Χρονιά αλλαγών αναμένεται να είναι το 2024 στους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς καθώς οι θητείες των επικεφαλής τους λήγουν όλες μέχρι το πέρας του προσεχούς καλοκαιριού. Ηδη τα σενάρια διαδοχής έχουν ξεκινήσει, αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις.

Ενας μαχητής για την Κομισιόν

Στην κορυφαία θέση της προεδρίας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που παραμένει ως τον προσεχή Ιούνιο, κρατάει κλειστά τα χαρτιά της. Πριν από μερικούς μήνες η «La Repubblica» έβαζε στο τραπέζι το όνομα του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ότι επρόκειτο για τον εκλεκτό του Εμανουέλ Μακρόν. Μάλιστα το δημοσίευμα έλεγε ότι ο γάλλος πρόεδρος φέρεται να ασκούσε πιέσεις σε άλλους ευρωπαίους ηγέτες – ονόμαζε συγκεκριμένα τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς – προκειμένου να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του πρώην τραπεζίτη.

Ο Ντράγκι, παρ’ όλα αυτά, δεν ενδιαφέρεται σύμφωνα με προ ημερών δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Το «Politico» σημειώνει ότι το επικρατέστερο σενάριο σήμερα ακούει στο όνομα του Τιερί Μπρετόν, του ισχυρού επιτρόπου Ψηφιακής Πολιτικής της ΕΕ, γνωστού και ως «μαχητή» της τεχνολογίας – τα είχε βάλει με τον Ιλον Μασκ, λέγοντάς του ότι η πλατφόρμα Χ πρέπει να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αναφορικά με το περιεχόμενό της.

Σενάριο για Μαρίν στη θέση Μισέλ

Αγνωστο παραμένει ποιος θα καλύψει τη θέση του Σαρλ Μισέλ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δημοσίευμα της ιστοσελίδας Social Europe προέκρινε για τον ρόλο την πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι ώστε η Σάνα Μάριν να αναλάβει τη θέση. Στη διάρκεια της πρωθυπουργίας της επέδειξε στιβαρή ηγεσία απέναντι στη ρωσική απειλή και οδήγησε τη χώρα της στο ΝΑΤΟ ενώ η ανάγκη διασφάλισης γεωγραφικής ποικιλομορφίας θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της. Ζητούμενο βέβαια είναι, όπως καταλήγει το δημοσίευμα, η ίδια να επιθυμεί τη συγκεκριμένη δουλειά.

Πολλά ονόματα για τα ηνία του ΝΑΤΟ

Η κούρσα διαδοχής για το ΝΑΤΟ θερμαίνεται καθώς και η θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ, που παρατάθηκε, λήγει το φθινόπωρο του 2024. Η ονοματολογία δίνει και παίρνει, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμη σημάδια νικητή. Μετά το «άκυρο» από τις ΗΠΑ – οι οποίες έχουν και τον πρώτο λόγο στη διαδικασία – στον πρώην υπουργό Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας, ακούγεται έντονα η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρισκεν.

H Μέτε Φρεντέρικσεν

Αλλά, για τη θέση που παραδοσιακά πηγαίνει σε έναν ευρωπαίο και δη υψηλά καταρτισμένο πολιτικό ώστε να διασφαλίζεται ότι το ΝΑΤΟ έχει πολιτική επιρροή ανωτάτου επιπέδου, ακούγονται αρκετά ονόματα. Δημοσίευμα της «Telegraph» αναφέρει ότι ο Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να πείσει τη Φον ντερ Λάιεν να αναλάβει.

Εχουν επίσης ακουστεί τα ονόματα της πρωθυπουργού της Εσθονίας Κάγια Κάλας και του Μαρκ Ρούτε. Το πλεονέκτημα του πρώην πρωθυπουργού της Ολλανδίας είναι ότι πρόκειται για έναν πολύ έμπειρο πολιτικό που προέρχεται από μια χώρα η οποία αποτελεί παραδοσιακά μια ζώνη ανταλλαγής απόψεων μεταξύ ηπειρωτικής και αγγλοσαξονικής Ευρώπης.

O Μαρκ Ρούτε

Φαβορί για το ΔΝΤ ο Ντόναχιου

Τον Σεπτέμβριο του 2024 λήγει και η θητεία της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η ίδια δεν έχει πει αν θα κυνηγήσει εκ νέου τη θέση. Αλλά η στήριξη στο πρόσωπό της κλονίστηκε το 2021, μετά τις αποκαλύψεις ότι ως πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, είχε ασκήσει αδικαιολόγητες πιέσεις ώστε η Κίνα να λάβει βελτιωμένη κατάταξη στην ετήσια έκθεση του θεσμού για το επενδυτικό της κλίμα.

Προ ημερών δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ανέφερε ότι ο ιρλανδός πολιτικός και νυν επικεφαλής της ομάδας του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, φέρεται να έχει προκαταρκτικές ομιλίες για να αναλάβει επικεφαλής του ΔΝΤ. Είναι ένα άτομο που χαίρει βαθιάς εκτίμησης από υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Βρυξελλών, ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με την αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ.

Το όνομα του Ντόναχιου βρίσκεται ψηλά στη λίστα μετά και την ανάληψη προ ημερών της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) από τη Νάντια Καλβίνο. Η πρώην υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας ήταν μέχρι πρότινος φαβορί για τη θέση.