλών από τη Ρωσία ότι Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες κλιμακώνουν τον πόλεμο, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αποκάλυψη των «New York Times» ότι οι παγιδευμένες επιστολές που εστάλησαν πρόσφατα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην Ισπανία από την ακροδεξιά οργάνωση με την ονομασία «Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα» έγινε με την καθοδήγηση υψηλόβαθμων μελών των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Οι Γερμανοί ξανάρχονται;» – Γράφει ο Γιάννης Καρτάλης

Προφανής στόχος της Μόσχας ήταν να δείξει ότι η ίδια και οι συνεργοί της μπορούν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των πρωτευουσών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στα οποία ανήκει η Ισπανία, αν συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Το λογότυπο του «Ρωσικού Αυτοκρατορικού Κινήματος»

Συνεργάτες σε όλη  την Ευρώπη

Το «Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα» έχει μέλη και συνεργάτες σε όλη την Ευρώπη, διαθέτει στρατιωτικού τύπου εκπαιδευτικά κέντρα στην Αγία Πετρούπολη, ενώ το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ το συγκαταλέγει στις παγκόσμιες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οπως περιγράφει σε έκθεσή του το Κέντρο για τη Διεθνή Ασφάλεια και Συνεργασία του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, η ρωσική ακροδεξιά οργάνωση ιδρύθηκε το 2002 από τον Στανισλάβ Ανατόλιεβιτς Βορομπίγεφ. Εκείνη την εποχή, το «Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα» ήταν επικεντρωμένο στη ρωσική πολιτική σκηνή χωρίς να τραβάει τη διεθνή προσοχή.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 αποφάσισε να ενωθεί με άλλες εθνικιστικές ομάδες με τις οποίες υπέγραψε τη «Διακήρυξη των Ρωσικών Εθνικών Οργανώσεων», αξιώνοντας τη νομιμοποίηση των εθνικιστικών οργανώσεων στη Ρωσία και τον τερματισμό της πολιτικής καταστολής εναντίον τους. Η δράση τους είχε ως στόχο το ρωσικό καθεστώς και μάλιστα το 2012 οργάνωσαν πορείες εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη.

Νοσταλγοί του τσαρικού καθεστώτος

Το 2014 αποτέλεσε χρονιά-καμπή. Με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και φιλορώσων αυτονομιστών, οι σχέσεις στη ρωσική Ακροδεξιά διαταράχθηκαν. Το «Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα» έστρεψε το ενδιαφέρον του πέρα από τη ρωσική εσωτερική πολιτική σκηνή και ενεργοποίησε τους πόρους του προκειμένου να στηρίξει τη φιλορωσική πλευρά στο Ντονμπάς (Ανατολική Ουκρανία), ενώ άρχισε να εκπαιδεύει Ρώσους για να πολεμήσουν στο πλευρό των αυτονομιστών. Εκείνη την περίοδο άρχισε να προσελκύει το ενδιαφέρον των διεθνών παρατηρητών. Το «Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα» υμνεί τη λευκή υπεροχή, προωθεί τον ρωσικό εθνικισμό, υποστηρίζει την αποκατάσταση του τσαρικού καθεστώτος της Ρωσίας και διατηρεί επαφές με νεοναζιστικές ομάδες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Ο ένοπλος βραχίονάς του ονομάζεται «Αυτοκρατορική Λεγεώνα» και πέρα από το μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας έχει συμμετάσχει σε συγκρούσεις στη Λιβύη και στη Συρία.

Οι παγιδευμένες επιστολές  στην Ισπανία

Πρόσφατα το «Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα» έστειλε παγιδευμένες επιστολές στον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, στην υπουργό Αμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες, σε ξένους διπλωμάτες και άλλους αξιωματούχους στην Ισπανία.

Στις επιθέσεις αυτές τραυματίστηκε ένας υπάλληλος της ουκρανικής πρεσβείας στη Μαδρίτη. Η χρησιμότητα των παραστρατιωτικών ομάδων σε μια μεγάλης διάρκειας πολεμική σύγκρουση, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι ότι αναλαμβάνουν τη βρώμικη δουλειά χωρίς να εκτίθεται ο πρόεδρος Πούτιν ή η κυβέρνησή και χωρίς να λογοδοτούν – κυρίως για τις αγριότητες κατά του άμαχου πληθυσμού, με πιο χαρακτηριστική τη σφαγή στην Μπούτσα την περασμένη άνοιξη που, σύμφωνα με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, αποδίδεται στην παραστρατιωτική ομάδα «Βάγκνερ».

Αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), ωστόσο, αναφέρουν ότι η οργάνωση δεν έχει καταφέρει τα κέρδη που ο Πούτιν ανέμενε, γι’ αυτό ο ρώσος πρόεδρος αποφάσισε προσφάτως να περιορίσει την εξάρτησή του από τον ιδρυτή της Γεβγένι Πριγκόζιν. Τους τελευταίους μήνες, άλλωστε, είναι τεράστιες οι απώλειες της «Βάγκνερ», την οποία η αμερικανική κυβέρνηση ανακήρυξε διεθνή εγκληματική οργάνωση την Πέμπτη και της επέβαλε κυρώσεις.